• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 28
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
hidrazin - майстор
+1
Те за това не ги обичам тия балони. Само електронен пресостат и помпа.
:partyman:
extranios - напреднал
Ама по този начин не и ли се завива свят на помпата от пускане и спиране ?
hidrazin - майстор
Ами тя за какво пък е направена? И нямам навика да стоя по цял ден на чешмата. :lol: Броят на допустимите включвания
при свестни помпи е между 20 и 40 за час. По-назад в темата е разисквано.
paparosko - специалист
Проблемът може да се реши елегантно като след хидрофора се монтира регулатор на налягане (беше описан някъде по-горе или в друга подобна тема) като налягането след него се настрои на налягане приблизително равно или мааааалко по-ниско от налягането на включване на помпата - Рmin.

Така налягането преди регулатора ще варира между Pmin и Pmax, а след него ще бъде постоянно - такова на каквото е настроено, в случая около или маааалко по-ниско от Pmin.

:prost:
extranios - напреднал
При мен налягането е настроено 3атм пуск - 5атм стоп , съда е напомпан на 2,5атм . Разликата в налягането не се усеща чувствително , но ме дразни честото пускане на помпата поради това , че от 50л съд се изкарват 15л.
Тани - модератор
hidrazin , явно имаш "електронен пресостат" и си го наблюдавал как работи, та се чудя как въобще го препоръчваш за замяна на хидрофора и особено за регулиране на налягането! Не случайно написах "електронен пресостат" в кавички, защото той НЕ е пресостат в пълния смисъл на думата, защото следи единствено долния праг на налягането за да знае кога да тръгне. Горен праг за изключване НЯМА! Помпата единствено увеличава налягането с няколко атмосфери. Колко атмосфери ще вдигне на изхода зависи от налягането на входа! Изключването става единствено ако дебита намалее до нула. Мисля, че налягането се вдига с 4 атмосфери спрямо входното. Хидрофора от друга страна има строго определени налягания на включване и изключване , които може да се регулират!
hidrazin - майстор
Горен праг за изключване НЯМА!
Сори ама има и се регулира. За изключване следи не една, а две величини. Ако направи налягането, зададено предварително, за определено време и без поток си изключва. И да има поток, като направи налягане пак спира.
Ако за определеното време, без поток не успее да направи необходимото налягане пак изключва и минава в авариен режим. С една дума
блокира и иска ръчно разблокиране. Това е защитата от работа на сухо.
Лично за мен това с балоните е излишно и смешно. Когато отворя крана искам постоянно налягане и дебит, което системата с балон не ми осигурява.
Би ми го осигурило при малка разлика в настройката включено/изключено при системата с балона. Но това означава по-често включване на помпата,
което в крайна сметка води до система без балон, защото се обезсмисля използването на такъв.
И това вече сме го дъвкали назад в темата. Пък и всеки си има предпочитания.
Тани - модератор
От къде се регулира? И какво при положение , че без да се пипат каквито и да е настройки ако му се подаде водата от вана изключва на 4 атмосфери, а при подаване на вода от водопровода изключва на 8? Има ли дебит, помпата си включва и изключва няколко секунди след като спре дебита!Въобще не се интересува колко е налягането!
hidrazin - майстор
Уф. Ако дебита е достатъчен да повдигне клапана с магнита не изключва незвисимо от налягането. Ако обаче дебита е малък и
клапана не достига датчика и налягането достигне предварително настроената стойност си изключва. Налягането на изключване
се регулира с един болт в центъра на задната част. Той регулира натиска на пружина, който се предава на мембраната в малкия
хидрофорен съд (няма и половин литър).

Изображение

За нещо, което използвам и съм виждал много пъти, няма кой да ме убеди, че е по-добре да си сложа тоя смешния балон.

infomar
Някой ще подскаже ли на какво минимално налягане работи стандартна автоматична пералня? Само предполагам и не съм сигурен, че 1.5-2 бара ще са достатъчни :?
За стандартен 100 л. вертикален бойлер мисля, че налягането не би трябвало да има значение, след като е свързан към тръбопровода директно с 1/2 цола.
За чешмите, не е голям проблем ако намалее налягането, но не мисля, че 1.5 В. ще е проблем във водоползването на ЧЕШМА или ДУШ и едва ли ще се наложи да се чака "лека" струйка. Но.. това е мое субективно мнение (нямам практически наблюдения) и уважавам мнението на другите. Ако се окаже малко - ще се вдигне долната и на балона с 0.5В....

При това положение, след като не се знае с колко бара макс. ще дойде водата от помпата до пресостата, т.е. не може да се изчислят точните хидравлични загуби по трасето, то предлагам да се определи това опитно. Да се настрои първо горната граница на 4 бара (едва ли ще е повече след като помпата е потопена на 10 м.) и да се наблюдава дали пресостата ще спре помпата при затваряне на кран и напълването на балона :?: с пускането/спирането на водата.... после, да се намали границата с две деления и пак да се наблюдава... и така с намаляване с по две деления да се види при какво налягане реагира. От този момент за по-голяма сигурност да се намали още 0.2В. Мисля, че така ще се определи максимално оптималната горна граница.
Дори и 15-20 литра да е полезният обем на балона, това мисля, че ще е от полза, когато се мият едни ръце, пълни чаша с вода.... въобще за дребен разход на вода. Една "манджа" да сготви човек, не винаги пуска повече от 10-15 литра на веднъж....

Дали имам грешка в разсъжденията при опитното определяне на горната граница :?

П.С.
Мнението на двама специалисти (от различни фирми - допитване по интернет) които професионално се занимават с хидрофори е следното:
1.
P min = 2.5 Бара
P max = 4.0 Бара
P балон = 2.3 Бара (Pmin - 0.2bara)
Imax = 5 A.
Reset = 60 мин
Препоръчва изключване на механичната защита с поплавък към помпата за да не се бърка пресостата.

2.
P min = 2 Бара
P max = 3 Бара
P балон = 1.7 Бара (Pmin - 0.3bara)
Imax = 7 A
Reset = 60 мин
Препоръчва изключване на механичната защита с поплавък към помпата за да не се бърка пресостата.

Гледам, че и при тези които си вадят хляба с тази техника има разлика в препоръките, но натежават мненията за 2 на 3 Бара.
Все пак в дискусията се ражда истината и ако всеки сподели и защити тезата си, ще е от полза и за други които ще четата тази тема.
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 28

Тема "Хидрофорна уредба за къща без буферен съд - само с преостат" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: