Дядо Нено, искам да ти кажа че те баш таз твойта тема, която си постнал и тук съм я чел поне пет пъти. И именно тази тема ми ръчка мерака и аз да копам. Идеята ми е именно такава /като твоята/ и ще пробвам. Ако имаш някоя снимка на "апаратурата" пускай моля те. Ако няма обясни по-подробно. Челото на тръбата назъбено ли е, как и защо си я изчуквал да се разшири размера й /не е ли по лесно да се използва по-голям размер/, след като си разпробил майката Земя дали долу се е оформил резервоар или нещо подобно, стените на пробива укрепвал ли си ги с нещо /PVC тръба/ или не, дренаж или нещо такова правил ли си и т.н. Абе с две думи ти си човека дето ще ми отвори очите, още повече и че ти ми запали фитила. Така че ти си, давай акъл.
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
zheleff
- специалист
92 мнения в "За сондажите и хората - само въпроси"
ilian ivanov
- специалист
Да не отварям нова тема, кажете някой, който открива вода с пръчки или по някакъв друг метод.Става въпрос за гр.Драгоман.
Neno Er
- специалист
А ето и съоръжението за дупчене на Майката Земя.
Просто като гъбена чорба.

Просто като гъбена чорба.

Прикачен файл
Изобр002.jpg (31.11 KиБ) Видяна 5723 пъти
Прикачен файл
Изобр003.jpg (32.28 KиБ) Видяна 5723 пъти
Прикачен файл
Изобр004.jpg (34.89 KиБ) Видяна 5723 пъти
Прикачен файл
Изобр005.jpg (36.03 KиБ) Видяна 5723 пъти
Прикачен файл
Изобр006.jpg (33.81 KиБ) Видяна 5723 пъти
Neno Er
- специалист
zheleff написа: – Челото на тръбата назъбено ли е?По реда:
– как и защо си я изчуквал да се разшири размера й /не е ли по лесно да се използва по-голям размер?
– след като си разпробил майката Земя дали долу се е оформил резервоар или нещо подобно, стените на пробива укрепвал ли си ги с нещо /PVC тръба/ или не, дренаж или нещо такова правил ли си?
– челото на тръбата не е назъбено, но може да се опита– според мен не е необходимо.
– ръбът се изчуква с цел да се пробива отвора с малко по–голям диаметър от този на тръбата, за да се намали съпротивлението от триенето и се заточва, заостря за да се получи остър режещ ръб. Това дава възможност отваора да стане с d по–голям от 110 мм.
– две години ползвам сондажа и предполагам, че се е оформила кухина тъй като в началото помпата изваждаше вода примесена с пясък и глина-а бе боза.
– при 5,5 м. дълбочина съм спуснал тръба от ПВЦ с ф=110 мм. с дължина 4 м., дренаж не съм правил.
Тръбата на "машината" е около 40 см. с d=100 mm. В "лошото" старо време имаше такива тънкостенни тръби за поливане на полето.
На избраното място се започва дупченето като съоръжението се забива в земята с вертикални удари по метода на трамбовка, ако знаете какво е това.

След като тръбата се позапълни се изважда и се изчиства и с начале

С увеличаване на дълбочината аз наставях тръби. Може да се използва и въже но теглото на тръбите подпомага забиването. от време на време сондажа се полива с вода, а сондьора с бира за да се улесни проникването.
Така достигнах до глина , глина примесена с пясък и накрая до вода, която обаче измиваше материала и той вече не се задържаше.
В началото ползвах ръчна помпа. Помпенето беше трудно тъй като буталото и се задръстваше с пясък и се налагаше многократното и разглабяне, промиване и дори смяна на гуменото уплътнение на буталото. След това започна да излиза повече вода и по–малко пясък.
Подкачих към ръчната електрическата помпа и я включих. След около 30 сек. водата в сондата свършваше и помпата смукваше въздух се чуваше как сондажа се пълни.
И така многократно като времето на черпене на вода се увеличаваше, докато от един момент помпата заработи без спиране.
Миналото лято в най сушавият месец август съм мерил водния стълб. При неработеща помпа бе около 1,80 м. а при черпене на вода около 0,90 м. Може би съм улучил добър водоносен слой.
Успех в изработката на "апаратурата" и в дупченето.

Neno Er
- специалист
zheleff написа:Ами остава само малко материалец за изработката на това чудо, хубаво време, компания и бира и работата да я мятам.Моята я дупнах до 5,50 м. за около 4 часа. Не е много трудно.
Наистина е важно да не удариш на камък. При мен на около 2-3 м. ударих. Опитах се с един тежък и остър лост да разбия камъка, но не стана и измести дупченето на около половин метър.
Най–напред виж до каква дълбочина ще стигнеш , има ли вода и тогава другите материали.
Драсни някой ред да кажеш какво си направил и ако има нещо още да питаш. Аз всеки ден влизам тук.
Ето и моят "кладенец".
Направих го правоъгълен, за да мога да монтирам ел.помпата.
Прикачен файл
Изобр003.jpg (62.64 KиБ) Видяна 5669 пъти
Тема "За сондажите и хората - само въпроси" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература