Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
вт апр 01, 2025 12:49 pmkozl написа:
вт апр 01, 2025 8:22 amESPACE написа:
Следи тока. Като падне под определен настроен праг се изключва.
H-Q_ВинтПомп_2.5QGDa550-1.jpg

:?
Тока, Козлин, точеца.

При мен пробата беше с едно многопоказвано Брио. Не ми харесаха звуците и вибрациите по тръбата през десетте секунди преди изключване по налягане.
Оставих само обсъжданата кутийка. Моята е от по простите- без дисплей, но пък пълна с цял кондензатор и бяла/вече пожълтяла на цвят.

Обемна помпа е кофти за се контролира по налягане. Иначе може.
ESPACE - майстор

Къде в горните графики се вижда мощността(или тока) на празен код?
radius - майстор
Не знам доколко тоя тип помпи си променят тока, но и смарт контакт може да се настрои да следи тока и да изключва при някаква промяна. За съжаление не можах да постигна добри резултати с дренажната помпа, защото много се учудих, но почти не си променя тока, когато работи на сухо. То вярно, че качва само на 2 м вода, но не очаквах консумацията да пада само с 10%. Може би салника и е доста стегнат, не знам, но пък за 5 г работа през ден, все да се е отпуснал.
hidrazin - майстор
Общо взето в темата се визират/споменават ТРИ РАЗЛИЧНИ типа такива табла монтирани в една и съща кутия. Но с различен пълнеж!
Тези които имат дисплей са ДВА модела:
MP-S1 - Работи само по ток. Пуска се помпата в нормален режим да вади вода и се записват показанията на тока в паметта.
От там нататък има настройка за работа на сухо (по-малък от номиналния ток), претоварване (по-висок ток от номиналния), времена за възстановяване .....
За повече - по инструкцията.
MP-S1 PLUS - Същите неща като при MP-S1 но в допълнение има входове за датчици на ниво или поплавъци.
Демек е вградено и реле за горно, долно ниво ... което може да работи както със сензори, така и с поплавъци.
Разликата изотвътре е видна...

Прикачен файл:
Табло помпа.jpg

Та такъв модел кутия има и друг пълнеж - само ключ, предпазител и кондензатор. Няма дисплей.
Кутии с такъв пълнеж идват заедно с някои китайски помпи.

Прикачен файл:
Просто табло помпа.jpg
Просто табло помпа.jpg (102.07 KиБ) Видяна 780 пъти

Ся кой какво му харесва - кое от тези табла или кой електронен пресостат е друга бира.
:partyman:
Те затуй на Козлин му показах най-намазаното табло.
hidrazin - майстор
Най-намазаното ама от тези. Ей ти още по-намазано - и картинки рисува... :-D

Прикачен файл:
Намазано.jpg
Намазано.jpg (99.66 KиБ) Видяна 767 пъти

:partyman:
Ти си Лош! Ако мери и количество пренесен варовик........
kozl - майстор
вт апр 01, 2025 1:22 pmESPACE написа:

Къде в горните графики се вижда мощността(или тока) на празен код?
Никъде, за тва питах - как.
По досещане експериментално - мое би :?
Освен това помпата няма да е празна, ще работи с въздух и вода при почити нулев напор, та вероятно в края на графиката от ляво надясно :?
Пък и като чета това:
вт апр 01, 2025 1:47 pmradius написа:
Не знам доколко тоя тип помпи си променят тока, но и смарт контакт може да се настрои да следи тока и да изключва при някаква промяна. За съжаление не можах да постигна добри резултати с дренажната помпа, защото много се учудих, но почти не си променя тока, когато работи на сухо. То вярно, че качва само на 2 м вода, но не очаквах консумацията да пада само с 10%. Може би салника и е доста стегнат, не знам, но пък за 5 г работа през ден, все да се е отпуснал.
ESPACE - майстор
вт апр 01, 2025 4:54 pmkozl написа:
Освен това помпата няма да е празна, ще работи с въздух и вода при почити нулев напор, та вероятно в края на графиката от ляво надясно :?
Е, не. Там работи с максимален дебит. Не е все едно да тика въздух вместо вода. Щом са направили таблото по този начин значи има достатъчна разлика в тока да го засече.
kozl - майстор
Тока ще го засече, в това мога да вярвам. Но повече съмнения имам, че този ток ще съвпадне с тока при нормална работа на помпата в някакво отношение (H-Q).
Аз не съм ползвал такова "модерно" табло. Таблата бяха със защити по макс.ток и са вършели работа при засядане на работно колело.
И понеже основно опита ми е с дренажни помпи там против работа на сухо се разчита на полавъка да изключи помпата.
Та случва се да се закачи поплавъка и помпата да остане на полусухо. Работи, къркори. Даже си спомням случаи, че не сме забелязали в работния ден закачените поплавъци и на другия ден помпата до половина във вода, но горната част нагрята като котлон и плиснеш ли вода там се изпарява. Намотките на двигателя бяха изпечени, въпреки, че "котлона" се въртеше до изваждането :roll:
E при тази работа все пак в напорната тръба имаше воден стълб, значи напора не е нула. То и дебит на вода може да има + въздух.
А какъв ще е тока на помпа работеща в подобен режим :?

Е ако помпата работи в сондаж и пълни резервоар, при което няма да има променливи дейности свързани с пускане и спиране на консуматори по напорната част, то съдейки по диаграмата на мощността може да се настрои ток при който като спадне нивото в сондажа таблото да спре помпата.

Изображение

По тази диаграма няма де е най-ниския ток, а ще е някъде към най-високия, когато водното ниво ще е най-ниско и помпата ще работи не на сухо, а с най-голямо налягане.
Показаната диаграма е на винтова помпа. При центробежните диаграмата на мощността е с обратен наклон и там тока ще е най нисък при ниско водно ниво в сондажа.
:roll:
Проблем обаче се оказа, че като рових в сайтовете, които ми излизат с български приоритет няма изложени диаграми на мощността (P-Q).

Тема "Сондажна помпа - защита от работа на сухо?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: