Всички въпроси за вилата.
batence81 - специалист
Вчера бих бетон на вилата, дъжда влияе ли му, при съхненето после, да не се рони? Да го завия ли с найлони?
EDI - майстор
Завий го, ако е още мокър и завали, ще отмие горния слой.
piron45 - майстор
Дъжда е вреден за горния слой само до няколко часа непосредствено след изливането на плочата. След това колкото повече вали е по добре за бетона. Той иска влага за да стяга добре. Времето също е подходящо, още няма минусови температури.
ЧефоС - специалист
Според мен завиването на пресен бетон с найлон е донякъде вредно. Защото още от заливането започват да протичат процеси, които повишават температура му в дълбочина. Целта на поливането с вода е да се отведе образуваната топлина. Също така за предпочитане е бетона да се направи с по-едър филц - той донякъде поглъща топлината. Но това е цяла наука, и не може да се опише с няколко думи.

За предпочитане е да се покрие пресния бетон с велпапе, и върху него да се пръска обилно вода. Ако е възможно, велпапето не трябва да изсъхва. На следващия ден велпапето се премахва, и се пръска директно върху бетона. За това е препоръчително външната температура при полагането на бетон да не е по-висока от 25 и не по-ниска от 5 градуса по Целзий.
rendo - специалист
Старите майстори казват - (Завий го момче да му не смие млекото....) до момента където сме ляли при дъжд го завиваме с найлон за деня и на следващия го отвиваме.
torbalan - Дървен философ
Чефо е прав...

бетона трябва да стяга във влажна среда, но не трябва да се прегрява...

в повечето случай се презапасяваме със здравината на бетона, такаче голяма драма от това, че нещо не е точно спазено - няма...
Илиян Илиев™ - майстор
ЧефоС написа:
Според мен завиването на пресен бетон с найлон е донякъде вредно. Защото още от заливането започват да протичат процеси, които повишават температура му в дълбочина. Целта на поливането с вода е да се отведе образуваната топлина. Също така за предпочитане е бетона да се направи с по-едър филц - той донякъде поглъща топлината. Но това е цяла наука, и не може да се опише с няколко думи.

За предпочитане е да се покрие пресния бетон с велпапе, и върху него да се пръска обилно вода. Ако е възможно, велпапето не трябва да изсъхва. На следващия ден велпапето се премахва, и се пръска директно върху бетона. За това е препоръчително външната температура при полагането на бетон да не е по-висока от 25 и не по-ниска от 5 градуса по Целзий.
Ми като се завие с найлон и отгоре облее дъжд или вода от маркуча няма ли да се отнеме от топлината? :?

И горните градуси не са ли 35? :?
ЧефоС - специалист
Илиян Илиев™ написа:

Ми като се завие с найлон и отгоре облее дъжд или вода от маркуча няма ли да се отнеме от топлината? :?

И горните градуси не са ли 35? :?
Илияне, защо не помислиш, преди да питаш? Отговори си сам на моя въпрос - защо парниците за зеленчуци рано на пролет се правят с найлон?

А виж само какво става при 35 градуса. Това ми го спретнаха прехвалените "майстори" от Раковски. И де да беше само тая беля от тях. За тях казвам, че стават само за изкопчии/да работят само с лопатата/, понеже за друго не стават. Сега се опитвам да отстранявам с много труд и финанси поразиите им.

Прикачен файл

P8160145.jpg
P8160145.jpg (108.05 KиБ) Видяна 20583 пъти
ArturDent - Почти Безобиден
Илияне бат'Чефо е прав поне този път - не трябва да се завива с найлон. "Съхненето" на бетона не е точно като съхненето на прането. При бетона е химичен процес, при който се отделя топлина. Найлона пречи на това. Бетона се полива за да изсъхва равномерно по цялата дебелина, т.е. да не изсъхне повърхността по-бързо от вътрешността и с това да се появят вътрешни напрежения и напуквания.

Стефане, не е чак болка за умиране това. Почти няма плоча с малки пукнатини. Аз лях в мъгливо време (~100%) влажност, и пак тук там има пукнатинка. Но цяла зима стоя на плоча и не пропускаше вътре. А и бетона носи на натиск, а желязото на огъване.
ЧефоС - специалист
ArturDent написа:
... "Съхненето" на бетона не е точно като съхненето на прането. При бетона е химичен процес, при който се отделя топлина. Найлона пречи на това. Бетона се полива за да изсъхва равномерно по цялата дебелина, т.е. да не изсъхне повърхността по-бързо от вътрешността и с това да се появят вътрешни напрежения и напуквания.

...

Пак ще ме оплюете за следващите ми думи, но аз съм свикнал. Опитвам се да кажа/ по-умните ще ме разберат, останалите ще ме нападнат веднага /, че във всяка професия си личат професионалистите. Те познават детайлно материята, която им е професия, и се съобразяват с нея.
Мога да дам примери с различни професии, но ще се огранича само с областта на строителството. А тук има много професии. Но за всяка една от тях професионалиста трябва да познава /характеристиките им / различните материали, техните свойства, взаимодействието им с другите материали, възможните проблеми и начините за предотвратяването им, и т.н. Иначе, всеки може да се пише на майстор, и да лепи плочки. Какво толкова? Става равно, право, фуги, фугиране. Какво толкова иска клиента? Да си плаща за свършената работа, и толкоз. Да, ама не!!!
Последна промяна от ЧефоС на ср окт 13, 2010 8:44 pm, променено общо 1 път.

Тема "Съвет бетонна плоча" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: