Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
ivec - специалист
Здравейте! Преправям си канализацията за мръсна вода /часта в къщата/. Махам камениновите тръби и на тяхно място ще сложа PVC. Искам да сложа и възвратна клапа, за да не връща канализацията. Гледам по магазините различни марки и модели на цени от 45 до 200 лв /говорим за ф 110/. То ясно, че щом е по-скъпа се предполага, че е по-добра, но евтината няма ли да върши същата работа. Дайте акъл!
liusien - специалист
ivec написа:
Здравейте! Преправям си канализацията за мръсна вода /часта в къщата/. Махам камениновите тръби и на тяхно място ще сложа PVC. Искам да сложа и възвратна клапа, за да не връща канализацията. Гледам по магазините различни марки и модели на цени от 45 до 200 лв /говорим за ф 110/. То ясно, че щом е по-скъпа се предполага, че е по-добра, но евтината няма ли да върши същата работа. Дайте акъл!
ivec, акъл не знам дали имам, но да те питам - след като сложиш клапата /каквато и да е тя/ - какво ще правиш ако стане запушване на тръба преди клапата, вътре в къщи?! Не можеш да извикаш специалистите които идват с камион и маркуч с вода под налягане и така почистват канала!... Как ще се оправяш тогава, мислил ли си по тоя въпрос? Не, че ще стане утре или други ден, но българите сме си такива - мислим първо за лошото, а доброто - добре е дошло! Все си мисля, че с тая клапа си усложняваш живота... Колкото по-малко "препятствия" има на каналната тръба - толкова по-бързо и безпроблемно ще се оттича водата и ла**ата! :?
hkoko - специалист
За какво ти е тази клапа ако направиш по едно U коляно след всеки сифон,също е гаранция,че няма да имаш миризми?
Милен - майстор
За да няма миризми си направи удушник на канала. С тия клапи само проблеми ще имаш.
Каналски - специалист
ivec написа:
....
Тези Клапи имат две основни функции
1. Предотвратяване на връщане на вода от уличната канализация при препълване/подприщване на същата ;
2. Възпрепядстване на свободното движение на животни по тръбите, най-вече Плъхове
По т.1 относителна работа, за да се гарантира наистина само една чиста клапа не е достатъчна ... Отделно трябва да се прецени всички водосточни тръби да се заустят след клапата и пр. и пр. най-добре да се помисли за застрашени от наводнение помещения и такива над терена за които няма опасност ;
По т.2 всяка клапа изцяло от неръжаема стомана (самата клапа не целият фасонен елемент) е най-добро препядствие за гризачите ;
До клапата трябва да се осигури свободен достъп за ремонт и ревизия.
Похвално начинание , но ако 200лв ти са много ... по-добре не се кахъри и не слагай ! Ако редовно при дъждове се наводняваш от подприщване/връщане на канализацията , трябва да си помислиш ... малко повече малко ама си трябва ... само клапа не е 100% лек !
Последна промяна от Каналски на пон сеп 21, 2009 10:15 pm, променено общо 1 път.
ivec - специалист
Не е толкова до миризми, колкото, че мазето е под нивото на улицата. При силни дъждове уличната канализация не смогва да поеме водата, пълни канализацията и съответно, където има пукнатини, оттам пълни мазето. Идеята е преди клапата да се остави една или две ревизии, самата клапа също има, та ако се стигне до запушване, оттам да се бърка. Моя грешката, че още в първия пост не описах подробно ситуацията, за което се извинявам.
mitaka_vk - специалист
Аз само да отбележа че има опастност при поставяне на възвратната клапа и и ти подприщва канала се забелязва един друг ефект и то произлизащ от канализацията на твоя дом. Много често възвратната клапа не е решение.
Сложи си клапата само ако ти връща постоянно канализацията иначе няма никакъв смисъл. Ако се опасяваш от животни и миризми решението си е сифони.

ПП вече си ме изпреварил, като ти връща си сложи клапа но мога да ти препоръчам да е на много достъпно място. Ако е вкопана кканализацията направо си предвиди една шахтичка точно за клапата за да се ревизира най добре.
Dansaver - специалист
Клапата е просто задължителна, дори и само веднъж да ти е върнала канализацията - ще го направи пак, а пораженията може да са по-големи от 200лв.
Аз съм ял хурката преди 3год. даже пожарната виках защото едната ми маза е под нивото на улицата и стана на басейн!
Затова дадох набързо 200лв въпреки че се чудех какво в тая ПВЦ клапа струва толкова /само болчетата за ревизия са от метал/ , но заради ревизия се наложи да запечатам старата мивка в мазата и да я преместя преди клапата.

Сега ми е на една ръка / и 4болчета/ разстояние, но въпреки ежегодните ми проверки досега не съм забелязъл да има някакви проблеми. Така, че действай!

Тема "Какво мислите?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: