здр. имаме кладенец на село, но от сушата остана малко вода.казаха ми че можело да го продълбочим, тои е дълбок 8 метра и широк 1 метър зидан е с камъни .искаме да го продълбочим поне още 6-7 метра за да има малко повече вода от сега.тои ние единствения водоизточник.моля дайте съвети и кой може да го направи.ще ви бъда много благодарен за помощта.
Щом нямаш идея как се прави по-добре дай някой лев на човек, който има опит и ще си поеме риска.
Не мога да ти препоръчам никого, но потърси, питай в селото и съседните, може някой да знае кой може.
Копал съм няколко кладенеца преди доста години и това, което искаш съм го правил, но на млади години всеки е безсмъртен и не мисли много.

Пък и искаш доста да удълбочиш, което не е сигурно, че ще ти увеличи водата или обратното даже. Ако стигнеш до пропускащ пласт може и да тръгне към друго място.
Иначе ако все пак се хванеш никога не работи сам.
Огледай първо дали долния край на зидарията не е подкопан и самата зидария за плътност и пропадания.
Там така или иначе ще се подкопава, но състоянието преди това ще те наведе на мисъл доколко е стабилно преди да започнеш нещо.
Знаеш ли какво е почвата, какви са пластовете до тази дълбочина и по-надълбоко? Това също има значение за успеха на начинанието, за стабилността на конструкцията и за безопасността на работата.
Ще ти трябват при удълбочаването материали за изграждането на зида под стария като го подкопаеш. Продават се готови блокчета, части от дъги с който ако са сравнително качествени (с правилни форми) ще работиш лесно. Веднага като подкопаеш едната част, макс. половината на диаметъра нареждаш тези блокчета и така подпираш старата зидария. Естествено копаеш на дълбочина само колкото да влезе блокче или 2 на височина.
Може да си направиш и кофраж от една извита ламарина с малко по-малък диаметър от вътрешния на зидарията и да лееш бутобетонен пръстен периодично. Прави се сравнително просто. Нареждаш камъни и сипваш рядък разтвор в междината между кофража и зидарията. Не забравяй да изпомпваш, но не изцяло водата. Тоза начин си има повече усложнения и чакане да стегне бетона, но е по-стабилно от блокчетата и мисля по-подходящ от блокчетата за дълбочината до която искаш да слезеш.
Ще спра романа