Става дума за къща на 2 етажа. Имам един бойлер, които е монтиран под стълбите за втория етаж. Обема му е 80л и е вързан към камина Прити. Идеята е, ако е възможно да вържа още един бойлер някаде на 2-ри етаж и неговата серпентина да свържа към слънчев колектор. Нямам идея дали по този начин нещата могат да работят. Така мисля да избегна един бойлер с размер 200л, който да се опитвам да затоплям на ток или дърва, а да имам два разпределени обема които да се загряват по-бързо и максимално ефективно. Също така си мисля, че това ще доведе до някаква по-висока надеждност на системата, ако един от бойлерите даде фира. Също така ми е любопитно дали може когато спре водата да се ползва втория бойлер за снабдяване на къщата с вода поне на долния етаж. Някаква клапа която да разрешава влизането на въздух сигурно трябва да се монтира.
Стават два бойлера, но за да не им се бърка работата и водата е хубаво да се сложат кранчета и на топлата вода освен на студената. При работа единия трябва да е затворен.
По втората част на питанката освен, че трябва отнякъде да дърпа въздух бойлера, трябва и да се елиминира възвратния клапан на студената вода за да ти снабдява къщата с вода, а това не е здравословно според мен.