Вчера бих бетон на вилата, дъжда влияе ли му, при съхненето после, да не се рони? Да го завия ли с найлони?
Всички въпроси за вилата.
batence81
- специалист
39 мнения в "Съвет бетонна плоча"
ЧефоС
- специалист
Според мен завиването на пресен бетон с найлон е донякъде вредно. Защото още от заливането започват да протичат процеси, които повишават температура му в дълбочина. Целта на поливането с вода е да се отведе образуваната топлина. Също така за предпочитане е бетона да се направи с по-едър филц - той донякъде поглъща топлината. Но това е цяла наука, и не може да се опише с няколко думи.
За предпочитане е да се покрие пресния бетон с велпапе, и върху него да се пръска обилно вода. Ако е възможно, велпапето не трябва да изсъхва. На следващия ден велпапето се премахва, и се пръска директно върху бетона. За това е препоръчително външната температура при полагането на бетон да не е по-висока от 25 и не по-ниска от 5 градуса по Целзий.
За предпочитане е да се покрие пресния бетон с велпапе, и върху него да се пръска обилно вода. Ако е възможно, велпапето не трябва да изсъхва. На следващия ден велпапето се премахва, и се пръска директно върху бетона. За това е препоръчително външната температура при полагането на бетон да не е по-висока от 25 и не по-ниска от 5 градуса по Целзий.
Илиян Илиев™
- майстор
ЧефоС написа:Според мен завиването на пресен бетон с найлон е донякъде вредно. Защото още от заливането започват да протичат процеси, които повишават температура му в дълбочина. Целта на поливането с вода е да се отведе образуваната топлина. Също така за предпочитане е бетона да се направи с по-едър филц - той донякъде поглъща топлината. Но това е цяла наука, и не може да се опише с няколко думи.Ми като се завие с найлон и отгоре облее дъжд или вода от маркуча няма ли да се отнеме от топлината?

И горните градуси не са ли 35?

ЧефоС
- специалист
Илиян Илиев™ написа:Илияне, защо не помислиш, преди да питаш? Отговори си сам на моя въпрос - защо парниците за зеленчуци рано на пролет се правят с найлон?
Ми като се завие с найлон и отгоре облее дъжд или вода от маркуча няма ли да се отнеме от топлината?![]()
И горните градуси не са ли 35?
А виж само какво става при 35 градуса. Това ми го спретнаха прехвалените "майстори" от Раковски. И де да беше само тая беля от тях. За тях казвам, че стават само за изкопчии/да работят само с лопатата/, понеже за друго не стават. Сега се опитвам да отстранявам с много труд и финанси поразиите им.
Прикачен файл
P8160145.jpg (108.05 KиБ) Видяна 20592 пъти
ArturDent
- Почти Безобиден
Илияне бат'Чефо е прав поне този път - не трябва да се завива с найлон. "Съхненето" на бетона не е точно като съхненето на прането. При бетона е химичен процес, при който се отделя топлина. Найлона пречи на това. Бетона се полива за да изсъхва равномерно по цялата дебелина, т.е. да не изсъхне повърхността по-бързо от вътрешността и с това да се появят вътрешни напрежения и напуквания.
Стефане, не е чак болка за умиране това. Почти няма плоча с малки пукнатини. Аз лях в мъгливо време (~100%) влажност, и пак тук там има пукнатинка. Но цяла зима стоя на плоча и не пропускаше вътре. А и бетона носи на натиск, а желязото на огъване.
Стефане, не е чак болка за умиране това. Почти няма плоча с малки пукнатини. Аз лях в мъгливо време (~100%) влажност, и пак тук там има пукнатинка. Но цяла зима стоя на плоча и не пропускаше вътре. А и бетона носи на натиск, а желязото на огъване.
ЧефоС
- специалист
ArturDent написа:... "Съхненето" на бетона не е точно като съхненето на прането. При бетона е химичен процес, при който се отделя топлина. Найлона пречи на това. Бетона се полива за да изсъхва равномерно по цялата дебелина, т.е. да не изсъхне повърхността по-бързо от вътрешността и с това да се появят вътрешни напрежения и напуквания.
...
Пак ще ме оплюете за следващите ми думи, но аз съм свикнал. Опитвам се да кажа/ по-умните ще ме разберат, останалите ще ме нападнат веднага /, че във всяка професия си личат професионалистите. Те познават детайлно материята, която им е професия, и се съобразяват с нея.
Мога да дам примери с различни професии, но ще се огранича само с областта на строителството. А тук има много професии. Но за всяка една от тях професионалиста трябва да познава /характеристиките им / различните материали, техните свойства, взаимодействието им с другите материали, възможните проблеми и начините за предотвратяването им, и т.н. Иначе, всеки може да се пише на майстор, и да лепи плочки. Какво толкова? Става равно, право, фуги, фугиране. Какво толкова иска клиента? Да си плаща за свършената работа, и толкоз. Да, ама не!!!
Последна промяна от ЧефоС на ср окт 13, 2010 8:44 pm, променено общо 1 път.
Тема "Съвет бетонна плоча" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература