• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
lyubohar - майстор
Привет на всички с две десни ръце.
Имам един проблем:
Етаж 5-ти от 5.
Налягането на топлата вода добро,но на студената-слабо.
Автомат на тоалетната чиния и съответно не измива добре.
Не е в автомата,защото и в смесителната батерия студената е със слабо налягане.
След спирателния кран има филтър,който е почистен.
За всеки случай затворих спирателния кран на студената вода,махнах филтъра,запуших чучура и пуснах топлата.
Излезе обратна вода от топлата през студения водомер навън.
С цел,ако има запушване на водомера да се продуха.Че е пломбиран.
Ефект-никакъв.
Моля за компетентни мнения какво може да се направи по нататък.

Изображение

Изображение

Между другото търся такава врътка за долния спирателен кран.
Ако има някой стара същата си поемам куриера.
(Обиколих някои магазини,но няма същите кранове.А няма логика да спирам водата на целия блок заради една врътка.)
emosms - специалист
За налягането звучи наистина проблем. Допитай се до комшиите, може в целия район да има проблем.
По принцип водомера и спирателния кран от щранга е работа за оторизиран персонал, макар че може и сам да си свършиш работата.
Смяна на водомер сам и такса за пломбиране беше колкото да дойдат да ти го сменят и пломбират, доколкото си спомням :D.
---
A за спирането на водата в блока и връзка с кранчето за тоалетно казанче, не го разбрах.
Трябва да спреш целия щранг от мазето, ако сменяш твой водомер/спирателен кран на апартамента.
Иначе, такива врътки за казанче има на много места, да речем по 4 лв.
Спираш си твоя спирателен кран преди водомера и си действаш:
Изображение
lyubohar - майстор
Точно за врътката на спирателния кран става въпрос.Просто трябва да е същата.
Мога да го сменя крана само,ако спра водата на блока.Или поне на двата входа.
Водомера е сравнително нов-от радиоизмерваните.

Иначе налягането на водата в блока е добре-имам апартамент и на първия етаж.
Не ми е ясно защо на топлата вода налягането е добро,а на студената-слабо.
Щранговете са в съседния вход и тръбите ми са едни и същи като размер
за топла и студена вода.
jekasus - майстор
lyubohar написа:
За всеки случай затворих спирателния кран на студената вода,махнах филтъра,запуших чучура и пуснах топлата.
затваряш пак крана на ст. вода, отвиваш гайката на филтъра, слагаш кофата и отваряш крана.
Ако плющи здраво, значи тръбата за ст. вода след водомера е запушена вече (ръжди и други глупости), ако не - вероятно във крана е проблема...
lyubohar - майстор
Да,това го пробвах,но леко.Ще опитам пак.
Иначе тръбите след сп.кран са пластмасови-не може да има ръжда.
Andri01 - майстор
Щом са ППР и имаш проблем с проходимоста-някоя връзка и позапушена при лепенето!
tysonlkr - специалист
lyubohar написа:
Привет на всички с две десни ръце.
Имам един проблем:
Етаж 5-ти от 5.
Налягането на топлата вода добро,но на студената-слабо.
Автомат на тоалетната чиния и съответно не измива добре.
Не е в автомата,защото и в смесителната батерия студената е със слабо налягане.
Причината си е в автомата на тоалетната. Ако беше с казанче изобщо нямаше да имаш проблем. Щом на душа и чешмата ти стига налягането, независимо че е по слабо, сменяй този механизъм с казанче и ще си измива независимо от налягането :wink:
lyubohar - майстор
Сега пробвах с отворен филтър и кран до края.
Струва ми се,че има доста налягане.
Остава да махна водомера и да видя как е.
При мен тръбите не са лепени,а с месинговите фитинги.Не знам как се казва тази система.
По спомени тръбите с малък диаметър.
А както писах в началото налягането е малко и в автомата и в батериите.
Автомата е немски.За съжаление моя модел няма възможност за регулиране на налягането.
Освен това банята е много малка и затова съм сложил автомат,а не казанче.

Водомера свален и чист.Няма задръствания.
Остава някъде стеснение по инсталацията,но там нищо не мога да измисля.
kozl - майстор
А вертикалните щрангове сменяни ли са? Нещо има куцо щом трябва да спираш водата на блока, което ме кара да мисля, че ако са сменяни изобщо тръби, то са сменени само тези на топлата вода, защото изгниват много по-бързо от тези на студената. Това обяснява, защо топлата е с по-добър дебит от студената. Вероятно пак поради икономии не са сменяни и крановете за вертикалните щрангове. Много позната история и да му мислАт горните етажи. Обаче има и плюсове. Ремонтите при теч бързо се организират, щот цялото население бързо се разсмърдява без вода, че нали само главен кран респект държи :-D
И помисли за обемно казанче. Това с промивните автомати аз отдавна съм го белязал кото ГОЛЯМ КОМПРОМИС.
chapara - майстор
Направи байпас с мека връзка в кухнята(сваляне на батерията) отвори филтъра на ст. вода при затворени кранове и пускай многократно на тласъци топлата вода. Ако има боклуци има голяма вероятност на заден ход да излезнат през пробката на студения филтър. Можеш и при затворен филтър да пускаш водата в банята през студения кран като свалиш цедката на батерията. А м/увпрочем цедките на батериите изчистени ли са :? Промивния кран на тоалетната също се разглабя, може да има песъчинки. :wink:
  • 1
  • 2

Тема "Слабо налягане." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: