• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
маринн - помощник
здр. имаме кладенец на село, но от сушата остана малко вода.казаха ми че можело да го продълбочим, тои е дълбок 8 метра и широк 1 метър зидан е с камъни .искаме да го продълбочим поне още 6-7 метра за да има малко повече вода от сега.тои ние единствения водоизточник.моля дайте съвети и кой може да го направи.ще ви бъда много благодарен за помощта.
любител - специалист
Не ти е лесна задачата, пък и си е опасно.
Щом нямаш идея как се прави по-добре дай някой лев на човек, който има опит и ще си поеме риска.
Не мога да ти препоръчам никого, но потърси, питай в селото и съседните, може някой да знае кой може.

Копал съм няколко кладенеца преди доста години и това, което искаш съм го правил, но на млади години всеки е безсмъртен и не мисли много. :shock:
Пък и искаш доста да удълбочиш, което не е сигурно, че ще ти увеличи водата или обратното даже. Ако стигнеш до пропускащ пласт може и да тръгне към друго място.

Иначе ако все пак се хванеш никога не работи сам.
Огледай първо дали долния край на зидарията не е подкопан и самата зидария за плътност и пропадания.
Там така или иначе ще се подкопава, но състоянието преди това ще те наведе на мисъл доколко е стабилно преди да започнеш нещо.
Знаеш ли какво е почвата, какви са пластовете до тази дълбочина и по-надълбоко? Това също има значение за успеха на начинанието, за стабилността на конструкцията и за безопасността на работата.
Ще ти трябват при удълбочаването материали за изграждането на зида под стария като го подкопаеш. Продават се готови блокчета, части от дъги с който ако са сравнително качествени (с правилни форми) ще работиш лесно. Веднага като подкопаеш едната част, макс. половината на диаметъра нареждаш тези блокчета и така подпираш старата зидария. Естествено копаеш на дълбочина само колкото да влезе блокче или 2 на височина.
Може да си направиш и кофраж от една извита ламарина с малко по-малък диаметър от вътрешния на зидарията и да лееш бутобетонен пръстен периодично. Прави се сравнително просто. Нареждаш камъни и сипваш рядък разтвор в междината между кофража и зидарията. Не забравяй да изпомпваш, но не изцяло водата. Тоза начин си има повече усложнения и чакане да стегне бетона, но е по-стабилно от блокчетата и мисля по-подходящ от блокчетата за дълбочината до която искаш да слезеш.
Ще спра романа :? си сега да видим още ли си навит. :)
emil_v r - майстор
Любител , имам няколко възражения към твоя метод . Аз съм си правил кладенец изливаики пръстени от горе на долу . Докато пишех обаче тук (Вр.) заваля проливен дъжд , и наистина едва ли има нужда повече от удълбочаване :sad: и коментари .
любител - специалист
Чакай сега. Не разбрах защо пишеш, че няма нужда от коментари след като не си задал ти въпроса.
Опиши си възраженията и дай своите идеи за метода на удълбочаване.
Нали затова го има този форум да споделяме опит и идеи.

Казваш, че си правил кладенец с пръстени от горе на долу, но това е доста различенп опит от казуса във въпроса и няма ка да го приложиш така на стар зидан с камъни.

Аз съм работил и по двата начина, с блокчета, с изливане на място на пръстен, както и ползване на готови купени пръстени.

http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 5%ED%E5%F6
vini - помощник
за да не се получи някой сакатлък най-добре е да си намериш фирма или частник които разполагат със сонда (има доста такива останали от старите фирми).
Вземат от 70 до 100 лева на прокопан метър.
bisplus - специалист
Само да питам този кладенец използва ли се постоянно или от време на време? Питам защото знам, че един кладенец колкото повече се използва толкова повече вода има и обратното...е не говорим да източваш повече от възможностите му....а, това е така, защото като не се ползва се запушват порите през които минава водата....все пак ако почнеш даго ползваш по често ще се оправи.
а да не се получи някой сакатлък най-добре е да си намериш фирма или частник които разполагат със сонда (има доста такива останали от старите фирми).
Вземат от 70 до 100 лева на прокопан метър.
Копали сме яма с такава сонда. Мисля, че диаметъра беше 1м а дълбочината до която копахме е 15м.
маринн - помощник
здр.ползваме го пролет,лято,есен,3пъти седмично.мисля че се използва немалко.нормално има около 6-7 кубика вода според мен сега от сушата има само на дъното малко, най много 1 кубик и като я дръпнем за 30 мин,чакаме 2 дена да се събере,аве лоша работа.казахами със сонда да продълбоча, но отвора които сондата сте направи надолу сте е 30см и дълбок 7-8метра,мерен от дъното на кладенеца и след това на тия 7-8 метра да сложа тръба.сте има ли ефект това ако се направи.моля които знае как точно да се постъпи да пише.за нас е много важно,този кладенец е единствения ни водоизточник,не може все да чакаме дъжд.
emil_v r - майстор
Маринн , чети каквото ти е писал Любител , според мен не копаи ръчно под камъните , понеже е опасно много . Огледаи гераните на комшиите и се ориентираи по това . Наи мързеливо , направи си метална цистерна горе и там акумулираи Н2О . Прочети - Инженерна геология . Нямам повече време - чао
bisplus - специалист
Маринн , чети каквото ти е писал Любител , според мен не копаи ръчно под камъните , понеже е опасно много
Според ти не внимаваш!Става въпрос да се сондира със сонда с широчина 30см, а това е далеч по-малко от 100см.
rendo - специалист
не съм много по тази материя виждал съм дядовци да копаят и зидат геран и в копаенето съм участвал но като цяло ... чувал съм че хубавия геран ако е изидан от стар майстор колкото повече се полага натиск върху зидът толко по як става ...

Като цял съм песимист и не обичам да се осланям на тайнствената загадъчност на майсторлъка на дядовците и за това предлагам следното ...

Стар кладенец да ме накара човек да копая няма да стане но бих ти предложил следното:

направи си калъп в някаква мярка която да се побере вътре след което налейсегментите и ги сложи като вътрешен панел ем ще те пази ем ще заздрави зидът , предполагам зидът е крив за това ще ги направиш да кажем малко по малки за да можеш да ги поставиш лесно след което след поставянето им им набиваш по 2-3 арматури 10-ка ем да се захване за зидът за да не слягат на долу после оплътняваш с редък матерял .след приключване на това си продължаваш като бял човек на долу без да се опасяваш от пропадане.

като цяло доста трудоемка задача изискваща време и средства да не говорим за труд но при положение че нямашалтернатива ще ти се наложи ....

пиши после до какво решение си стигнал и как вървят нещата че ми е любопитно
айде успех
  • 1
  • 2

Тема "моля помощ- продълбочаване на кладенец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: