Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
danko84 - напреднал
Здравейте, имам сондаж с ел. мотор който се ползва за поливане само. Възможно ли е да се използва за хидрофор като се добави подходящ съд и електроника която да управлява мотора? Водата искам да е ползвам за миене и къпане, но да има възможност и за поливане. Обикалям по магазините и чувам различни мнения явно искат да си продадат стоката..
Тони Ст. - специалист
Да! Но за безплатен отговор и схема,питай в другия форум. Този вече е платен :(.
danko84 - напреднал
Естествено че търся някой да го направи срещу заплащане само не обичам да ме лъжат.
шоп - майстор
Аз съм така. Имам сондаж и в него потопяема помпа, която пълни 500 литров буферен съд. Потопяемата помпа се командва от ел. поплавък. Сложил съм два 50 литрови РС за балансиране на системата и за редки включваня. От буферният съд черпи вода втора помпа с ел. пресостат. Филтрите са по подразбиране. Системата захранва 2 кухни, 2 бани, 2 перални и 2 съдомиялни + поливане на 500 тревна площ. Ако има интерес може и снимки да направя. Налягането е 4.5 бара.

danko84 трябва ти механичен пресостат или ел. флуид контрол. Препоръчително е монтажа на филтри и разширителен съд (РС)
Успехи
keymaker - специалист
Можеш да добавиш пресостат и разширителен съд към вече съществуващата система и си решаваш задачката. Аз ползвам подобна система ,но не тегля от сонда ,а от набита на 6-7м. тръба вече 7-ма година.
danko84 - напреднал
Ясно благодаря за инфото.
MamaMy - майстор
keymaker написа:
Можеш да добавиш пресостат и разширителен съд към вече съществуващата система и си решаваш задачката. Аз ползвам подобна система ,но не тегля от сонда ,а от набита на 6-7м. тръба вече 7-ма година.
Не се изказвайте толкова категорично! Не е ясно каква е помпата на колегата и дали е подходяща за хидрофор. Не всички помпи стават за тази цел. Отделно не е ясно какво налягане може да подсигури дадената помпа и колко е дълбок кладенеца (сондажа). Абе безплатните съвети са много опасни. Не е ясно кой ги дава и колко разбира. Викнете си специалист и си платете или вярвайте на форумите и си купете нещата два пъти. :)
kolcho - специалист
MamaMy написа:
Не се изказвайте толкова категорично! Не е ясно каква е помпата на колегата и дали е подходяща за хидрофор.
Колега, бъркаш: питащият в прав текст е заявил, че тегли водата не с помпа, а с " ел. мотор". Факт, който не направи никакво впечатление на специалистите, които моментално го налазиха със съветите си :lol:
Ето и моят съвет към питащия:
1. Да продаде "ел. мотора".
2. Към получената сума от продажбата да добави необходимите пари и да си купи хидрофор, вместо да се впуска в одисеи по изобретяването му! Така ще му излезе много по-евтино, по-бързо и с гаранция за постигане на резултат. В противен случай със сигурност ще му излезе по-скъпо, ще загуби време, пари и ще потроши нерви!
Успех!
keymaker - специалист
Значи, малко обяснения по моята" инженерна" мисъл, и реализирана идея. Пробите съм ги правил с "вида 4", манометъра на пресостата кове на 3 бара. В момента е настроен на 2.5 Горна и 1.5 долна граница, за домакински цели и поливане е повече от достатъчно.
Колега, MamaMy точно защото не съм сигурен от колко дълбоко вади водата автора съм дал уточнение аз от къде и как я вадя.
Сега се сещам и, че в работата ми е подобна системата, но е без разширителни съд и сеползва потопяема помпа, дълбочината е 12-13м. Малко е кофти, че като пуснеш водата да се измиеш и започне да "пулсира" струята,ама сме отишли на работа, а не на прием нали.
шоп - майстор
kolcho написа:
питащият в прав текст е заявил, че тегли водата не с помпа, а с " ел. мотор".
Синоними!

има ли помпа без задвижване и може ли да се изпомпва вода само с ел. двигател?!

Поздразбира се, че ел.двигателят е куплиран с помпа. Ако питащият уточни модела на помпата можем да разберем и характеристиката по диаграмата напор/дебит ( H/Q)

Тема "Хидрофор към сондаж" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: