Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
kozl - майстор
Предоставям ти още време за размисъл, ползвай и жокери.
Ще споделя по-късно.
А освен това ще се заема да проверя през това време колко е обема по табела, ако има такава, за да има яснота колко обем е останал да поеме разширението.
Колко пъти трябва да качвам една от инсталациите си, в момент когато работната температура е стабилно над 110 градуса, за да се замисли някой защо няма проблеми?!
- използвани компоненти и материали- правилните.
- предварителни изчисления.
- правилни настройки.

И забравяш.

пп. РС на тази инсталация е с обем 2л., Козлин.
kozl - майстор
РС е с диаметър 27 см и височина 20 см без бумбетата. Докарвам го към обем 12 литра. Табела не открих, вероятно, защото е завряна там където не мога да стигна за снимка.
Напълнил съм 2, остават към 10.
Като пълних инсталацията съм вкарал 9 литра пропилен гликол. Преди това продухвах с компоресора - имаше вода.
На общ обем 9 литра течност в РС има за разширение 100%.
Трифон П.Трифонов написа:
Те, двата литра, са буферен обем течност. Може да помислиш защо е нужен, а ако споделиш мислите си ще бъде чудесно.
Тези 2 литра, които нямам идея дали са достатъчни и са 20% от обема на течността, която съм налял примерно при 25 градуса, са за свиването на течноста, при условие, че Т и падне под Т при която съм наливал, а също и за подобряване на работата на помпата.
Споделих :wink:
нед май 25, 2025 4:16 pmkozl написа:
Трифон П.Трифонов написа:
Те, двата литра, са буферен обем.......
Споделих :wink:
Е, буферен обем значи. Но пък не поемат "температурно разширение", както се изрази, нали?!
Попитах за обема на РС, но не си длъжен да споделяш.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на нед май 25, 2025 5:24 pm, променено общо 1 път.
Николов Н. - специалист
"РС е с диаметър 27 см и височина 20 см без бумбетата. Докарвам го към обем 12 литра."

Тема "Поцинковани и неръждаеми фитинги" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: