Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Здравейте!Търся съвет относно засмукване от кладенец с дълбочина 11м./от земя до дъно/с вода около 2м.Както се знае от 9 метра обикновенната помпа не засмуква,и аз я спускам на половината разтояние,като хидрофорът и пресостатът остават горе.Цяло лято изкарах така и нямах проблеми.Лошото е,че влагата ,конденза и ръждата скъсяват живота на помпата.Сега съм направил малка бетонна шахта горе до кладенеца и искам да кача помпата горе.
Въпросът ми е,мога ли да сложа външен ежектор /N20 или N30/ на смукателя,като помпата /Grundfos JP Basic 1,13 Кв./не е пригодена за това.Четох,че с ежектор падало КПД-то...Така е,но все пак хидрофорът осигурява налягане от 2-3 атм.Важното е помпата да работи нормално със хидрофора и ежектора.Бях видял помпа "Вида" пригодена с ежектор и смучеше от сондаж 15м.
Другото е ,че ежекторът който се предлага на магазина е 1"и 1/4 на засмукващият отвора/а на помпата е 1"/,нагнетяващият пък е 1".Ако се поставят преходници за намаляне,ще работи ли ежекторът?

Ако някой има подобна работеща система,моля да пиши.Ще ви бъда много благодарен.

Прикачен файл

DSCF7076.jpg
DSCF7076.jpg (114.01 KиБ) Видяна 3471 пъти

Прикачен файл

DSCF7075.jpg
DSCF7075.jpg (109.1 KиБ) Видяна 3471 пъти
Последна промяна от vargal на чет мар 28, 2013 12:49 pm, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
Нищо и няма на помпата, тя си е пригодена за влажна среда. Имам поставени помпи преди 10-15 години и не са изгорели от влагата. Няма да я завещаваш на внуците я, те да си купуват помпа :)
LazarGanev написа:
Нищо и няма на помпата, тя си е пригодена за влажна среда. Имам поставени помпи преди 10-15 години и не са изгорели от влагата. Няма да я завещаваш на внуците я, те да си купуват помпа :)
То си е така,но да се вади и слага пак си е тормоз!А тази беше едно лято и ръждяса,затова и я пребоядисах.
LazarGanev - "Велик майстор"
А защо я вадиш?
strazhara - напреднал
Можеш ли да кажеш някакво мнение за тази помпа на грудфус, че мисля да си взема нещо подобно?
strazhara написа:
Можеш ли да кажеш някакво мнение за тази помпа на грудфус, че мисля да си взема нещо подобно?

Нормална помпа!Тиха работа,самозасмукваща.Незная какво точно те интерисува...
Няма ли съфорумци с ежекторни системи?Явно не се харчат много! :?

Тема "Хидрофорна система за кладенец." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: