Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Stefan_62 - майстор
infomar написа:
Търся лесно работеща идея как да прокарам тръба през пода на сутерена, която да отиде на около един метър дълбочина , после да направи извивка 90 градуса и да излезе извън къщата, където по траншея един метър ще стигне до водомерната шахта.
Най-лесно става директно през стената, но при силни студове - риска да замръзне водата в тръбата е 100%, както и да я изолирвам, а не ми се пуска подгрев.
Стандартният начин е с чук, длето и "мамата...", после с дълъг лом... но може да има и по-хитри начини. Ако дупката е тясна, как ще залепя/ завия едната тръба за другата в дъното на тази дупка?
Предлагат ли се някакви ГЪВКАВИ водопроводни тръби с малък диаметър каквато да се вкара само на това място и после да продължи от двете страни с нормални тръби?

Изображение
Тази гимнастика я правих това лято, като прекарах черна тръба от полиетилен ф 25 / 3/4, само, че при мен дълбочината беше на 60см. Прекарах я както ти казва колегата,
LazarGanev написа:
Разбиваш бетонната настилка, с един свредел за бетонни колчета слизаш 1м надолу. После копаеш траншеята отвън, подкопаваш основите и търсиш да се срещнеш с дупката от вътрешната страна. Тръбата, която вкарваш е PEHD - т.е. черна тръба от полиетилен, връзките с ППР ги правиш през резба. :drinkers:
само че аз бих препоръчал първо до се подкопаят основите навътре до вътрешната стена около 50 см. и след това да пробиваш плочата надолу със свредло ф28, а остатъка от разтоянието до траншея пробиваш с една тръба ф3/4 и як чук. Когато навлизаш под къщата може и да намалиш дълбочината до около50 см. При това положение много лесно става ъгъла от 90 градуса на тръбата без да ползваш колена и без да се пречупва. При мен се получи. Колегата ти го е показал нагледно в предния си пост.
infomar
То хубаво го казваш това да се подкопае първо дупката под стената и после вертикалната в стаята. То и аз така я мисля, само не виждам как ще се изкриви тази тръба, но се надявам да стане. Няма да съм първият който ще прави подобно нещо.
Каква е минималната допустима дълбочина при която водата не би трябвало да замръзне? Някой казват 60 см, други 80... трети 1 м... четвърти 2 м!! Би трябвало да зависи и от температурата на студа - една ще е за -5, друга за -10, трета за -20 гр. Като гледам какви студове захванахо, май трябва да се прави за -20 гр.
Някой ще каже ли практически сега в тези студове как се държат тръбите при различни дълбочини?
В краен случай и термо проводник може да се постави, ама то по 11-15 лв. излиза метъра, а токът после е бонус към сметката.

П.С.
Има и един междинен вариант. Тръбата да се изведе нормално през стената "с рогата напред" и после на това място да се складират отрязани дърва за огрев по метър от горе и от страни на мястот с тръбата. Така в студените дни, тя ще бъде изолирана от дървата. Мисля, че един метър дървена преграда би била достатъчна - това си е 2-3 кубика, а и ако смата тръба се изолира по подходящ начин (като тръба на хладилен агент!!), ефектът би бил по-добър.
Това все пак едва ли ще е по-добре в сравнение с дупка в пода...

Изображение
crez - майстор
1.Вземаш една тръба 1" дълга 1.2м в единият край с флекса правиш зъби, които отваряш леко навън с клещи, подобно на боркорона.
2.Пробибаш в бетона отвор с D= 80-100мм и започваш вертикално да набиваш тръбата с чука в земята, регулярно я вадиш и изпразваш ядките, до досигане на 1 м.
3. Същото упражнение хоризонтално отвън откъм изкопа, целта е да срещнеш двата отвора.
4. Навиваш коляно 1/2" на тръба и я вкарваш в хоризонталния отвор до среща с вертикалния, друга тръба с резба и навити кълчища я спускш в отвора и започващ да навиваш. Правил съм го това упражнение, работи.
Stefan_62 - майстор
infomar написа:
То хубаво го казваш това да се подкопае първо дупката под стената и после вертикалната в стаята. То и аз така я мисля, само не виждам как ще се изкриви тази тръба, но се надявам да стане. Няма да съм първият който ще прави подобно нещо.
Каква е минималната допустима дълбочина при която водата не би трябвало да замръзне? Някой казват 60 см, други 80... трети 1 м... четвърти 2 м!! Би трябвало да зависи и от температурата на студа - една ще е за -5, друга за -10, трета за -20 гр. Като гледам какви студове захванахо, май трябва да се прави за -20 гр.
Някой ще каже ли практически сега в тези студове как се държат тръбите при различни дълбочини?

Както ти казах лятото прекарвах такава тръба от шахтата до къшата, на две места в канала съм правил ъгъл от 90 градуса без да слагам колена, като едното беше когато вкарвах тръбата от вън в къщата под основите. Начина за прокопаване ти го обясних, от вътре пускам едно порче по-дебела тел на края на която отвън връзвам тръбата/която предварително е затапена с парцал да не се пълни с пръс/, пробивам тръбата и там връзвам телта. Сам трудно ще я направиш тази операция, за това ще ти трябва помощ. Един издърпва от вътре телта и тръбата, ти примермо леко е побутваш и насочваш. Но ти си решаваш как да си я прекараш, аз ти казвам, че става. Колкото до дълбочината, зависи от региона, но минимума е поне 60см., а който иска може и на 3м. :lol:
infomar
Благодаря на crez и Stefan_62 за полезните практически съвети и ще се възползвам от тях. Колкото по-дълбоко по-добре. За сега съм се спрял на един метър и тръба с изолация, или запълване обемът между тръбата и пръста около нея с подходяща пяна за по-лесно.

П.С.
Stefan_62, моля информация точно каква марка/дебелина тръба използва и има ли за нея фабрични преходници с вътрешна резба на 1/2. Доколкото разбрах те трябва да са точно за тази марка материал от каквато е направена тръбата - от друг материал не залепвали добре. PPR или стъклофибърна е тръбата или какъв е материала и. Специален термо поялник ли се ползва за тях? Т.Е. поялниците универсални ли са за всякакви видове тръби? Ще ползвам основно PPR тръби и арматура.
Последна промяна от infomar на чет фев 09, 2012 10:41 am, променено общо 2 пъти.
LazarGanev - "Велик майстор"
Най-правилно е с черна полиетиленова тръба ф25 или ф32, както е по проект. Тя е гъвкава и така или иначе е огъната, понеже се продава на руло.
infomar
LazarGanev написа:
Най-правилно е с черна полиетиленова тръба ф25 или ф32, както е по проект. Тя е гъвкава и така или иначе е огъната, понеже се продава на руло.
Видях ги на картинка тези тръби, но ми казаха, че трудно ще се огъне на 10 см място/радиус. Явно хоризонталният участък трябва да бъде с по-голям диаметър.
LazarGanev - "Велик майстор"
Както съм то го начертал радиуса е поне 60см и повече - колкото е радиауса на кангала
Stefan_62 - майстор
infomar написа:
Stefan_62, моля информация точно каква марка/дебелина тръба използва и има ли за нея фабрични преходници с вътрешна резба на 1/2. Доколкото разбрах те трябва да са точно за тази марка материал от каквато е направена тръбата - от друг материал не залепвали добре. PPR или стъклофибърна е тръбата или какъв е материала и. Специален термо поялник ли се ползва за тях? Т.Е. поялниците универсални ли са за всякакви видове тръби? Ще ползвам основно PPR тръби и арматура.

От шахтата до вътре в къщата съм пуснал черна полиетиленова тръба ф25/която се равнява на 3/4 метална/ това е достатъчно да захраниш до къщата. Вътре вече инсталацията ти си решаваш от какво да я направиш/подцинкована тръба 1/2 или ще лепиш PPR-ви тръби на същия размер/. Колегата LazarGanev ти го е описал точно в последните си постове. Продават се и преходници/муфи, тетки, колена и др. на резба/ за този вид тръби, но поради по големият си размер не са удобни за вътрешна инсталация. Както ти казах, пускащ до стаята полиетиленова тръба ф25, а от там вече вътре си решаваш сам какви тръби ще пуснеш.
Както ти е обяснил колегата:
LazarGanev написа:
,
но е хубаво преди поставянето да я оставиш около час на слънце да се поотпусне пластмасата/ работи се по лесно когато е по дълка и е на руло/ Надявам се, че това ще га правиш като се стопли времето не сега в студа. :lol:
VLADO66 - майстор
След полагането не забравяй да направиш пясъчна възглавница около тръбата.

Тема "как да прокарам тръба към водомера." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: