• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
ludmilz - специалист
LazarGanev написа:
ludmilz написа:
И така:
1. Не можеш да кажеш, че еднаквите присъединителни диаметри дават гарантиран напор.
2. Не можеш да кажеш, че еднаквите присъединителни диаметри избягват кавитация.
3. За ограничения обем на кладенеца има други решения.
4. Доста се отклонихме от темата.
1. Че кой го е казал? Казах, че редуцираният изход гарантира напор (поне минимален) в самата помпа, което оптимизира нейната работа. Напорните помпи се нуждаят от това.
2. Казах точно обратното - редуцираният изход създава напор в самата помпа, което е благоприятно за избягване на кавитацията
3. Ясни са ми решенията при ограничен обем/дебит на кладенеца. Това, което имах предвид е, че редуциранетона изхода на помпата може да намали малко дебита на помпата, но това не е проблем, защото е повечето случаи дебита/обема на кладенеца е ограничен. Ще подкрепя с пример - вика ме клиент да му изградя хидрофорна система, като помпата си е избрал и купил сам - с един размер по-голяма от на комшията, за е в благоприятна ситуация като си ги мерят (помпите). Задължително му редуцирам изхода на 3/4" и пак кладенеца се изпомпва за половин час работа, а се възстановява за 24 часа. Хайде - това е фрапиращ случай, но в повечето случаи дебита на помпата е по-голям от дебита на кладенеца, така че редуцирането на изхода не пречи на работата на цялата система, но е добре за здравето на помпата
Лазаре, стани и прогледни! Няма "гарантиран" напор. Напора при зададени параметри на помпата зависи от съпротивленията по нагнетателния тръбопровод. При големи съпротивления напорът е висок и обратно - при малки съпротивления напора е нисък. Що се касае до кавитацията, тя също не зависи от размера на изхода. При кавитацията се разкъсва водния флуид при засмукване и се образуват каверни с пара. При повишаването на налягането - накрая на работната лопатка тези каверни се взривяват. Получава се ударно налягане, което поврежда работното колело и понякога челното уплътнение. Това е при помпите. При корабните витла е друго. А не си прав за хидрофорната система, защото мощността на помпата там не е фактор на разхода на вода. Между помпата и консуматора имаш хидрофор или както се е наричал хидроакумулатор. Помпата нагнетява налягане в хидрофора и спира. По тази причина е грешно да редуцираш изхода. Имаш зададено налягане, а дебита си го регулира собственика с канелата или крана, когато пусне водата. Друг е случая когато имаш помпа без хидрофор и искаш да работи на зададено налягане или на зададен дебит(по-рядко). Тогава се регулира напорната тръба с регулатор или спирателен кран. И все пак е доста условно, тъй като повече зависи от избора на помпа отколкото от притваряне на крана.
LazarGanev - "Велик майстор"
ludmilz, не се сърдя да инициираш спор с мен за да разясняваш основни неща от хидравликата и работата на помпите, защото това е полезно за останалите :wink: . Моите знания са също отпреди четвърт век, като помпа съм проектирал под формата на курсова работа и в Техникума, и в Института, а оттам нататък е основно практика, по-малко теория. Но да се върнем на хидрофорите. Това, което наричаш "воден акумулатор" е един съд от 25л (в повечето случаи), който служи за по-рядко включване на помпата при ползване на вода за битови нужди в кухнята. Тази помпа обаче се ползва и за поливане в градината. Слага клиента един широк маркуч на дворната чешма, отваря крана докрай и започва да полива. Знаеш ли кога и как ще регулира дебита на помпата от крана (канелката)? Обикновено - никога! В същото време съпротивление на входа винаги има - смукател, възвратен клапан, понякога и колена. И какво се получава съпротивления на входа, а липса на такива на изхода - помпата започва да работи в неблагоприятен режим. Точно за това е добре да се редуцира тръбата на изхода, за да се гарантира оптимална работа на помпа дори и при напълно отворени кранове на изхода, дори и при използване от напълно безхаберен ползвател
ludmilz - специалист
LazarGanev написа:
ludmilz, не се сърдя да инициираш спор с мен за да разясняваш основни неща от хидравликата и работата на помпите, защото това е полезно за останалите
Лазаре, не се засягай! Респект към теб - не съм имал намерение да те разсърдя. Та спора ни е само в рамките тезите, които излагаме. Но не си прав да редуцираш изхода на хидрофор. На помпа мога да се съглася с условности. Но на хидрофор е безсмислено. Мислиш ли, че правиш услуга на клиента си?
ludmilz написа:
LazarGanev написа:
ludmilz, не се сърдя да инициираш спор с мен за да разясняваш основни неща от хидравликата и работата на помпите, защото това е полезно за останалите
Лазаре, не се засягай! Респект към теб - не съм имал намерение да те разсърдя. Та спора ни е само в рамките тезите, които излагаме. Но не си прав да редуцираш изхода на хидрофор. На помпа мога да се съглася с условности. Но на хидрофор е безсмислено. Мислиш ли, че правиш услуга на клиента си?
Чакай, чакай! Каква е разликата? Какво разбираш под хидрофор? Хидрофорът е един пресостат (механичен или електронен), който да изключи помпата при достигане на зададеното налягане в тръбопровода. Буферен съд може да има, може и да няма. Този пресостат няма нищо общо с хидравликата и работата на помпата, които обсъждаме. Ако има пресостат помпата ще спре при затваряне на крановете, ако няма пресостат (или е повреден) помпата ще продължи да работи на празен ход и може да загрее и да се повреди работно колело или друго. Защо си съгласен да се намали диаметъра тръбата на изхода на помпата ако няма пресостат, а пък ако има пресостат - не си съгласен да се намалява?
ludmilz - специалист
LazarGanev написа:
Чакай, чакай! Каква е разликата? Какво разбираш под хидрофор? Хидрофорът е един пресостат (механичен или електронен), който да изключи помпата при достигане на зададеното налягане в тръбопровода. Буферен съд може да има, може и да няма. Този пресостат няма нищо общо с хидравликата и работата на помпата, които обсъждаме. Ако има пресостат помпата ще спре при затваряне на крановете, ако няма пресостат (или е повреден) помпата ще продължи да работи на празен ход и може да загрее и да се повреди работно колело или друго. Защо си съгласен да се намали диаметъра тръбата на изхода на помпата ако няма пресостат, а пък ако има пресостат - не си съгласен да се намалява?
Лазаре, сега разбрам, че не знаеш какво е хидрофор. Затова си омешал една каша тук и ти куца логиката. Ако искаш изясни си:
1. Какво е помпа.
2. Какво е пресостат.
3. Какво е хидрофор.
4. Какво е помпено хидрофорна група и принципа на работата и.
Съвсем добронамерено - почети и си изясни кое какво е и как работи. За мен спора вече е безсмислен.
:-D Ами разликите между помпа и хидрофор аз съм ги описал в цитирания от тебе текст. Ако ти имаш предвид нещо различно от това - моля те да споделиш, както и да ми отговориш на въпроса в края на цитата - защо за самостоятелна помпа си съгласен, а за помпа в комбинация с пресостат не си съгласен да се редуцира изхода на помпата? :)
ludmilz - специалист
LazarGanev написа:
:-D Ами разликите между помпа и хидрофор аз съм ги описал в цитирания от тебе текст. Ако ти имаш предвид нещо различно от това - моля те да споделиш, както и да ми отговориш на въпроса в края на цитата - защо за самостоятелна помпа си съгласен, а за помпа в комбинация с пресостат не си съгласен да се редуцира изхода на помпата? :)
Хидрофорът е закрит резервоар, в който помпата подава вода, като свива въздуха в него. При достигане на зададено горно налягане - напр 0,35 МРа, помпата изключва. При консумация на вода от водопроводната мрежа налягането пада и при напр 0,25 МРа се включва. А пресостатът е автоматиката, която ръководи работата на помпата. На него задаваш горно, долно налягане и толеранс - в случая 0,10 МРа.
Пресостатът НЕ Е ХИДРОФОР! Така, че ако помпата е избрана с едно водно количество и напор, то напорът и водното количества на изхода на хидрофора са по-малки и нещо важно - не можеш с понижаване на диаметъра да вдигнеш налягането. Регулирането на водното количество става с арматурите, затова е безпредметно да се намалява диаметъра на тръбопровода след хидрофора.
Не бъркай понятията. Помпата е помпа, пресостатът е автоматика, хидрофорът е съд под налягане. Ако имаш само помпа и пресостат без хидрофор, то за изравнител ще ти служи водопроводната мрежа на обекта. И колкото по-малък по обем е изравнителният съд, толкова по-често ще са циклите вкл-изкл на помпата.
Повярвай ми прекалено честите включвания са по-голям проблем от слабото или силното натоварване на помпата. От работа на сухо - също.
ludmilz, с всичко друго, което си написал съм съгласен изключение на определението за хидрофор и явно точно оттам идва разминаването. Написах в Гугъл думата "хидрофор", прочетох резултатите от първите 10 страници (толкова ми стигна търпението, пък и мисля че е достатъчно), но никъде не срещнах твоето тълкование
хидрофор=затворен съд с мембрана
Вярно, че "хидрофор" е много общо понятие и може да се тълкува различно, но точно твоето определение не го срещнах. Може ли да ми дадеш линк откъдето да го прочета? Най-общо "хидрофор" е такава уредба, която повишава и поддържа налягането в някаква затворена система в някакви зададени граници - долна и горна. В общия случай хидрофорната уредба включва помпа и управление. Затворения съд не е задължителен елемент от хидрофорната уредба, има хидрофорни уредби без такъв съд. Не коментирам предимства и недостатъци, говорим по принцип за понятието "хидрофор", за което по никакъв начин не мога да се съглася, че означава
Хидрофорът е закрит резервоар, в който помпата подава вода, като свива въздуха в него
. Ако изключим помпата, която се подразбира, основният елемент на хидрофора е не разширителния съд (буфера), а пресостата (механичен или електронен)който управлява помпата и я кара да поддържа зададеното налягане. Има ли помпа и пресостат - можем да говорим за наличие на хидрофор, независимо дали има съд, но само помпа и съд не правят хидрофор :) .
Най-често сме свикнали помпата, пресостата и съда да са заедно като едно компактно тяло, но може пресостата и съда (или без него) да са в някое отклонение на системата, да се добавят допълнително и пак да говорим за хидрофор.
Ето например един хидрофор, който по външен вид не се отличава от обикновена помпа, т.е. той си помпа в която е вграден пресостат, а като екстра - защита от работа на сухо. Някъде да се вижда резервоар?
http://www.thermoeconomic.com/kompakten ... s-mq-p328/
Помпата си има вграден съвсем малък резервоар от порядъка на половин-един литър и това е.
Виждам, че с теорията си добре, но практиката нещо съвсем я няма :goodman: , което обаче не ти пречи да спориш и обиждаш, че другите не разбирали :wink: :drinkers:
ludmilz - специалист
LazarGanev написа:
ludmilz, с всичко друго, което си написал съм съгласен изключение на определението за хидрофор и явно точно оттам идва разминаването. Написах в Гугъл думата "хидрофор", прочетох резултатите от първите 10 страници (толкова ми стигна търпението, пък и мисля че е достатъчно), но никъде не срещнах твоето тълкование
хидрофор=затворен съд с мембрана
Вярно, че "хидрофор" е много общо понятие и може да се тълкува различно, но точно твоето определение не го срещнах. Може ли да ми дадеш линк откъдето да го прочета? Най-общо "хидрофор" е такава уредба, която повишава и поддържа налягането в някаква затворена система в някакви зададени граници - долна и горна. В общия случай хидрофорната уредба включва помпа и управление. Затворения съд не е задължителен елемент от хидрофорната уредба, има хидрофорни уредби без такъв съд. Не коментирам предимства и недостатъци, говорим по принцип за понятието "хидрофор", за което по никакъв начин не мога да се съглася, че означава
Хидрофорът е закрит резервоар, в който помпата подава вода, като свива въздуха в него
. Ако изключим помпата, която се подразбира, основният елемент на хидрофора е не разширителния съд (буфера), а пресостата (механичен или електронен)който управлява помпата и я кара да поддържа зададеното налягане. Има ли помпа и пресостат - можем да говорим за наличие на хидрофор, независимо дали има съд, но само помпа и съд не правят хидрофор :) .
Най-често сме свикнали помпата, пресостата и съда да са заедно като едно компактно тяло, но може пресостата и съда (или без него) да са в някое отклонение на системата, да се добавят допълнително и пак да говорим за хидрофор.
Ето например един хидрофор, който по външен вид не се отличава от обикновена помпа, т.е. той си помпа в която е вграден пресостат, а като екстра - защита от работа на сухо. Някъде да се вижда резервоар?
http://www.thermoeconomic.com/kompakten ... s-mq-p328/
Помпата си има вграден съвсем малък резервоар от порядъка на половин-един литър и това е.
Виждам, че с теорията си добре, но практиката нещо съвсем я няма :goodman: , което обаче не ти пречи да спориш и обиждаш, че другите не разбирали :wink: :drinkers:
http://www.bgbook.dir.bg/antbook_old.php?ID=7513
http://knizhen-pazar.net/index.php?opti ... 0%B8%D0%B8
Лазре стига писа глупости по теми, за които не си подготвен. Ако си мислиш, че знаеш всичко, значи нещо ти убягва. Измисляш нови определения и цитираш помпа, за която съм сигурен, че не всичко знаеш. Не е лошо да спориш, не е лошо да спориш ако си лаик. Лошо е да спориш и да не научаваш нищо от полемиката.
Ако познаваш някой ВК инженер звънни му и го попитай какво е хидрофор. Ако не - дал съм ти линкове, прежали 30-40 лв и се ограмоти.
Има знаещи хора, които четат тук и ставаш смешен. Да бяхме само аз и ти - да се дърляме.
Чети и стига писа глупости. Поздрави!
:-D Да, и тук ми се изясниха нещата! Ти боравиш с понятия от материала, както е описан във въпросните учебници отпреди 40 (четиридесет) години. Съвсем нормално е за 40 години понятието "хидрофор" да претърпи развитие. Е, няма да си купя въпросните учебници за да проверя така ли е описано определението за понятието "хидрофор" в тези книги, ако имаш желание - сканирай страницата и постни снимката да се убедим. Моите уважения към тези книги, към техните автори и към теб самия, че си ги изучил, но както казах днешното разбиране за битов хидрофор е малко по-различно. Преди 40 години нямаше такива битови хидрофори, за каквито става дума тук, нямаше и самозасмукващи помпи, имаше само Вида от 1 до 5 :-D
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9

Тема "Въпрос за самозасмукваща водна помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: