• 1
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 62
Всички въпроси за вилата.
Илчо Илиев - майстор
stiv1961 написа:
jinio написа:
Stiv, не ми беше направило впечатление, но виждам на снимките май последния слой от кварцова пясък, сол и пясък си го размесил с вода, так ли е или се бъркам? Друго което искам да те попитам, може ли да ползвам морска сол, която е едра и се продава в пакети по килограм, примерно 10 кила ще стигнат ли или трябва повече? А, и най-важното кварцова пясък няма при нас, днес бях в топливо и в други такива складове, няма, може ли без нея?
Не съм ги смесвал с вода, сипах всичко на сухо. Като правих пълнежа ми казаха, че може и с морска сол. Като няма ,,КВАРЦОВ ПЯСЪК" слагай обикновен, но да е сух.
Илчо Илиев написа:
Четох доста из темата и не успях да светна от къде и на кого му дойде тази идея,че в бетон/замазка се слага.....сол :?
Това ''кварцова пясък'' да не е нещо друго или просто бъркаш родовете :?
Имам все някакво обяснение,което няма значение, но според мен, въпреки диалектите и наречията по разните краища на България е добре по форумите да се пише така,че да е разбираемо за всички,че някои четат и приемат всичко на 100% и понякога става голям майтап....
Илчо, солта не се слага в бетона а в кухината, която остава като изградиш основите на ББК-юто :) . Виж първите снимки от темата в началото....... и да, кварцовия пясък е м.р.
Стана ми интересно, помислих,че така казват някъде на някой м'атрял...
Иначе знам ,че с морски пясък не е добре да се прави бетон заради солта и това ме учуди...
За други комбинации вероятно трябва да се слага, вие сте майсторите... :prayer:
stiv1961 - майстор
jinio написа:
О.К. Stiv, разбрах за това, а колко сол да сложа, примерно 10 кила ще стигнат ли, 20 стари буркана, два прозореца и останалото пясък. Един приятел работи в леярна, каза че може да уреди две кофи кварцова, ще стигнат предполагам или се бъркам?
Шибай всичко вътре :) , ще стигне. Твоят приятел да те уреди с две кофи кварцов пясък, ще стигнат.
jinio, пясък е в мъжки род, Илчо за това се дразни. Казва се ,,кварцов пясък" :partyman:
jinio - специалист
stiv1961 написа:
jinio написа:
О.К. Stiv, разбрах за това, а колко сол да сложа, примерно 10 кила ще стигнат ли, 20 стари буркана, два прозореца и останалото пясък. Един приятел работи в леярна, каза че може да уреди две кофи кварцова, ще стигнат предполагам или се бъркам?
Шибай всичко вътре :) , ще стигне. Твоят приятел да те уреди с две кофи кварцов пясък, ще стигнат.
jinio, пясък е в мъжки род, Илчо за това се дразни. Казва се ,,кварцов пясък" :partyman:
ОК Мерси много! Мерси и за съвета по граматика, но на гръцки е в женски род и понякога се случват обърквания. Специални извинения и на Илчо!
stiv1961 - майстор
jinio написа:
ОК Мерси много! Мерси и за съвета по граматика, но на гръцки е в женски род и понякога се случват обърквания. Специални извинения и на Илчо!
παρακαλώ :partyman:
Илчо Илиев - майстор
Няма проблем, не се дразня, просто ми стана интересно..
Като бях в казармата , имаше навалица от всякъде и доста често ставаха куриозни ситуации поради различни наречия..
Та тогава ги учех шопите и макетата какво е фараж и бутер(лопатка и краве масло), а един от торлашко засилваше новобранците, предимно шопи, да докарат малко кръпеи( цепеници)..абе имаше доста емоции с тези диалекти,но си беше весело...

Следя темите за тези BBQ и пещи с огромен интерес, имам мерак да си направя
нова пещ с огнище за барбекю и дори чеверме,като на Веско(ако не се лъжа).но за сега само събирам идеи и....пари.
Пожелавам успех на майсторите и винаги да са топли пещите!!!
:partyman:
SEV - специалист
Освен идеи посъбери и малко тухли,от този малко от друг повече.Да не ти се налага да купуваш,ще те заболи главата.
bulhomes2 - майстор
А не мога да разбера и защо пък трябва да се пълни отвътре кухината под пещта. Не е ли по разумно дори да се остави "врата" и да се ползва кухината за складиране на дърва и разпалки (примерно).
kuger - майстор
Ще изстива пещта много бързо.
dadko - майстор
Тя и през купола ще изстива. Затова повечето хора го изолират-с вата, замазка отгоре и т.н.
Според мен пълнежа е по- скоро да акумулира топлината. И като й е топло на тавичката часове наред- на агънцетата- багънцетата им се оголват кокалаците...
Илчо Илиев - майстор
SEV написа:
Освен идеи посъбери и малко тухли,от този малко от друг повече.Да не ти се налага да купуваш,ще те заболи главата.
Благодаря за съвета!
Аз си имам повечето неща , и огнеупорни тухли и от другите,е може да не стигнат,но има ...
Гледам из обявите има доста огн. тухли да продават и са на добри цени-0,80-1 лв/бр, като не стигнат ще вземем..
За изстиването на пеща, след като смятате,че щом е ''отворена'' от долу и в това е причината, защо не сложите 1 ред термозадържащи тухли, в/у тях термоотдаващи и няма загуба на топло...
  • 1
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 62

Тема "Кулинарен център „Наздраве”" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: