Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
ср апр 02, 2025 8:16 amkozl написа:

Изображение

По тази диаграма няма де е най-ниския ток, а ще е някъде към най-високия, когато водното ниво ще е най-ниско и помпата ще работи не на сухо, а с най-голямо налягане.
Показаната диаграма е на винтова помпа. При центробежните диаграмата на мощността е с обратен наклон и там тока ще е най нисък при ниско водно ниво в сондажа.
:roll:
Проблем обаче се оказа, че като рових в сайтовете, които ми излизат с български приоритет няма изложени диаграми на мощността (P-Q).
Интересно. Също и алтернатора на пежака.
viewtopic.php?f=57&t=59191&p=1192897#p1192868
dragozow - майстор
Автора пусна темата и изчезна, но каква е помпата в сондажа, резервоар ли пълни, какво има по системата, на колко метра дълбочина е помпата, има ли шахта в която да се сложи табло, съд и т.н? Най-вероятно с таблото и механичен пресостат ще стане, но трябва повече информация. По-нагоре писах, че с това табло, хидрофорен съд и механичен пресостат от 20 лв работи вече доста години. Като свърши водата в сондата спира и изчаква да напълни. Ще стане и с електронен пресостат. Китайското Brio е най-евтиното решение, но пак работи, зависи какво иска човек.
kozl - майстор
ср апр 02, 2025 8:49 amТрифон П.Трифонов написа:
.........................................
Интересно. Също и алтернатора на пежака.
viewtopic.php?f=57&t=59191&p=1192897#p1192868
В този форум темите често стават дискусии по разни въпроси. :roll:

Същото,,, ама с малки разлики :wink:
На практика алтернатора не прекъсва захранването, а ограничава тока за сметка на напрежението, за разлика от защитното табло на помпата.
На теория според зависи от гледната точка в дискретизация на времето, то може да се окаже, че няма разлика в действието м-у алтернатора и автоматично възстановяемата защита по ток.

Това за защитата.
Ако "същото" се отнася за диаграмата (H-Q-P) налягане-дебит-мощност и диаграма на генератор под товар (V-I-P) напрежение-ток-мощност, да има същата диалектическа свързаност :-D
color - специалист
ср апр 02, 2025 8:53 amdragozow написа:
Автора пусна темата и изчезна, но каква е помпата в сондажа, резервоар ли пълни, какво има по системата, на колко метра дълбочина е помпата, има ли шахта в която да се сложи табло, съд и т.н? Най-вероятно с таблото и механичен пресостат ще стане, но трябва повече информация. По-нагоре писах, че с това табло, хидрофорен съд и механичен пресостат от 20 лв работи вече доста години. Като свърши водата в сондата спира и изчаква да напълни. Ще стане и с електронен пресостат. Китайското Brio е най-евтиното решение, но пак работи, зависи какво иска човек.
Не съм изчезнал, следя отговорите с интерес. Помпата е Gardena, мисля центробежна, но точния модел сега не мога да кажа. Сондажа е дълбок 35 метра и помпата изчерпва около 300 литра вода за 6 минути, след което трябва да изчакам около 45 минути сондажа да се напълни отново. Смятам с тази помпа да пълня резервоар, който ще захранва инверторен хидрофор Wilo Isar Boost5
В тоя ред на мисли, може би ще е хубаво да има и опция за сонди за ниво на водата, за да мога да изградя впоследствие някаква система, която да пуска и спира помпата когато резервоара се изпразни. Досега ползвах вода само за поливане и Бриото го ползвах само като защита, но вече се сдобих с малко бунгало и ще има тоалетна, кухня и т.н.
ivanovbg - майстор
Само усложняваш и оскъпяваш нещата. При мен на помпата от сондата е вързан хидрофорен съд 80литра с пресостат и от там директно в къщата. Пресостата подава захранване на таблото със защитата и ако има вода си се включва. Като вдигне налягането си я изключва. След хидрофора е включена и външната чешма от която поливам.
Последна промяна от ivanovbg на ср апр 02, 2025 5:25 pm, променено общо 1 път.
color - специалист
ср апр 02, 2025 5:11 pmivanovbg написа:
Само усложняваш и оскъпяваш нещата. При мен на помпата от сондата е вързан хидрофорен съд 80литра с пресостат и от там директно в къщата. Пресостата подава захранване на таблото със защитата и ако има вода си се включва. Като вдигне налягането си я изключва. След хидрофора мои е и външната чешма от която поливам.
При мен няма шахта в която да се побере стандартен хидрофор с разширителен съд, а бунгалото е малко и просто нямам място, затова се спрях на инверторен хидрофор и резервоар.
ср апр 02, 2025 5:11 pmivanovbg написа:
Само усложняваш и оскъпяваш нещата..... помпата от сондата е вързан хидрофорен съд 80литра с пресостат и от там директно в къщата.....
В уравнението има и поливане. Капково, на малка площ, би могло по твоята схема.
С маркуча, във вадите, няма да стане. Ще трябва буферен съд- резервоар.
Мисли малко! Ако не е достатъчно- мисли повече!
ivanovbg - майстор
Е то тоя съд да не е по малък от хидрофорния? На негово място може да е хидрофорния. Да не говорим, че и водата няма да се застоява и да зеленясва.
ivanovbg - майстор
Трифоне, не знам как полива. При мен с капковото 200литра ми стигат на ден за поливането. Полива се всяка сутрин цялата градина мпреди да съм станал.
color - специалист
Резервоара може да стои на открито, но на хидрофора му трябва нещо да го защити от атмосферните условия. Инвертора се побира в шкафа под мивката в банята.

Тема "Сондажна помпа - защита от работа на сухо?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: