• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
MamaMy - майстор
Хидра, не знам дали си слизал долу, но няма как да копаеш половин час. Средата на август след 15 минути долу излизаш посинял от студ.
hidrazin - майстор
съб фев 28, 2026 11:43 pmMamaMy написа:
Хидра, не знам дали си слизал долу...
Да. Що?
По нашия край по средата на август и през цялата година долу на 6-7-8 метра е около 12°C
По вашия край мое да е и 10°C :-D
Копаенето на кладенец през жегите август създава фалшива самонадеяност и небрежност. Слизат долу по кюлоти и кюспети
Но дали при 10 или 12 градуса, все може да се работи повече по 15 минути. С дрехи, подходящи. Както и се работи зимата.
Студът (студения въздух) както и CO2 си "падат" и стоят най-долу в сондажа.
Честно - не знам колко време трябва да дишаш CO2 за да заспиш завинаги.
Зависи и колко процента е... Но леталните случи при копаене на кладенец не се 1 или 2.
И такива са не само при копаене на кладенци.
:partyman:
P.S. Все си мисля че НИКОГА не трябва да се пренебрегват елементарни правила за безопасност.
Освен че са задължителни...
Чл. 49. При изкопни и подземни работи и при строеж на кладенци, тунели и други подобни съоръжения се предприемат подходящи мерки за безопасност, които включват:
1. предварително установяване и съответно минимизиране на опасностите от подземни мрежи и съоръжения;
2. оформяне на откоси или използване на подходящо укрепване;
3. предотвратяване на рискове, свързани с падане на хора, продукти и/или предмети и/или с проникване на вода;
4. осигуряване на вентилация на работните места;
MamaMy - майстор
Какви кюлоти? Рибарски ботуши тип гащиризон. Като дойде водата дори и с работеща дренажна помпа гъзът ти се потапя. докато наринеш една две кофи и лепваш пневмония. Джуките ти посинели и като излезеш в жегата все едно парен чук те блъска. Вярно, че долу се диша трудно, но може би помпата спомага за вентилацията защото засмуква и въздух от време на време и го изкарва горе. Друга вентилация не сме използвали
LazarGanev - "Велик майстор"
съб фев 28, 2026 11:59 amBaлepu написа:
съб фев 28, 2026 10:58 amLazarGanev написа:
Основното предимство пред сондажа е, че слагаш филтър от чакъл 10-15-20 см, колкото желаеш и не се затлачва никога, а при сондажа филтъра в най-добрия случай е "мижи да те лажем"
Би ли казал малко повече за слагането на този филтър от чакъл? Струва ми се става дума за обсадна тръба? Колко фи? Колко фи го дълбаете?
До водата копаемф130см, отливаме бетон на ф120. Надолу копаем 2м под водата и пускаме пръстени ф100 , а отдолу и отстрани чакъл
miroki - майстор
На времето бащата с двама комшии изкопаха кладенци и в трите двора. Копаеха 3 мата. Кладенците са по около 12 метра. Нашия 8,5. Сега и той е 12+. И до сега са си на пръст. 40+ години. Но вече и водата спира. Въпрос на почва е. При нас от водата на долу е само мергел. При мен е 5 м изкопан мергела. Но вече не се хващам вече, а и няма нужда. Иначе два пъти шахти по 3 метра за 3 дена сме правили. За баня и тоалетна. Горе долу метър на ден, докато се хвърля с лопата. После е бавно. А след водата кирка със всичка сила се забива два пръста.
Охраната по труда преди беше, който оцелее.
Сега е друго. Ако някой ще копае си плащам. Но не да му работя аз.
Показвам мястото, давам аванс и после ми показват завършен кладенец и останалото плащане.
hidrazin - майстор
нед мар 01, 2026 2:59 amMamaMy написа:
Вярно, че долу се диша трудно, но може би помпата спомага за вентилацията защото засмуква и въздух от време на време и го изкарва горе. Друга вентилация не сме използвали
MamaMy , в случая хич и не ми обръщай внимание. При мен е професионално изкривяване.
(Тоя месец пак съм на ежегодната сертификация/проверка.)
Демек за мен беше важно да си кажа "рецитацията" за да мога да спя спокойно.
А после кой, как, какво ... си е негов проблем и сам си носи раничката. :prost:
:partyman:
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Моля за съвет за Сондаж ..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: