• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
mar80 - специалист
Аз преди три дни закупих хидрофора и сега да го преправям. Тъпа работа да не може да се вдигне налягането на включване. То не зависи от капацитета на помпата а от самия пресостат. И това регулиране е пълен ташак. Уж малката пружина е за регулиране при включване, но тя променя налягането при изключване, каквото прави и голямата пружина.
koveslav - майстор
Зависи от типа на пресостата,не е нужно да е електронен.Моя пресостат има два реглажа.Единия може да се променя без да се отваря капака и регулира общото налягане-вдигнеш ли налягаето на което да изключи вдигаш и това на което ще включи.Разликата между тези две налягания е хистерезиса.Като се отвори капачето,вътре има втори реглаж(представлява по-малка шпилка с пружина и гайка),с който се регулира разликата между тези две налягания,т.е. хистерезиса.Аз съм го настроил на разлика около 1-1,1атм.Изключва на около 3 и включва на около 1.9-2.
Имам 60 литров балон и при нормално напомпване на предварителното налягане на въздуха в него до 1,4-1,5атм. и 3атм. на водата,се източва 10-12л вода,докато помпата отново включи.Когато се сетя,по количеството източена вода/в кофа на двора/ до ново включване си проверявам дистанционно дали предварителното налягане на въздуха в балона не е паднало.Ако помпата започне да включва още след източване на 6-7л,значи балона вече е за помпене. На година-година и половина се налага да се удари по някоя помпа на съда.
Всеки може да си засече за неговия си съд и настройки на налягане колко е това количество и така лесно да си следи дали е нормална работата на помпата.
mar80 - специалист
Пробвал ли си с налягане в балона 1.8 бара. Това трябва да е оптималния вариант.
koveslav - майстор
По предписанието на производителя предварителното налягане на напомпения въздух е дадено като 1.2-1.5атм.Аз го спазвам.
hidrazin - майстор
Има ли балон винаги има и ядове.
Имам усещането че тези балони са измислени за да компенсират недъзите на калпавите помпи....
Що ли имам чувството че съм прав??? :? :lol:
:partyman:
LazarGanev - "Велик майстор"
mar80, не си обърнал внимание - както каза koveslav, при механичния пресостат малката гайка служи за регулиране на хистерезиса, а голямата - за налягането на изключване. Не съм си играл да пробвам колко е минималния хистерезис, но след като го регулираш естествено трябва да пипнеш и голямата гайка, за да донастроиш. Ако искаш да е без хистерезис - решението е електронния пресостат, поне имаш и защита от работя на сухо
mar80 - специалист
Днес намерих време да си поиграя пак с пресостата. Докарах го до 2,1 включва и 3,2 изключва. Балона го напомпах до 2 бара. Така вече ме устройва.
Това дето пише в инструкцията, че малкия винт е за настойка на включване а големия за изключване е пълна лъжа.
Не знам какви инструкции си чел, то сега писатели много :). Малкия си е за хистерезиса
mar80 - специалист
Свалих от сайта на Вило инструкция. Добре ли са тези параметри, които съм задал?
Само гледай помпата да може да го постига лесно това налягане, т.е. да не е на предела и.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Максимално работно налягане на хидрофор Wilo." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: