Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
ivanvasilev1970 - специалист
Здравейте,
ще задам може би един наивен въпрос, но все пак искам да знам отговора.
Става въпрос за ето този вертикален възвратен клапан.
Прикачен файл:
wk.JPG
wk.JPG (13.47 KиБ) Видяна 11244 пъти
В моя апартамент има монтиран такъв след двата водомера, а на комшията-няма.
Понеже ремонта тепърва предстои-можете ли да ни светнете какво би станало в неговия апартамент, ако такава джаджа не се монтира?
Инсталацията е направена с полипропиленови тръби, няма бойлер, а ТЕЦ.

В жилищета над и под него си има такива клапани, но за неговия апартамент може би майстора е забравил да сложи.
Какъв е риска? Например няма топла вода, а има студена...като се отвори смесителя струдената вода ще тръгне по тръбата за топла вода...и какво от това?

При вас как е? Има ли го този елемент и дали човека да се бърка ли в джоба за преправяне?

Благодаря предварително.
VLADO66 - майстор
При мен го няма и може и без него.
paparosko - специалист
Поне аз досега не съм срещал случай на монтиране на възвратен клапан след водомер (включително и в многоетажните блокове).

В първия момент предположих, че целта на поставянето му е в случай на спиране на водоподаването от по-ниските етажи да не източат водата на по-високите етажи, но това няма как да се случи, ако на всеки етаж има поставен такъв клапан.
За връщане на топла вода от бойлера не може да става дума, защото преди бойлера задължително се монтира възвратен клапан, а и посочения тип възвратен клапан за монтиране след водомера е с пластмасов затварящ механизъм, което в случая е противопоказано.
От друга страна всяко добавяне на допълнителни елементи в тръбопроводната система внася допълнителни местни съпротивления и намалява надеждността й.

Така че в случая съм против монтиране на възвратен клапан след водомера.

:prost:
radius - майстор
Хм, аз купих за къщата и мисля да го слагам тия дни като правя инсталацията. Не съм се замислял трябва ли да сложа, мислех че е задължително. Сега се замислям какъв е смисъла от него, освен да не ми се изпразват тръбите като отворя крана при спряла вода.
ivanvasilev1970 - специалист
radius написа:
Хм, аз купих за къщата и мисля да го слагам тия дни като правя инсталацията. Не съм се замислял трябва ли да сложа, мислех че е задължително. Сега се замислям какъв е смисъла от него, освен да не ми се изпразват тръбите като отворя крана при спряла вода.
Замислих се върху това, което написа. Ако водата е спряла-няма налягане и върхи тази клапа ще действа хидростатичното налягане на водния стълб. Ако то е достатъчно, за да ти отвори клапана (както го прави налягането от ВИК) водата ще си изтече през отоврения кран.
Според мен основната функция на този клапан е да не позволи водата да се върне в противоположната посока.
Ама честно казано не виждам ситуация, в която това да се изпълни...И се чудя защо изобщо са сложили тези възвратни клапани???
marmoz - специалист
Тези възвратни клапи са за помпени инсталации а не за централни водопроводи .Но явно има гении дето мислят че колкото повече толкова повече ......
:lachtot: :lachtot: :lachtot:
VLADO66 - майстор
По добре е преди водомера да се сложи месингов филтър(на водомера цедката е едра),а за любителите на глезотии е това http://www.water-technic.com/samopochis ... 600-p1534/ :lol:
Чаро - Акълия
marmoz написа:
Тези възвратни клапи са за помпени инсталации а не за централни водопроводи
Обясни... :?
marmoz - специалист
При помпени и помпено-хидрофорни системи се слага възвратен клапан при смукателя
1.функция -държи смукателният,нагнетателният водопровод пълен /не трябва при всяко пускане на помпата тепърва да се пълнят тръбите/
2.функция -затваря хидрофорната система от посока смукателя и така се спира помпата /при хидрофорни системи/
3.Фунция - За Обикновен водопровод без помпа = на никаква /само да си стои там/ :)
marmoz - специалист
ivanvasilev1970 написа:
Става въпрос за ето този вертикален възвратен клапан.
П.П. няма вертикални хоризонтални и т.н. клапани има само посока на налягане /хидростатичен натиск/,може да се монтира и нагоре и надолу и настрани стига да се следи посоката на движение на водата и т.н. :)

Тема "може ли без възвратен клапан?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: