• 1
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 62
Всички въпроси за вилата.
stiv1961 - майстор
agro написа:
По празниците установих, че най-практично е да се пали огъня в пещта, а жар да се издърпва напред само за скарата. При нужда се издърпва цялата жар отпред и се слага тавата в пещта. Докато стане агнето, скарата пече отпред на жарта.
Аз процедирам така- подготвям агнето в тавата и го покривам с фолио, разпалвам пещта( разбира се самата пещ а не пред нея). Когато тухлите в пещта побелеят( след около час и половина) издърпвам всичката жар от пещта и бутам тавата в нея. Предварително на капака съм нанесъл тестото( правя го с брашно, пресята пепел и вода), притискам капака към отвора и излишното тесто излиза отстрани на капака. Част от жарта ползвам за барбекюто а останалата в количката и поливам с вода докато изгасне. Тези въглени ги запазвам( по-едрите) и след време ги ползвам за мобилното барбекю( направено от жигулска джанта :-D ). След три часа вадя тавата и се започва една :partyman: :partyman: :partyman:
П.П. забравих да кажа, че жарта я издърпвам с една мотика с дълга дръжка дето едно време се бъркаше вар с такава, отдолу не е полукръг а равна.
Илчо Илиев - майстор
dadko написа:
Череп с кокали казваш да се слага... И това не е вариант, че на повечето са ни слаби ангелите. И аз ще правя барбекю
и чета темите с интерес, ама няма да е това лято, че първо навеса трябва да стегна а и много други задачи. С по- нисък приоритет от тях е и затова още е на проектна фаза...
Този имах в предвид-
Прикачен файл:
02505.jpg
02505.jpg (52.57 KиБ) Видяна 2277 пъти
..
Тези твоите са още по-опасни и разочароващи..остава ти само онова кофти чувство,че вече някой е минал преди теб и е оставил само кокалите...
Аз имам и пещ и барбекю(има снимки из темите), но пеща е циганско изпълнение, на земята, направена от обикновени тухли, керемидки и кал,а барбекюто/грила е от ламарина...
Пеща е изпекла доста ярета и агънца,но ми се иска да е като вашите,а и в пещ не се пекат само меса, иска ми се да си пека и пици и пърленки,а в моята не става...
Грила/BBQ е изпекал поне 100-150 пилета и поне толкова зайчета, за крилца и пържоли...още повече,но ми се ще да си имам по-голям грил, за да мога да си изпека и яре/агне...
И аз съм още в зоната на мечтите,но се надявам да стане в близките времена..
agro - специалист
Илчо Илиев написа:
agro, поздравления за страхотната пещ!!!
Имам едно питане, не е ли трудно замазването на капака, все пак с тая жар сигурно е доста горещо?
И.... като ще качваш такива снимки, слагай точки ли, череп с кокали ли...ама така изведнъж, стреса е голям ,с последствия...
Стана тя, каквато стана! Най-напред да уточня, че пещта не е моя, само наемам къщата по празници. Моята тепърва ще я почвам, сега купих имота и вече от години събирам информация и опит. А относно замазването на капака - много е лесно, ама след като ти го покаже някой, както се случи при мене. Забърква се глина/жълта пръст/ с вода в една съдина/кофа/ до лепкава консистенция/кал/ и както е сложен вече капака на пещта, с няколко хвърляния с шепата се наплесква околовръст ръба на капака. Пропуснал съм снимката, където капака е вече замазан. Жарта отпред не е никаква пречка за тази операция, цялата работа отнема десетина секунди, след като вече е забъркана калта в кофата. Исках да споделя, че май това е най-практичното решение за барбекю с пещ. Показаната пещ има един сериозен недостатък, който установих по време на новогодишните празници - когато е студено и има нужда от топлина. Понеже е зидана на удобна за работа височина, пещта с мощното си топлинно излъчване грее само от кръста нагоре, а надолу краката замръзват. Празнувал съм и около огнище, разположено на нивото на пода, тогава топлинния комфорт е страхотен, обаче е неудобна скарата за стари кръстове като моя. Сега съм решил моята пещ с барбекю да е на нивото на пода, а пред нея ще изкопая понижено ниво с три-четири стъпала, като така ще съчетая преимуществата на двата варианта.
Krass - майстор
Лампа с вентилатор да сваля топлото. :wink:
jinio - специалист
Stiv, днес бях до леярната, взех две кофи кварцов пясък и вече имам всички съставки за пълнежа, но собственика който ми даде пясъка, каза че не го използват като изолатор или да запазва топлината, а напротив отнема топлината и предразполага за по-бързото изстиване на отлетите материали. Ако е така, няма ли да отнема топлината от пещта и така да изстива по - бързо самата пещ?
stiv1961 - майстор
jinio написа:
Stiv, днес бях до леярната, взех две кофи кварцов пясък и вече имам всички съставки за пълнежа, но собственика който ми даде пясъка, каза че не го използват като изолатор или да запазва топлината, а напротив отнема топлината и предразполага за по-бързото изстиване на отлетите материали.
Мдааа, когато сложиш гореща кокошка в съд със студен кварцов пясък много бързо ще изстине, ноооо когато кокошката е студена и я положиш върху нагорещен кварцов пясък.... познай какво се случва :) .. не знам дали съм го обяснил както трябва :?
Аз спирам до тук.... приемам поръчки за агънца/багънца :partyman: .... от клиента само материала и дървата.... от мен изпичането и ракията :) :partyman:
jinio - специалист
OK, Мерси за бързия отговор. Днес ще пълня и почвам кофража, дано да успея до събота, че правя сметка в събота да отливам бетона.
jinio - специалист
Ето днешния резултат. Само не знам дали отвара за въздух не е много голям, май ще трябва да мисля с нещо да регулирам притока на въздух.

Прикачен файл

Снимка0019.jpg

Прикачен файл

Снимка0020.jpg
stiv1961 - майстор
jinio написа:
Ето днешния резултат. Само не знам дали отвара за въздух не е много голям, май ще трябва да мисля с нещо да регулирам притока на въздух.
Не, според мен не е голям отвОра, браво, чакаме още резултати :)
jinio - специалист
Мисля си отгоре да сложа стационарна решетка, а от долу подвижна, ще мисля нещо шина по която да се движи и така ще мога да регулирам притока на въздух.
  • 1
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 62

Тема "Кулинарен център „Наздраве”" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: