agro написа:По празниците установих, че най-практично е да се пали огъня в пещта, а жар да се издърпва напред само за скарата. При нужда се издърпва цялата жар отпред и се слага тавата в пещта. Докато стане агнето, скарата пече отпред на жарта.Аз процедирам така- подготвям агнето в тавата и го покривам с фолио, разпалвам пещта( разбира се самата пещ а не пред нея). Когато тухлите в пещта побелеят( след около час и половина) издърпвам всичката жар от пещта и бутам тавата в нея. Предварително на капака съм нанесъл тестото( правя го с брашно, пресята пепел и вода), притискам капака към отвора и излишното тесто излиза отстрани на капака. Част от жарта ползвам за барбекюто а останалата в количката и поливам с вода докато изгасне. Тези въглени ги запазвам( по-едрите) и след време ги ползвам за мобилното барбекю( направено от жигулска джанта




П.П. забравих да кажа, че жарта я издърпвам с една мотика с дълга дръжка дето едно време се бъркаше вар с такава, отдолу не е полукръг а равна.