Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
ivanovbg - майстор
ср апр 02, 2025 6:02 pmcolor написа:
Резервоара може да стои на открито, но на хидрофора му трябва нещо да го защити от атмосферните условия. Инвертора се побира в шкафа под мивката в банята.
Ти май не си видял как зеленясва резервоар, еле пък на слънце. Нали иска да я ползва за миене и къпане. На легионалата само застояла вода и трябва. Ще се снабди с сума ти болести. Размера на хидрофорния съд е колкото бойлер 80 литра. А с парите спестени от инверторната помпа спокойно може да си направи една шахта около сондата с един готов пръстен за бунар. При мен е така. Ако иска мога да снимам мойто как е направено.
color - специалист
ср апр 02, 2025 6:09 pmivanovbg написа:
Резервоара може да стои на открито, но на хидрофора му трябва нещо да го защити от атмосферните условия. Инвертора се побира в шкафа под мивката в банята.
Ти май не си видял как зеленясва резервоар, еле пък на слънце. Нали иска да я ползва за миене и къпане. На легионалата само застояла вода и трябва. Ще се снабди с сума ти болести. Размера на хидрофорния съд е колкото бойлер 80 литра. А с парите спестени от инверторната помпа спокойно може да си направи една шахта около сондата с един готов пръстен за бунар. При мен е така. Ако иска мога да снимам мойто как е направено.
Резервеоара който ще ползвам е 200 литра и ще е на сянка. Не мисля че има шанс водата да се застои, по-скоро ще трябва по-често да се допълва с вода от сондата. Освен това смятам да монтирам и UV стерилизатор след хидрофора.
ivanovbg - майстор
ср апр 02, 2025 7:37 pmcolor написа:
ср апр 02, 2025 6:09 pmivanovbg написа:
Резервеоара който ще ползвам е 200 литра и ще е на сянка. Не мисля че има шанс водата да се застои, по-скоро ще трябва по-често да се допълва с вода от сондата. Освен това смятам да монтирам и UV стерилизатор след хидрофора.
Стерилизатора убива бактериите, но не ги премахва. Много от бактериите не вредят, но токсините които отделят докато живеят и умират вредят. То не виждам разлика дали ще се намажеш с пресни или стерилизирани лайна.но както искаш.
Част от водата винаги остава при допълване и застоява.

И да знаеш, че трева расте и на сянка. На слънце само скоростта на растежа е по голяма.

Със здраве :partyman:
dragozow - майстор
ср апр 02, 2025 4:25 pmcolor написа:
ср апр 02, 2025 8:53 amdragozow написа:
Автора пусна темата и изчезна, но каква е помпата в сондажа, резервоар ли пълни, какво има по системата, на колко метра дълбочина е помпата, има ли шахта в която да се сложи табло, съд и т.н? Най-вероятно с таблото и механичен пресостат ще стане, но трябва повече информация. По-нагоре писах, че с това табло, хидрофорен съд и механичен пресостат от 20 лв работи вече доста години. Като свърши водата в сондата спира и изчаква да напълни. Ще стане и с електронен пресостат. Китайското Brio е най-евтиното решение, но пак работи, зависи какво иска човек.
Не съм изчезнал, следя отговорите с интерес. Помпата е Gardena, мисля центробежна, но точния модел сега не мога да кажа. Сондажа е дълбок 35 метра и помпата изчерпва около 300 литра вода за 6 минути, след което трябва да изчакам около 45 минути сондажа да се напълни отново. Смятам с тази помпа да пълня резервоар, който ще захранва инверторен хидрофор Wilo Isar Boost5
В тоя ред на мисли, може би ще е хубаво да има и опция за сонди за ниво на водата, за да мога да изградя впоследствие някаква система, която да пуска и спира помпата когато резервоара се изпразни. Досега ползвах вода само за поливане и Бриото го ползвах само като защита, но вече се сдобих с малко бунгало и ще има тоалетна, кухня и т.н.
Някое от таблата показани по-нагоре ще ти свърши работа, електронен пресостат с автоматичен рестарт също.
color - специалист
[quote
Някое от таблата показани по-нагоре ще ти свърши работа, електронен пресостат с автоматичен рестарт също.
[/quote]

Благодаря.
color - специалист
Продължавам с въпросите,
В момента съм свързал резервоара към хидрофора посредством полиетиленови тръби с бързи връзки, като разстоянието е около 3 метра. Тъй като се опасявам че бързите връзки не са много надеждни, проблем ли ще е да заменя полиетиленовите тръби с полипропиленови 32мм?
aleksnp - специалист
А защо бързите връзки не са много надеждни?
color - специалист
Прочетох това:
Внимание!!! Използването на бързи връзки с полиетиленови тръби и гъвкави армирани смукателни тръбопроводи при хидрофорни системи е нежелателно поради опасност от разхерметизиране и засмукване на въздух - допуска се само при градински помпи с надзор при пускане на помпата от градинаря .
hidrazin - майстор
чет апр 17, 2025 3:55 pmcolor написа:
проблем ли ще е да заменя полиетиленовите тръби с полипропиленови 32мм?
Не. Даже е по-добре.
:partyman:
color - специалист
чет апр 17, 2025 4:46 pmhidrazin написа:
чет апр 17, 2025 3:55 pmcolor написа:
проблем ли ще е да заменя полиетиленовите тръби с полипропиленови 32мм?
Не. Даже е по-добре.
:partyman:
Притеснява ме, че около метър тръба ще минава външно, няма как да я прокарам под плочата на бунгалото, а доколкото разбрах полипропиленовите тръби са само за вътрешна инсталация.

Тема "Сондажна помпа - защита от работа на сухо?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: