• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 29
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
paparosko - специалист
Като понижаваш налягането на включване - Рmin, увеличаваш полезния (използваемия) обем.
Например при данните, които си дал - с Pmin = 1,5 bar, полезният обем ще бъде около 15 литра.

Обаче налягането на водата, която ще ползваш ще варира в границите между 1,5 и 3 bar. Това означава, че колкото по-голяма е разликата на включване и изключване на помпата, толкова по-голяма ще е разликата и на налягането на използваната вода, а от там съответно и разликата в дебита на водата, протичаща през едно и също отваряне на крановете.

:rock:
hidrazin - майстор
+1
Те за това не ги обичам тия балони. Само електронен пресостат и помпа.
:partyman:
extranios - напреднал
Ама по този начин не и ли се завива свят на помпата от пускане и спиране ?
hidrazin - майстор
Ами тя за какво пък е направена? И нямам навика да стоя по цял ден на чешмата. :lol: Броят на допустимите включвания
при свестни помпи е между 20 и 40 за час. По-назад в темата е разисквано.
paparosko - специалист
Проблемът може да се реши елегантно като след хидрофора се монтира регулатор на налягане (беше описан някъде по-горе или в друга подобна тема) като налягането след него се настрои на налягане приблизително равно или мааааалко по-ниско от налягането на включване на помпата - Рmin.

Така налягането преди регулатора ще варира между Pmin и Pmax, а след него ще бъде постоянно - такова на каквото е настроено, в случая около или маааалко по-ниско от Pmin.

:prost:
extranios - напреднал
При мен налягането е настроено 3атм пуск - 5атм стоп , съда е напомпан на 2,5атм . Разликата в налягането не се усеща чувствително , но ме дразни честото пускане на помпата поради това , че от 50л съд се изкарват 15л.
Тани - модератор
hidrazin , явно имаш "електронен пресостат" и си го наблюдавал как работи, та се чудя как въобще го препоръчваш за замяна на хидрофора и особено за регулиране на налягането! Не случайно написах "електронен пресостат" в кавички, защото той НЕ е пресостат в пълния смисъл на думата, защото следи единствено долния праг на налягането за да знае кога да тръгне. Горен праг за изключване НЯМА! Помпата единствено увеличава налягането с няколко атмосфери. Колко атмосфери ще вдигне на изхода зависи от налягането на входа! Изключването става единствено ако дебита намалее до нула. Мисля, че налягането се вдига с 4 атмосфери спрямо входното. Хидрофора от друга страна има строго определени налягания на включване и изключване , които може да се регулират!
hidrazin - майстор
Горен праг за изключване НЯМА!
Сори ама има и се регулира. За изключване следи не една, а две величини. Ако направи налягането, зададено предварително, за определено време и без поток си изключва. И да има поток, като направи налягане пак спира.
Ако за определеното време, без поток не успее да направи необходимото налягане пак изключва и минава в авариен режим. С една дума
блокира и иска ръчно разблокиране. Това е защитата от работа на сухо.
Лично за мен това с балоните е излишно и смешно. Когато отворя крана искам постоянно налягане и дебит, което системата с балон не ми осигурява.
Би ми го осигурило при малка разлика в настройката включено/изключено при системата с балона. Но това означава по-често включване на помпата,
което в крайна сметка води до система без балон, защото се обезсмисля използването на такъв.
И това вече сме го дъвкали назад в темата. Пък и всеки си има предпочитания.
Тани - модератор
От къде се регулира? И какво при положение , че без да се пипат каквито и да е настройки ако му се подаде водата от вана изключва на 4 атмосфери, а при подаване на вода от водопровода изключва на 8? Има ли дебит, помпата си включва и изключва няколко секунди след като спре дебита!Въобще не се интересува колко е налягането!
hidrazin - майстор
Уф. Ако дебита е достатъчен да повдигне клапана с магнита не изключва незвисимо от налягането. Ако обаче дебита е малък и
клапана не достига датчика и налягането достигне предварително настроената стойност си изключва. Налягането на изключване
се регулира с един болт в центъра на задната част. Той регулира натиска на пружина, който се предава на мембраната в малкия
хидрофорен съд (няма и половин литър).

Изображение

За нещо, което използвам и съм виждал много пъти, няма кой да ме убеди, че е по-добре да си сложа тоя смешния балон.

• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 29

Тема "Хидрофорна уредба за къща без буферен съд - само с преостат" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: