• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Baлepu - специалист
Предстои ми. За сега чета, събирам инфо, гледам клипове. Писали сте доста. Споделили сте всякакви методи. Което повече ме обърква ... Имам заформило се решение и когато се появят конкретни въпроси ще питам. Това, че си помагал на лични, не е много похвално - за никой друг няма да е полезно. А винаги някой ще се захваща с това начинание. Там е добре да се "джавкате" с личните си "врагове" - кофти е като ангажирате аудиторията с нападките и нелицеприятните си определения.
Благодаря ти все пак за отзивчивостта!
miroki - майстор
Нямам време да пиша бре хора.Кладемец не съм копал. Исках и ф200 сонда, но ме съм. И забих тръба само. Клипа е на 1 вата страница. Така забих тръба. Цол и половина. На 5 м. И купих ръчна помпа. После и един кран под нея и тетка за електрическата помпа. Имам лятото 10л/мин. Пролетта си върви.
С едно сфредло 5 см си пробих началната дупка. И после с едно парче релса я забих, нямам подобно устройство за заклинване (топуза). Много се изкривява муфара, за това е добре да се сложат две и едната да е ударна. Или и върху нея да се слага още нещо подложно.
Ако трябва нещо конкретно питайте. Не знамкакво ви трябва. И аз така питах. На мен Хидрата ми помогна.
miroki - майстор
Сега се изписахме.
Мога да пиша. Нямах време да чета каква е тази тема в която ме цитирате и не знаех и какво да отговоря. Но уточнявайте какво питате.
Обичайно не отнемам правото на този, който дава съвети да си ги дава.
И аз на негов гръб да се правя на велик.
Та както писах, сложих тръба, пробих около 4 метра с ф50мм такова за дрелка заварено на 1/2 тръба. Отне ми 3 часа. Два след обяд и 1 на другия ден, като удължих тръбата. Помогна ми и една черница която е над мястото, че подпирах на клоноте. Понякога и пречеше, но...Напрактика стигнах до мокрото. Там се спира, понеже със сфредло не се вади през вода. Първата тръба 1,1/2 я пуснах парче 4 метра. Разпробита около 70 см. С копие/конус/ отпред. Което ми направиха в един цех.
После вече парчета по метър нарязани с резба. Забиваш, навиваш. Много калчища и една мазна паста за тях.
Накрая помпа ръчна да извади пясъка. През тръбата се мери до къде е водата, за да се забие под последните дупки. Края на август в най-голямата суша се мери. Ако има дупки над водата ще смуче въздух. Тръбата трябва да се уплътни добре, за да не смуче отгоре през почвата.
Поливам капково фиданки и ми стига водата. Пролетта едни картофи поливам, но тогава още има вода.
Хубаво е пролетта да се източи докато има вода да изкара повече пясък. Той пак се натрупва но поне да има повече дебит.
Имах много дилеми какви помпи, ток/ бензин и т.н. там се консултирах с Хидразин.
Това зависи какво имате налично. Аз нямах нищо. Ни вода, ни ток. Лозе е. Кладенец излиза 1000 лв на метър. Преди 2 г. Сега евро може да е. И понеже моя е плитък никой не иска да се захване. Пък за едно лозе да дам 5-6 к лв няма да си купя толкова грозде. Та минах с около 200 лв.
Както писах. Муфата се сплесква и трябва втора, ако трябва и парче ударно над нея. Изкривява се и резбата. Въпреки, че забивах няма и метър.
LazarGanev - "Велик майстор"
съб фев 28, 2026 9:46 ammiroki написа:
Кладенец излиза 1000 лв на метър. Преди 2 г. Сега евро може да е. И понеже моя е плитък никой не иска да се захване
Стига бе, толкова ли стана? Имам перфектна технология, която сме си разработили с брат ми за назе си, подле по нея сме направили 20-тина кладенеца, последния преди 15-20 години и всичките не са мръднали , няма пясък, тиня, затлачване. Отдавна се каня да я споделя, но иска много време, а го нямам. Но все някога ще стане. До 10м е перфектна, до 15 став, копал съм до 22, но там е много трудно. Основното предимство пред сондажа е, че слагаш филтър от чакъл 10-15-20 см, колкото желаеш и не се затлачва никога, а при сондажа филтъра в най-добрия случай е "мижи да те лажем"
Baлepu - специалист
съб фев 28, 2026 9:46 ammiroki написа:
Обичайно не отнемам правото на този, който дава съвети да си ги дава.
И аз на негов гръб да се правя на велик.
Благодаря за отзоваването в крайна сметка!
Изобщо не става дума да ставаш велик на чужд гръб. Съвети различни дават доста потребители, споделят своя опит. На някои е по-лесно, по-евтино или по-надеждно, функционално ... Лично намирам за много важно, всеки възползвал се от съвети (в мрежата), да сподели своето постижение или провал. Така следващите четящи ще могат да си изберат най-доброто за себе си. Това - във всички теми.
Въпроси ще задам, когато се появят такива. На етап съм проучване на способите и избиране на най-добрия за мен.
съб фев 28, 2026 10:58 amLazarGanev написа:
Основното предимство пред сондажа е, че слагаш филтър от чакъл 10-15-20 см, колкото желаеш и не се затлачва никога, а при сондажа филтъра в най-добрия случай е "мижи да те лажем"
Би ли казал малко повече за слагането на този филтър от чакъл? Струва ми се става дума за обсадна тръба? Колко фи? Колко фи го дълбаете? Най-добре намери малко време за жертване и спретни една хубава темичка. Определено имаш значителен опит и разработката ти явно е добра. Ужасно е, че почти не могат да се качват снимки във форума! Но някъде временно пак си е нещо. Впрочем вече си изтеглям интересните такива си ги съхранявам в личен архив.
miroki - майстор
Искаха 300лв/м копане, 300 за тръба и 300 за чакъл и обратен насип. И още имаше за нещо. Преди 2-3 г цена. Със сонда трябваше да платя за повече метри за да дойдат изобщо.
Това за 5 дена ще го изкопая сам. Сам няма как да сложа тръби от бетон. Бях загледал пластмасовите, че да мога да ги сложа. Но сега свикнах с това което имам.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Моля за съвет за Сондаж ..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: