• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
b_stoilov - специалист
Здравейте.
Правя ремонт в кухнята и ще сменям всичко вътре.Има бойлер 100л в банята,но тя е много далеч от кухнята.Някъде към 15м тръбен път и трябва много да се източва докато дойде топлата вода в кухнята.Това съответно е много голяма загуба на ток за подгряването и.Искам да сложа втори бойлер в кухнята и да го вържа успоредно на тръбата с топлата вода идваща от банята.Би трябвало при пускане на водата да потече топлата вода от бойлера в кухнята,а не да се източва бойлера от банята.Ако почне той да се източва има кран и мога да го затворя.Това не е проблем.
Бойлера в кухнята мога да го сложа над горния ред кухненски шкафове.50л хоризонтален бойлер се хваща идеално.Днес обикалях по магазини, четох из нета и това което ме притеснява е:
1.Всички независимо от марката "български" бойлери(Теси,Елдом, Дипломат) се оплакват от непрекъснато капещи предпазни винтили.Някак си не си представям в/у шкафовете и уредите за 5000лв скапания винтил за 8лв. да ми капе постоянно.Мисля да пусна шлаух от него до канализацията и там да тече.Това ли е единственото решение на този проблем?Бойлера в банята е 10 годишен Елдом и до сега винтила не е капал, както и няма никакъв проблем с него.
2.Гледах бойлери Атлантик при които няма предпазен винтил, но на инсталацията се поставя редуциращ винтил.Това по-добрият вариант ли е?
3.Обмислям и бойлер в шкафа под мивката 10 или 15 литров от неръждавейка.При него пак остава проблема с капещите винтили! Четох, че и масово се оплакват от протекли бойлери на Теси,Елдом, Дипломат и Аристон.Явно качеството е силно занижено в последно време. Има ли някаква защита, която да прекъсне водоподаването, към бойлера при евентуален теч?Ако няма никой вкъщи при пробив освен новата кухня ще се наводни целия апартамент барабар със съседа отдолу. :?
jekasus - майстор
http://www.instrukcii.info/joo/index.ph ... -&Itemid=4
Гледах едно руско предаване за тия джаджи, сякаш действаше :?
Иначе шлаух за бойлер е като "Отче наш"
preslav - майстор
А не ти ли харесват бойлерчетата тип "Юнга" - има такива, които греят течащата вода, но има и такива, които греят 10тина литра вода с много по-малък нагревател?
Хубавото и на едните и на другите е че изходът на бойлера е постоянно отворен, а се управлява само постъпването на студена вода към бойлера, отпадат всякакви капещи вентили, отпада нуждата от втора тръба от другия бойлер и т.н.
sstefanov - майстор
Не ми се струва, че е толкова голяма загубата на ток да подгрееш вода в 15 метра водопроводна тръба.
При всички положения разходите за втори бойлер няма да ти се изплатят, ако го слагаш само заради това.
VLADO66 - майстор
В случaя 3л. нa пускaнe-около 5лв. нa мeсeц.Хоризонтaлeн нaд шкaфовeтe нeръждaвeйкa с шлaух 6мм. до кaнaлa.Можe дa сe сложи рeдуцир нa основния бойлeр дa понижaвa нaлягaнeто му дa нe подприщвa и измeствa кухнeнския.Възврaтно-прeдпaзни клaпaни сa ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ зa всички бойлeри под нaлягaнe!
VLADO66 - майстор
Хубaво e aко сe кaчвa бойлeр нaд шкaфовeтe дa нe сe ползвaт мeки връзки,a товa с aквaстопa e интeрeснa идeя стигa дa сe знae пропускaтeлнaтa му способност.
sstefanov - майстор
Как ги сметна тези 5 лв?
kam34 - специалист
Според мен при 15м тръбен път по добре въобще не пуска тръба за топла вода. Сложи си един 15л алпака под мивката и си готов. Ако искаш да не е под налягане го слагаш над мивката с пак с тръбите нагоре но към батерия от отворен тип.
VLADO66 - майстор
5лв. излизa aко сe нaложи 10 пъти нa дeн дa сe източвaт 15м. тръбa сa 30литрa-около 1kw зa стоплянeто Х 17ст.Х 30 дни.
  • 1
  • 2

Тема "Къде да монтирам бойлер?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: