Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
astor - специалист
Става дума за къща на 2 етажа. Имам един бойлер, които е монтиран под стълбите за втория етаж. Обема му е 80л и е вързан към камина Прити. Идеята е, ако е възможно да вържа още един бойлер някаде на 2-ри етаж и неговата серпентина да свържа към слънчев колектор. Нямам идея дали по този начин нещата могат да работят. Така мисля да избегна един бойлер с размер 200л, който да се опитвам да затоплям на ток или дърва, а да имам два разпределени обема които да се загряват по-бързо и максимално ефективно. Също така си мисля, че това ще доведе до някаква по-висока надеждност на системата, ако един от бойлерите даде фира. Също така ми е любопитно дали може когато спре водата да се ползва втория бойлер за снабдяване на къщата с вода поне на долния етаж. Някаква клапа която да разрешава влизането на въздух сигурно трябва да се монтира.
montoya - майстор
Стават два бойлера, но за да не им се бърка работата и водата е хубаво да се сложат кранчета и на топлата вода освен на студената. При работа единия трябва да е затворен.
По втората част на питанката освен, че трябва отнякъде да дърпа въздух бойлера, трябва и да се елиминира възвратния клапан на студената вода за да ти снабдява къщата с вода, а това не е здравословно според мен.
lyki - специалист
Става ,само че вместо кранчета да използваш един термо контролер, и елктро клапани ,които да ти контролира от кой бойлер да ползваш топла вода.
А за захранване на целия етаж само от бойлера на 2-я етаж става сложно и опасно.
astor - специалист
Да, това с предпазния клапан го бях пропуснал. Явно ще мисля нещо друго за резервиране на водата. Нещо като разширителен съд в подпокривното пространство с механизъм на тоалетното казанче. Бойлера ще го вържа и ще мога му сложа кранове на топлата и студената вода, така че да мога да го спирам и пускам за да не се мешат водите. Много благодаря за отговорите.
montoya - майстор
За резервилане на вода на пазара има сега има бидони с всякакви форми, размери и обем, въпрос на избор. Един поплавков механизъм от тоалетно казанче в гория край да се пълни през него и връзване с кран в долния край към водната инсталация и си готов.
Трябва да помислиш за опресняване на водата обаче, за да не ти потекат жаби когато ти потрябва.
Тани - модератор
Помисли и за вариант на свързване на бойлерите един СЛЕД друг . Така ще може да подгряваш входящата вода за втория бойлер , ако първия е към слънчевите колектори и температурата му е недостатъчна. Тази сутрин бойлера ми беше изключил преди да влезна в банята и само след 15 минути топлата вода ми свърши. Трябва доста да е изстинала водата във водопровода!
Nemski - специалист
някой може ли да ми даде схема на свързване на слънчеви колектори?
искам да си сложа такова животно на покрива, но проблема е, че живея в панелка и ще видим как ще се прекарват тръбите, а и някой ден да не се събудя и системата да е хванала крака. :) ако може някой да помогне ще съм много благодарен.
jel4o - специалист
Имам такова животно на покрива -от три лета го ползвам да затопля 120л. бойлер. Големия ефект се получава към май-юни м.когато темп. на водата в бойлера е от порядъка на 45-48°С ,в зависимост от интезитета на слънчевото греене.
Преди година бях писал,но сега не си виждам мненията,но ще отбележа пак,че по-ефективни са тези от типа с вакумни тръби с или без вграден бойлер, пред платковия тип.А относно схема на свързване-за един бр. сл. колектор няма никаква сложнотия-една помпа с две степени на въртене-на пазара има голям избор, термостат,тръби и много желание да се справиш сам,както сторих аз,за което съм доволен безкрайно и от ефекта на сл. енергия.Все пак 6-7 месеца от годината да имаш нон-стоп топла вода не е никак малко. :lol:
nnikbg - специалист
lyki написа:
Става ,само че вместо кранчета да използваш един термо контролер, и елктро клапани ,които да ти контролира от кой бойлер да ползваш топла вода.
А за захранване на целия етаж само от бойлера на 2-я етаж става сложно и опасно.
И аз имам подобна идея. Би ли обяснил защо е сложно и най вече опасно.
romanpm - майстор
Тани
А може ли да се свържат по някъкъв начин два по ~80 л. паралелно поради малък отвор в тавана. Затопляни от слънце ток и парно :? :-D

Тема "Монтаж на два бойлера в една къща." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: