Всички въпроси за вилата.
hidrazin - майстор
quietmadness - специалист
Гледам, пуля се, чета къде ли не и съотношения има всякакви. Цялата работа опира до целта за която е бетона.
Влезнах в спор с половината комшии, майка ми, баща ми, че и за малко с тъста (40 години строител). Всеки си има своя теория.
Бетона го познавам като го видя колко е мазен или постен (както се изразява майка ми), но по сметки все не ми излиза както трябва.
Пробвах с математика като сравних поне 30 -тина "рецепти" в мрежата, вкл. руски и английски (е завърших след 89г. , но ако им видите днешната програма, ще се чудите защо изобщо не им дават директно дипломите, срам ме е да кажа, че работя в .edu) .
Е резултата е взимаш бъркаш и на око преценяш дали не ти е постничко, редичко и т.н.
Исках да си изчисля нещата та да не ми остане много материал на тротоара или да викам нов курс заради 10 колички пясък.
Не ми казвайте готов бетон, с готов бетон не става - обекта (задния двор) не го позволява.
Накрая реших да се доверя на производителя, който е сложил картинки на торбата за непонасящите математика (в случая Вулкан Д-град).
Надявам се да си знаят цимента и да са предложили адекватна рецептура - 1 торба (50кг.), 60 л. пясък и 120 л. чакъл, че ако плочата се прецака отидоха навеса, беседката и пътеките дето съм ги замислил.
Сутринта почвам да бъркам да видим какво ще излезе B 20 или B 0.20 :-D
Ако някой знае, че лъжат да казва сега или да си мълчи завинаги (както се казва в едни текстове).
hidrazin - майстор
Ами рецептата е добра, ... за стария цимент дето вече го няма. Увеличи цимента с 25-50%.
Няма да сбъркаш.
:partyman:
Хм, да разбирам ли, че рецептата от сайта (добре че гооглето пази и изображения) "Бетонни плочи цимент 350кг. пясък 500л чакъл 800 - 1000л" и тя не е истинска щото е почти кратна на 9 с тази на торбата?
Само дето цимента е доста по-малко.
Фло - специалист
hidrazin написа:
Ами рецептата е добра, ... за стария цимент дето вече го няма. Увеличи цимента с 25-50%.
Няма да сбъркаш.
:partyman:
Според мен предозирането на цимента прави бетона по-крехък.Камъните правят якостта,а не циментения камък след втвърдяването на цимента.Затова яките бетони се правят с гранитни камъни в определени пропорции на зърнометрията ,примерно по памет:20 мм 60%,10 мм 30% и 5 мм 10% ,отделно се добавя и микронизиран силициев диоксид.Тука май няма къде да се намери такъв за бетон.За "направи си сам" за повишена якост би могло да се добави към чакъл от 20 мм. гранитна мозайка №4 и №2,горе долу в процентите посочени по-горе. Така смесен чакъла може да се ползва в съотношение към цимента 1:4 или 1:5/на 1част цимент 4 или 5 части чакъл/.За видим,на външни условия бетон е добре да се сложи и добавка за водоплътност и ако няма наблизо от къде да се вземе може да се сложи фасадна боя в количество 1 -2 % от масата на цимента.Във фасадната боя има акрилатна смола,вид пласмаса/течен плексиглас/ която би подобрила водоустойчивостта на бетона.Друга възможност е час-два след изливане на бетона да се нанесе импрегниращ грунт,обикновено на силиконова основа.Ако не се прилагат такива мерки бетона се "озъбва",т.е.разяжда се циментения камък от действието на въглеродния диоксид от въздуха и от дъждовната вода.
Е наложи се да им коригирам малко рецептата и да намаля чакъла, че неможеше да се заглади добре дори след трамбовка.
Разултата 1 т. цимент, 60 л. пясък, 105 л. чакъл.
Както и очаквах пак влезе в употреба метода на Нагласьов, та го нагласихме с окомера.
Донесоха ми фибри и влязоха в употреба, добавката за водоплътност дойде след като наляхме днешната порция, но пък 80% е под покрив.
Утре почивка, така или иначе имам още над 70 квадрата подготвен терен.

Тема "Бъркане на цимент с перфоратор..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: