Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Здравейте всички.
Предстои ми ремонт на първи етаж от къща и смятам да подменя ВиК изцяло, защото към момента е със старите метални тръби. Колебая се между два варианта полипропиленови тръби и полибутиленови. Доста търсих, но за жалост много малко информация има във форума за полибутиленовите тръби. Някой дали е възможно да изкаже мнение. Възможно ли е полибутилена да се замазва в стена или е по-добре да бъде хванат за стената и след това всичко да се скрие с предстенна обшивка.
Ако е с полипропиленови тръби с колектор ли се прави инсталация или се свързва консуматор след консуматор. Според сондираната от мен информация май почти всеки го прави по втория начин, защото рядко се случва да се ползват няколко консуматора едновременно.
Леко информативно в момента как е системата и как горе-долу трябва да се промени. ВиК-то влиза в сутеренна стая като преди това под терасата има шахта в която е водомера(обмислям варианта да сменя водомера, но и да го вкарам в сутеренната стая). Тръбите са прокарани по стената на стаята, стигат до вратата, слизат в пода, минават през коридорчето и се качват оново в стената като там има монтирана чешмичка и продължават към мазата, която е срещу сутерена и от тук се качват в банята(тук е и прехода където има частично обновяване и тръбите, които се качват за банята са полипропилен). Та моята идея е да сменя тръбите и евентуално да ги облека с изолация против конденз и от банята трябва през коридора да влязат в перално помещение и от него през една стена да влязат в съседната стая където ще бъде кухнята. Та като цяло се чудя така както всичко я изграждат ли да постъпя консуматор след консуматор или един колектор в мазата и от там тръба за всяко помещение? Бих бил много благодарен за някой друг съвет и също така какъв размер(фи) тръби да използвам.
VLADO66 - майстор
Водомера трябва да е в шахта , а не в къщата.Не знам какво си чел за полибутиленовите тръби, но се работи това, което се работи масово- полипропилен.
jabata - специалист
Водомера трябва задължително да бъде извън къщата в шахта. Там където влиза водата в къщата е добре да има един централен спирателен кран за къщата. След това си правиш както ти е най-лесно и най-удобно. Но като цяло е добре до всяко помещение в което ще има вода да отива една тръба 3/4", и при консуматорите да се отделя 1/2". Също така е добре там откъдето тръгва студената, да тръгва и топлата, и там да има кран и за нея.
Незнам какво си чел за този Полибутилен, но каква цена ще ти излезне инсталацията с нея, при цените на фитингите?
Според мене си я направи с Полипропилен, както масово се правят. Те са достатъчно надеждни, колко години вече се правят системи с такива тръби, няма прокапало съединение, ако е запоено като хората. Все пак при полипропилена след стопяването става еднородна сглобка, която почти няма шанс да протече. Аз лично не бих сложил полибутиленов фитинг в мазилка, под, или зад някаква стена, защото сглобката не ми вдъхва доверие за експлоатационните характеристики.

Тема "Подмяна на ВиК в етаж от къща" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: