infomar написа:Търся лесно работеща идея как да прокарам тръба през пода на сутерена, която да отиде на около един метър дълбочина , после да направи извивка 90 градуса и да излезе извън къщата, където по траншея един метър ще стигне до водомерната шахта.Тази гимнастика я правих това лято, като прекарах черна тръба от полиетилен ф 25 / 3/4, само, че при мен дълбочината беше на 60см. Прекарах я както ти казва колегата,
Най-лесно става директно през стената, но при силни студове - риска да замръзне водата в тръбата е 100%, както и да я изолирвам, а не ми се пуска подгрев.
Стандартният начин е с чук, длето и "мамата...", после с дълъг лом... но може да има и по-хитри начини. Ако дупката е тясна, как ще залепя/ завия едната тръба за другата в дъното на тази дупка?
Предлагат ли се някакви ГЪВКАВИ водопроводни тръби с малък диаметър каквато да се вкара само на това място и после да продължи от двете страни с нормални тръби?
LazarGanev написа:Разбиваш бетонната настилка, с един свредел за бетонни колчета слизаш 1м надолу. После копаеш траншеята отвън, подкопаваш основите и търсиш да се срещнеш с дупката от вътрешната страна. Тръбата, която вкарваш е PEHD - т.е. черна тръба от полиетилен, връзките с ППР ги правиш през резба.само че аз бих препоръчал първо до се подкопаят основите навътре до вътрешната стена около 50 см. и след това да пробиваш плочата надолу със свредло ф28, а остатъка от разтоянието до траншея пробиваш с една тръба ф3/4 и як чук. Когато навлизаш под къщата може и да намалиш дълбочината до около50 см. При това положение много лесно става ъгъла от 90 градуса на тръбата без да ползваш колена и без да се пречупва. При мен се получи. Колегата ти го е показал нагледно в предния си пост.