Всички въпроси за вилата.
blind - помощник
Здравейте,
имам вила на 20км от София строена преди 30г. От тогава има електромер преди който има една пломбирана бакелитена "корубка" с предпазител. На корубката пише 25А, а самия предпазител не мога да ги видя добре. Тези 25А са си 6 киловата, които не стигат вече и ме е страх да включвам консуматори. Звъннах в ЧЕЗ, където една любезна служителка ми каза, че за да променят мощността се плащало за проучване 70лв и 670лв такса за смяна мощност, което според мен си е само смяна на предпазитела. Ел. мрежата е изградена със стълбове, на които с клеми са закачени други 2 жици, които стигат до мойто табло с електромера. Посъветваха ме да търся селския енергетик и с него да го "мислим", че 700лв. за 1 бушон не ми се дават :evil: Някой имал ли е подовби приключения и как е най-безболезнения начин. Желателно е легален, но с тези цени...
ArturDent - Почти Безобиден
Тия 25 А не са 6 kW, ако почнем степенуването - следващия ти е 16А - веднага след електромера. Значи е 3 kW. А най-вероятно навремето да са ти разрешили 1 кW :shock: . За вила - толкова. Те на апартаменти с парно разрешеваха май 3 (2). А без парно малко повече 6 (5).
Лошото е че може да си платиш таксата за проучване и да ти кажат "няма техническа възможност".
vlad0 - специалист
Включвай всичко наред за да гръмне тая защита и после от енергото като дойдат да я сменят черпиш по ракия и слагат каквато искаш
blind - помощник
vlad0 написа:
Включвай всичко наред за да гръмне тая защита и после от енергото като дойдат да я сменят черпиш по ракия и слагат каквато искаш
Кой ги знае кога ще дойдат, :idea: или да включа всичко като са пред вратата :lol:
PCL82 - майстор
При мен беше същата ситуацията. Къща строена 70-та година, инсталацията вътре направена със добри сечения и токови кръгове, но електромерното табло беше със 25А предпазители и 4мм2 от него до апартаментното табло с отделните предпазители.

Входящият също като при теб беше с бакелитов капак. Явно често беше горял и пломба нямаше. Беше подсилен с малко жички. Инкасаторите никога не бяха правили проблем, че няма пломба. Самият електромер си имаше.

Дойде време и изнесаха електромера на сътълба отвън. Там сложиха предпазител 63А. Тогава аз си смених проводниците от старото електромерно табло до апартаментното ми с 2х10мм2. Аз си сложих 50А предпазител и сега си имам мощност.

Провери къде е аварийната служба за района и говори с хората за часпром поръчка. Ако имаш познати в друг район те също могат да свършат работа.
filmatoplo - майстор
Поговори със местния елтехник , ама подхвани отдалеко- проучи какъв му е характера - да нее сопнат , дано е рабран човек да си влезете в положение . На мен ми падаше предпазител от главното табло и ми го подмени един разбран човек . :) До 700 лв има да черпиш ,чак риза може да купиш на майстора. :wink:

Тема "Предпазител преди електромера" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: