• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
MamaMy - майстор
Хидра, не знам дали си слизал долу, но няма как да копаеш половин час. Средата на август след 15 минути долу излизаш посинял от студ.
hidrazin - майстор
съб фев 28, 2026 11:43 pmMamaMy написа:
Хидра, не знам дали си слизал долу...
Да. Що?
По нашия край по средата на август и през цялата година долу на 6-7-8 метра е около 12°C
По вашия край мое да е и 10°C :-D
Копаенето на кладенец през жегите август създава фалшива самонадеяност и небрежност. Слизат долу по кюлоти и кюспети
Но дали при 10 или 12 градуса, все може да се работи повече по 15 минути. С дрехи, подходящи. Както и се работи зимата.
Студът (студения въздух) както и CO2 си "падат" и стоят най-долу в сондажа.
Честно - не знам колко време трябва да дишаш CO2 за да заспиш завинаги.
Зависи и колко процента е... Но леталните случи при копаене на кладенец не се 1 или 2.
И такива са не само при копаене на кладенци.
:partyman:
P.S. Все си мисля че НИКОГА не трябва да се пренебрегват елементарни правила за безопасност.
Освен че са задължителни...
Чл. 49. При изкопни и подземни работи и при строеж на кладенци, тунели и други подобни съоръжения се предприемат подходящи мерки за безопасност, които включват:
1. предварително установяване и съответно минимизиране на опасностите от подземни мрежи и съоръжения;
2. оформяне на откоси или използване на подходящо укрепване;
3. предотвратяване на рискове, свързани с падане на хора, продукти и/или предмети и/или с проникване на вода;
4. осигуряване на вентилация на работните места;
MamaMy - майстор
Какви кюлоти? Рибарски ботуши тип гащиризон. Като дойде водата дори и с работеща дренажна помпа гъзът ти се потапя. докато наринеш една две кофи и лепваш пневмония. Джуките ти посинели и като излезеш в жегата все едно парен чук те блъска. Вярно, че долу се диша трудно, но може би помпата спомага за вентилацията защото засмуква и въздух от време на време и го изкарва горе. Друга вентилация не сме използвали
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Моля за съвет за Сондаж ..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: