Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
romanpm - майстор
Той писа че си е купил тоя бойлер на самотек : Бойлер 10 L с батерия 72325/72325Н серия CLASSIC , който е за свързване с водопроводна мрежа до 0,6 мРа , а продавача е казал че имат и такъв :Бойлер 10 L под налягане 72325Р/72325НР серия CLASSIC , който също е за 0,6мРа мрежа ! Смятам че е излишно слагането на вентил защото батерията спира , пуска и редуцира налягането на студена вода от топлия кран която го пълни и изтича топла свободно през изход в същата батерия , а студения кран разхлажда топлата именно в този отвор , тя не е обикновенна батерия :)
sunay_r - помощник
Някои ме разбраха погрешно ще обесня пак.Купих си този който е със свободно изтичане и с комплект смесителна батерия, но съм го монтирал не над мивката както трябва да бъде а под мивката.Под мивката няма как да ползвам тази смесителна батерия, махнах я и съм сложил вентил о,6 МРа понеже този модел няма такъв.И двата посочени бойлера са обемни и емайлирани с метални казанчета са.Показах като пример единия , който трябва да бъде за под мивка. Аз си мисля ,че са еднакви като разликата се състои в това,че единия има вентил, а за другия не се изисква защото има смесителна батерия, която създавало 0 МРа/ В сайта и за двата модела пише че са 0,6 МРа, докато на бойлера със свободно изтичане на корпуса пише 0 МРа/.
Понеже не знам дали водосъдържателя на модела с, който работи под налягане е същия, като на бойлера със свободно изтичане имам някои притеснения.
sameks - специалист
За това говоря.За водосъдържателя,за налягането,за това че вх. и изх. тръби трябва да са обратно т.е. студена/вход/ трябва да е дълга а топлата къса.Всеки сам си носи риска и отговорностите за последствията.Ерата на самоделките свърши.
sunay_r - помощник
Добре бе sameks
Каква е гаранцията тази смесителна батерия да ми поддържа все номинално налягане равна на атмосферната, като даже не е указано как да проверя това.Не разбрах това за вх и изх тръбопроводи може ли да се обосновеш каква е връзката с налягането във водосъдържателя.Аз не съм сменил вх и изх тръба , не съм и обърнал наопаки бойлера.Не мога също да си обесня как ще вкарва на входа студена вода с о МРа налягане в съда????
romanpm - майстор
Налягането ще бъде много-малко това е разликата в ниво между входната и изходната тръба , примерно метър и 30 който по-принцип съществува и в нормално положение около 60 см и може да се пренебрегне , но смятам за излишно вентила ! За какво е той ? :)
sunay_r - помощник
ето един цитат от един сайт за предпазния вентил
"Тъй като у нас най-разпространени са електрическите бойлери под налягане, ще разгледаме накратко тяхното действие.

Студената вода навлиза в резервоара на бойлера през входната тръба. При това бойлерът е включен към мрежата и терморегулаторът е включил нагревателя /сигналната лампичка свети/. Затоплянето на водата продължава, докато температурата й достигне 85°С. След това терморегулаторът изключва автоматично нагревателя от мрежата /сигналната лампичка угасва/. Когато се източи топла вода, на нейно място под влияние на налягането във водопроводната мрежа постъпва студена вода, температурата в резервоара спада и терморегулаторът отново включва нагревателя. По този начин цикълът се повтаря постоянно.

Неудобството на този вид бойлери — липсата на дебит при намаляване на външното налягане във водопроводната мрежа е до известна степен тяхно предимство, тъй като резервоарът никога не може да се изпразни. Ако това би станало, нагревателят би се оказал на сухо. При това положение режимът на автоматичната система, служеща за регулиране на температурата, би се нарушил и нагревателят би продължил д а се нагрява. В резултат на всичко това, ако в бойлера има известно количесво вода, тя би се превърнала в пара, налягането на която може да причини експлозия. Разбира се, всеки редовен терморегулатор в случай като горния би' прекъснал токозахранването и бойлерът би се запазил. Освен това всеки нормален бойлер, работещ под налягане, има предпазен вентил който не позволява на топлата вода да се връща във водопроводната мрежа. Предпазният вентил е поставен на тръбата, по която идва студената вода. Между него и бойлера не трябва да има спирачен клапан. Предпазният вентил трябва да бъде регулиран така, че от бойлера да изтича вода през него, когато налягането на водата в резервоара надвиши абсолютното налягане на водопроводната мрежа. Предпазният вентил трябва да бъде пломбиран от предприятието-производител. Входният му отвор трябва да има пряк допир с атмосферата.

Изправността на бойлера, работещ под налягане, и правилната работа на предпазния вентил трябва да се проверяват поне два пъти през годината от правоспособен специалист."
sunay_r - помощник
Целия материал ще намерите на този сайт
http://xn--90aijckqr.com/
Master_Kenobi - V.I.P.
sunay_r написа:
Някои ме разбраха погрешно ще обесня пак.Купих си този който е със свободно изтичане и с комплект смесителна батерия...
Аз пак не разбрах. Купил си "бойлер със свободно изтичане". (Нарича се проточен бойлер, ако това имаш предвид). Така ли? Не си купил нито един от двата бойлера, които са в линковете на първия ти пост. Някакъв трети вид, така ли? Доколкото се вижда от описанията, нито един от двата бойлера не е проточен.
sunay_r - помощник
master
Виж и двата модела са 10 литрови не са проточни,обемни са и имат емайлирани водосъдържатели.Ако беше проточен за какво са направили 10 л казанче можеше и по -малки да са.И не мисля ,че има проточни на 1,5 KW.При дадените модели има терморелета за включване и изключване при достигане на температурата, а при проточните ,които споменаваш има само степени и съответно различни мощности/Пример 1 степен 1,5kW, 2 степен 3 kW и 3 степен 7 kW/ по мощни са от обемните бойлери понеже не се чака да се затопли водата ,а просто включваш и протича топла вода. Ето и линк от същия сайт , където са проточните
http://diplomat.bg/category_products.pcgi?category_id=6
null - специалист
Не знам конкретния бйлер как е, но имахме един такъв за над мивка.
Водосъдържател като на обикновен бойлер, но батерията беше по-особена. При нея, когато пуснеш топлата вода тя пуска студена в бойлера, която пък избутва топлата от там.
Дано сте разбрали. С две думи на изхода на топлата вода няма кран и е директно с атмосферата. Вътре в балона няма налягане.

Тема "Бойлер на самотек" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: