Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
stoyansbg - специалист
чет авг 28, 2025 10:26 pmhidrazin написа:
НЯМА КАК да ти препоръчам... Не ти знам сондажа...
Има ли опасност да свърши вода и помпата да остане на сухо, искаш ли да регулираш граници на налягане, искаш ли автоматичен рестарт, искаш ли индикация за проблем...
Сондата е 16 метра дълбочина диаметър 40см, с ф20 обсадна тръба и филц около нея. Статичното ниво на водата е 6 метра под кота терен, т.е 10 метра воден стълб. Ползва се за поливане (с хидрофор Wilo hwj 203 em) от 2010 година насам, а от две години и за захранване на строеж - еднофамилна къща, която е почти завършена. Имам филтри 50, 25, и 5 микрона (за къщата), които не се затлачват бързо. Никога не е оставала на сухо. При набиването на сондата съм точил с 2 цола помпа с часове и водата не е свършвала. Не мисля, че има опасност да се затлачи или да остане на сухо.

Относно регулирането, важното е да не пада под определено налягане, например 2.8 (или 3) бара. За горната граница не държа да може да се регулира (гледам, че тези проточните изключват като падне дебита през тях), което е окей за мен. Не държа на автоматичен рестарт, но при проблем е добре да има индикация.
Последна промяна от stoyansbg на пет авг 29, 2025 10:34 am, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
пет авг 29, 2025 12:06 ambigdragon написа:
Има.
Инструкциите трябва да се четат с разбиране.

Лека нощ!
Има. Колкото има и Coelbo Switchmatic.
Така наречената защита от работа на сухо е по минимално налягане което е под долния праг (налягане за включване).
НЯМА следене на потока...

Добро утро и лек ден!
:partyman:
Alternative AI - специалист
Е значи има защита от работа на сухо.
LazarGanev - "Велик майстор"
пет авг 29, 2025 10:45 amAlternative AI написа:
Е значи има защита от работа на сухо.
Точно!
пет авг 29, 2025 10:07 amhidrazin написа:
пет авг 29, 2025 9:08 amLazarGanev написа:
... някой ще пусне на дъното на сондажа помпа за 1000+ лева без да има табло за управление със съответните защити по ток и напрежение ...
Дай да видим какво табло ще препоръчаш.
Щото човека си е избрал помпа Wilo Sub TWI 5-306 – EM и към нея има табло. Някакво...
:partyman:
Ами тази помпа си има табло, което може да е елементарно, но си има "Защита от претоварване", а който иска нещо повече си слага табло с повече защити и възможности. Примерно:
https://elmashbg.com/product-category/z ... dni-pompi/
stoyansbg - специалист
пет авг 29, 2025 1:20 pmLazarGanev написа:
Ами тази помпа си има табло, което може да е елементарно, но си има "Защита от претоварване", а който иска нещо повече си слага табло с повече защити и възможности
Значи Wilo Sub TWI 5-306 – EM с таблото си е окей. Относно пресостатите, може да са консуматив, но предпочитам да е нещо по-добро, за да разредя донякъде необходимостта от ремонт/подмяна. Wilo Brio Tank явно ще свърши тази работа. Имайки предвид по-добрата репутация на Grundfos, техния РМ PLUS по-добър избор ли е?
Не съм ползвал Grundfos пресостат
dragozow - майстор
Е какво да се разбирам с Драгозов? Той си е свестен и си върши работата в необходимия обхват.
Той няма как да знае как, колко, и кои неща си "умират" след изтичане на гаранцията. Не му е и работа.
Или поне не в пълен обем. Съвсем нормално и в нищо не го виня или каквото и да е там...
Повярвай ми, знам, при нас носят неща за ремонт, които никой не ремонтира.

Иначе избора зависи и от изискванията към пресостата, може и с механичен да мине за 20 лв при определени условия. За всеки случай скъпа помпа без табло и необходимата квадратура кабел не бих рискувал да я пусна.

Тема "Малко помощ с избор на пресостат" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: