Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
kozl - майстор
Предоставям ти още време за размисъл, ползвай и жокери.
Ще споделя по-късно.
А освен това ще се заема да проверя през това време колко е обема по табела, ако има такава, за да има яснота колко обем е останал да поеме разширението.
Колко пъти трябва да качвам една от инсталациите си, в момент когато работната температура е стабилно над 110 градуса, за да се замисли някой защо няма проблеми?!
- използвани компоненти и материали- правилните.
- предварителни изчисления.
- правилни настройки.

И забравяш.

пп. РС на тази инсталация е с обем 2л., Козлин.
kozl - майстор
РС е с диаметър 27 см и височина 20 см без бумбетата. Докарвам го към обем 12 литра. Табела не открих, вероятно, защото е завряна там където не мога да стигна за снимка.
Напълнил съм 2, остават към 10.
Като пълних инсталацията съм вкарал 9 литра пропилен гликол. Преди това продухвах с компоресора - имаше вода.
На общ обем 9 литра течност в РС има за разширение 100%.
Трифон П.Трифонов написа:
Те, двата литра, са буферен обем течност. Може да помислиш защо е нужен, а ако споделиш мислите си ще бъде чудесно.
Тези 2 литра, които нямам идея дали са достатъчни и са 20% от обема на течността, която съм налял примерно при 25 градуса, са за свиването на течноста, при условие, че Т и падне под Т при която съм наливал, а също и за подобряване на работата на помпата.
Споделих :wink:
нед май 25, 2025 4:16 pmkozl написа:
Трифон П.Трифонов написа:
Те, двата литра, са буферен обем.......
Споделих :wink:
Е, буферен обем значи. Но пък не поемат "температурно разширение", както се изрази, нали?!
Попитах за обема на РС, но не си длъжен да споделяш.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на нед май 25, 2025 5:24 pm, променено общо 1 път.
Николов Н. - специалист
"РС е с диаметър 27 см и височина 20 см без бумбетата. Докарвам го към обем 12 литра."
kozl - майстор
Вчера контролера Tsol Trio пак се шашна. Релето щрака и пуска помпата на интервали, на дисплея само мигащи чертички.
Инсталацията е от 2014 г.
пет ное 22, 2019 9:32 amkozl написа:
се наложи наскоро да сменя сам контролера (диференциален термостат TRIO), защото се шашна и почна да щрака и да пуска помпата като за ефект при дискотека.
2019 се е повредил :? Работа 5 г
2025 пак се повреди. Работа 6 г.
Извод контролера " Диференциален термостат Tsol Trio" следва да се подменя през 5-6 години.
Ако остане време днес ще погледна дали повредата е в захранването на контролера.

Обаче имам следния въпрос:
В инструкцията (на хартия) към контролера
сондата Т2 е показана в долната част на серпентината и така е при моята инсталация.
В [url=https://www.unicad.bg/termo_tsol.htmтази инструкция [/url] сондата Т2 е показана в горната част на серпентината.

Кое от двете е правилно?

При мен Т3 е монтиран в горната част на серпентината, защото в най високо разположената гилза за датчик е монтиран термо изпускател.
Контролера не е свързан към ел.нагревателя на бойлера, така че Т3 е само за информация.
И това което видях до момента е, че в тази ситуация помпата работи под температурата на Т3 и над тази на Т2. Но така се получава, че входящата течност в серпентината може да е с по-малка температура от Т3 и да охлажда водата в бойлера на ниво Т3 и да подгрява в ниво Т2. Ефекта считам, че е в изравняване на температурата в нивата.
Обаче ако Т2 е монтиран в горната част на серпентината няма да се получава изравняване на температурата по нива.
Кое е по удачно?
Споменаването на термоизпускател ми казва, че такава система е недомислена.
Извинявам се за отклонението!

Т2 поставен на нивото на долната част на серпентината води до по-дълга, във времето, работа н помпата и до т.н. "изравняване на температурата" във височина. Просто няма толкова голяма разлика.
Десетина години едната ми системка беше точно така. Работи.
Според мен, обаче, правилно е Т2 да е поставен в долната третина по височината на серпентината.
Виждал съм поставен сензора по средата, а в нета съм го виждал и в горната третина на серпентината.
При всички случаи нещата работят. В зависимост от местоположението на сензора, следва играта с dT и оборотите на помпата, ако контролера позволява.
Ф1, Козлин. Пичели добрия пилот с добрия инжинер. Требе си да му разбираш.
kozl - майстор
нед сеп 28, 2025 10:17 amkozl написа:
ще погледна дали повредата е в захранването на контролера.
Захранването си е в ред.
АС 220V към трансорматорче - грец + филт.кондензатор =12V DC за захранване на 2 релета за 12V.
от 12V DC през L78L05 - 5V към контролната платка.
То няма много елементи по контролната платка.
Накачих сензорите - не тръгна. Щтрака релето на помпата и мигат тирета на цифровия дисплей. Нагрях сензора за панела и проработи. Включи релето на помпата. Като се охлади сензора за панела и изключи релето за помпата. Показва температурите.
Е да ама като му спрях захранването и го включих пак и пак се шашна.
Извода е да купувам нов диф.термостат.
То вероятно и с друг диф.термостат ще стане, но предполагам ще се наложи да сменям сензорите :?
За теб не е проблем. Изборът, евентуално, е между NTC и PT100/1000.
Много вероятно е да ползваш същите, ако подходиш към избора информирано- както е модерно да се казва "Информиран избор".
Alternative AI - специалист
Без да знаем какво и как се управлява релето /та/, няма как да знаем.

Тема "Поцинковани и неръждаеми фитинги" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: