Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
preslav - майстор
jabata написа:
djendov написа:
Иначе за пречиствателните, като чета колко народ по форумите се оплаква че му миришат ме хваща страх, да рискувам.
preslav написа:
Моята пречиствателна е на 3 години и нещо, не мирише и ако някой е много любопитен може сам да дойде и да се увери.
Твойта пречиствателна станция каква е, българска или? С тези неща съм доста нов, и не разбирам и затова питам. Иначе имам достъп до канал, но тъй като е по-високо, трябва да се препомпва....и оттам тръгна това с малък бидон.
Щом имаш достъп до канал с препомпване не ти трябва да заравяш 5-7000 лв. само за да препомпаваш бистра вода. Моята не е българска, но това вече няма значение в твоя случай. Пиша обаче и за останалите, които четат защото при мен беше чиста проба късмет, че разбрах за тези станции преди да съм се набутал с някоя румънска или да не казвам каква друга - не миришат и в най-големите жеги, единствен консуматив е ток колкото за една крушка (е не ЛЕД), веднъж на 3 години трябва да се изпомпят около 3 кубика уплътнена, но не миришеща маса (консистенцията и е като на хубава боза, ама не съм пробвал да я бутилирам).
А Джендов да мисли в посока 100 м. канал, ако трябва сам да го изгради, а после ще събира такса за включване - може и на печалба да излезе по някое време.
olelemaiko - специалист
Ако има възможност , задължително заустяване към мръсен канал.

Ако се изгражда собствена , да не се забравя извеждането на отдушник.Със денивелация и изведен на височина.
djendov - специалист
preslav написа:
jabata написа:
djendov написа:
Иначе за пречиствателните, като чета колко народ по форумите се оплаква че му миришат ме хваща страх, да рискувам.

Преслав, не съм казвал такова нещо. Май Жабата го каза. Аз за миризми не съм чувал да се оплакват. По-скоро за автоматиката, ама от тея за по 3-4 хиляди лв.

Иначе и аз съм на това мнение. Боря се със зъби и нокти за включване към градската канализация. Лошото е, че трябва да минем през общински път, през частни имоти и т.н. Човека не иска да си разрови градината....кеф му е, да си трови почвата и да си яде домашните доматки засадени върху септичната яма.
Истина ще се окаже вица за кучето, дето си облизало гъза и казало "въпрос на вкус..."

Жаба, що не започна от самото начало с това изпомпване. Дал си само половината условие...
Големите ями и пречиствателни станции отпадат. Слагай един малък бидон,, щом те притеснява - оплътни с бетон, една помпа и си готов.
preslav - майстор
djendov написа:
preslav написа:
jabata написа:

Преслав, не съм казвал такова нещо. Май Жабата го каза. Аз за миризми не съм чувал да се оплакват. По-скоро за автоматиката, ама от тея за по 3-4 хиляди лв.

Иначе и аз съм на това мнение. Боря се със зъби и нокти за включване към градската канализация. Лошото е, че трябва да минем през общински път, през частни имоти и т.н. Човека не иска да си разрови градината....кеф му е, да си трови почвата и да си яде домашните доматки засадени върху септичната яма.
Истина ще се окаже вица за кучето, дето си облизало гъза и казало "въпрос на вкус..."

Жаба, що не започна от самото начало с това изпомпване. Дал си само половината условие...
Големите ями и пречиствателни станции отпадат. Слагай един малък бидон,, щом те притеснява - оплътни с бетон, една помпа и си готов.
Да, Жабата имаше притеснения от миризми и аз му предложих да дойде да помирише моите Л. - нищо няма да помирише, може би някакъв лек дъх на застояла вода или като във влажна маза. Имаше обаче едни дето си източваха водата на пътя, уж пречистена, а миришеше на жабуняк - друснаха им една глоба и сега не знам къде се източват, ама на пътя няма води миришещи на жабарник.
Само за пример - миналата година източвах "уплътненото", станцията ми е на метър от комшийското място, капакът вдигнат, аз си пускам в дерето. Комшията стоя час около нас да обяснява, че вече бил дърт и такива пари не му се давали за това нещо - щеше ли да стои и 5 минути ако му миришеше на лайна? Типично по българси, на следващия ден научавам, че бил се изходил "кажи им на тия повече да не си точат лайната в дерето". Тази година ще си източа "лайната" в лозето, ама трябва ли всеки път да показваш среден пръст на злобаря и завистника!
Въпреки всичко има ли канал е по-добре, най-малкото от гледна точка на превенция срещу такива отворковци - при мен обаче канал няма и няма да има в близките 50 години, а до тогава ще съм на 105 и ще ми е през оная работа за космическите технологии.
Който иска да заповяда и да провери със собствения си миризмомер - друго не мога да направя, за сега е безплатно, но си мисля да сложа такса от 5-10 лева.
jabata - специалист
Ами то цялата работа тръгна при мене оттам, че като гледах за контейнер, който да се вкопае, търговеца, взе да ми обяснява как нямало да излезне много по-скъпо да се постави цяла преичствателна станция и по-малък контейнер. Навсякъде ми обявяваха цени от сорта на 2к лв. за 2 м3 бидон за подземен монтаж, и ми обясняваха как за 3 ще съм си направил цяла станция със малък резервоар, и т.н. и как да се направи от бетон щяла да ми е около 4-5к лв. и т.н. Като взех обаче да чета, виждам че хора се оплакват от миризми и т.н И затова и отворих дискусията. Но както се вижда, имало и по-компромисни варианти, от сорта на обикновен бидон, който се залива със земновлажен бетон, и така за по-малко от 1к лв. си има човек яма. Вече друг е въпроса, че няма как да взема разрешително за подвързване към канала, понеже просто няма орган който да го издаде.
preslav - майстор
jabata написа:
Ами то цялата работа тръгна при мене оттам, че като гледах за контейнер, който да се вкопае, търговеца, взе да ми обяснява как нямало да излезне много по-скъпо да се постави цяла преичствателна станция и по-малък контейнер. Навсякъде ми обявяваха цени от сорта на 2к лв. за 2 м3 бидон за подземен монтаж, и ми обясняваха как за 3 ще съм си направил цяла станция със малък резервоар, и т.н. и как да се направи от бетон щяла да ми е около 4-5к лв. и т.н. Като взех обаче да чета, виждам че хора се оплакват от миризми и т.н И затова и отворих дискусията. Но както се вижда, имало и по-компромисни варианти, от сорта на обикновен бидон, който се залива със земновлажен бетон, и така за по-малко от 1к лв. си има човек яма. Вече друг е въпроса, че няма как да взема разрешително за подвързване към канала, понеже просто няма орган който да го издаде.
Идеята със заливането околовръст на бидон и на мен ми хареса. Не съм на ясно как ще стои въпроса с миризмата, но вероятно няма да е повече от тази на обикновена кенефна яма. Не те агитирам, но една читава пречиствателна станция за 5-6 човека е по хилядарка на човек - изпомпването в чужд канал не ме кефи, все ще се намери "доброжелател" да те изкофти където трябва.
jabata - специалист
preslav написа:
Идеята със заливането околовръст на бидон и на мен ми хареса. Не съм на ясно как ще стои въпроса с миризмата, но вероятно няма да е повече от тази на обикновена кенефна яма. Не те агитирам, но една читава пречиствателна станция за 5-6 човека е по хилядарка на човек - изпомпването в чужд канал не ме кефи, все ще се намери "доброжелател" да те изкофти където трябва.
Е това е най-лошото, че е пълно с доброжелатели, които биха навредили и на себе си, само и само да прецакат Вуте. Как беше казал Шопето? Не сакам я да съм добре, сакам вуте да е зле. Ама това го има и с пречиствателна. Ти хубаво ще пречистваш водата, ама чистата вода, ще ти направят проблем, като я зисипваш. А в конкретния случай, едва ли ще го направи, защото тогава и той ще го отнесе, ама знае ли човек, какви дребни завистливци има :?:
preslav - майстор
jabata написа:
Е това е най-лошото, че е пълно с доброжелатели, които биха навредили и на себе си, само и само да прецакат Вуте. Как беше казал Шопето? Не сакам я да съм добре, сакам вуте да е зле. Ама това го има и с пречиствателна. Ти хубаво ще пречистваш водата, ама чистата вода, ще ти направят проблем, като я зисипваш. А в конкретния случай, едва ли ще го направи, защото тогава и той ще го отнесе, ама знае ли човек, какви дребни завистливци има :?:
Аз съм късметлия в известен смисъл защото мястото е песъчливо и всичко, което излиза от станцията веднага попива - извън моето място капка не излиза.
Станцията е придружена с разни сертификати, че качеството на изходящата вода е в пъти по-добро от сега действащите норми в БГ. Бях решил сам да проверя истина или лъжа са сертификатите, но се оказа скъпа процедура, а и на кого какво да доказвам.
kr1100 - майстор
djendov написа:
Чете Джендов...чете...и продължава да организира комшиите за изграждане на трасе 100-тина метра до мръсния канал на ВиК. Решение един път за винаги.
Да ама не става бързо.Поне 3,5 г е времето. Като цена беше 4700 лв -стана 5500лв /кооператор мръсен канал ф350 мм и питейна вода ф 160 мм/ Стана повече, защото някои пъровначално записани се отказаха.
1.Кооперация 2012 - учредаване ,вписване, председател, касиер,ревизор .....
2.Проект само той 470 лв.
3.Съгласуването отне над 2г и то само в общината.
4.Събиране на 1 ва такса
5. Оферти от поне 3 фирми /лицензирани/
6.започване на копането за мръсен канал до 12.2015г
7. 2- ра такса
8. 3 такса по 380 или 470 лв забравих за ремонт на скъсани кабели,стар водопровод/
9. 09.2016г копане за тръбопровод питейна вода +нови 180 лв за ремонт на кабели и стар водопровод /
10. Борба с ВиК - съгласували са проекта със стари водомери /закупени /- натискаха за такива с дистанционно отчитане
11. Кааллл до ушите и миналата зима и тази от изкрана при копаенето глина.
preslav - майстор
kr1100 написа:
djendov написа:
Чете Джендов...чете...и продължава да организира комшиите за изграждане на трасе 100-тина метра до мръсния канал на ВиК. Решение един път за винаги.
Да ама не става бързо.Поне 3,5 г е времето. Като цена беше 4700 лв -стана 5500лв /кооператор мръсен канал ф350 мм и питейна вода ф 160 мм/ Стана повече, защото някои пъровначално записани се отказаха.
1.Кооперация 2012 - учредаване ,вписване, председател, касиер,ревизор .....
2.Проект само той 470 лв.
3.Съгласуването отне над 2г и то само в общината.
4.Събиране на 1 ва такса
5. Оферти от поне 3 фирми /лицензирани/
6.започване на копането за мръсен канал до 12.2015г
7. 2- ра такса
8. 3 такса по 380 или 470 лв забравих за ремонт на скъсани кабели,стар водопровод/
9. 09.2016г копане за тръбопровод питейна вода +нови 180 лв за ремонт на кабели и стар водопровод /
10. Борба с ВиК - съгласували са проекта със стари водомери /закупени /- натискаха за такива с дистанционно отчитане
11. Кааллл до ушите и миналата зима и тази от изкрана при копаенето глина.
После следва и яката прегръдка с ВиК - http://vikvarna.com/bg/prices_water_sup ... vices.html - само канала е 85 ст. на кубик (за сега).
При мен за двама възрастни сметката за 2015 г. е 217.30 лв. за 2016 г. е 255.30 лв.

Тема "Изгребна яма - бидон или правена от бетон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: