Хидра, не знам дали си слизал долу, но няма как да копаеш половин час. Средата на август след 15 минути долу излизаш посинял от студ.
съб фев 28, 2026 11:43 pmMamaMy написа: Хидра, не знам дали си слизал долу...Да. Що?
По нашия край по средата на август и през цялата година долу на 6-7-8 метра е около 12°C
По вашия край мое да е и 10°C
Копаенето на кладенец през жегите август създава фалшива самонадеяност и небрежност. Слизат долу по кюлоти и кюспети
Но дали при 10 или 12 градуса, все може да се работи повече по 15 минути. С дрехи, подходящи. Както и се работи зимата.
Студът (студения въздух) както и CO2 си "падат" и стоят най-долу в сондажа.
Честно - не знам колко време трябва да дишаш CO2 за да заспиш завинаги.
Зависи и колко процента е... Но леталните случи при копаене на кладенец не се 1 или 2.
И такива са не само при копаене на кладенци.
P.S. Все си мисля че НИКОГА не трябва да се пренебрегват елементарни правила за безопасност.
Освен че са задължителни...
Чл. 49. При изкопни и подземни работи и при строеж на кладенци, тунели и други подобни съоръжения се предприемат подходящи мерки за безопасност, които включват:
1. предварително установяване и съответно минимизиране на опасностите от подземни мрежи и съоръжения;
2. оформяне на откоси или използване на подходящо укрепване;
3. предотвратяване на рискове, свързани с падане на хора, продукти и/или предмети и/или с проникване на вода;
4. осигуряване на вентилация на работните места;