Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Здравейте, имам един въпрос на който не намирам отговор и отварям тази тема. Накратко, строя еднофамилна къща край София, на 700м. надморска височина, и вече стигнахдо зидариите. Предстои ми изграждане на водно подово отопление, и охлаждане с конвектори в таваните с термопомпа.

По този въпрос получих противоречиви препоръки и искам да валидирам едно твърдение с ваша помощ. Давам още малко контекст преди да си задам въпроса. Къщата ще е на 3 етажа, като -1 е полу-надземен с гаражи и сервизно помещение, а 1 и 2 ще са жилищната площ. Планирам да отополявам единствено жилищните етажи 1 и 2, и стълбището и антрето, които започват от -1 етаж.
Строителят на къщата(уточнявам, че той няма да изгражда отоплителната система) смята, че не трябва да слагам допълнителна изолация(фибран) на 1ви етаж върху плочата над гаражите, а самата подложка на тръбите със собствената си изолация отдолу - примерно 2 см, била достатъчна, тъй като под плочата отдолу вече е сложен 6 см фибран. След като се затоплела плочата и акумулират топлина,и лесно да се поддържа температура. Прикачам една снимка, на която обаче се вижда, че има греди, носещи стени на етаж -1, които не са изолирани и цялото нещо ме притеснява. Има ли резон в препоръката?

Изображение
https://drive.google.com/file/d/1LlvJ07 ... sp=sharing
torbalan - Дървен философ
Правилното място на изолацията е от към студената страна.
Щом ще топлиш над гаража, изолацията е по-добре да е под плочата между гаража и "над гаража".
Дали 6 см. фибран са достатъчни - без сметки, само господ може да ти каже.

Изолация от към топлата страна само ще измести влагата по-близо до отопляемата част и ще се образува мухъл зад изолацията.
Christo - майстор
Тая къща няма ли си план? Работата на строителя е да работи съгласно плана, изработен от архитекта. В строителните книжа трябва да имате сметки, свързани с енергийната ефективност. Те са правени при определена конструкция на изолацията на сградата. Съветът ми е, да се свържете с архитекта и да уточните какво да се прави от тук нататък, защото с импровизации в хода на строежа ще вземете да направите някоя беля.
radius - майстор
С тия термомостове имаш студена плоча и сам ще си отговориш дали са ти достатъчни 2см. Замазката достатъчно акумулира и не е нужно да топлиш плочата, освен ако не държиш да ти е топло като влезеш в колата :wink: .
Сигурен ли си, че ти трябва охлаждане на 700м?
Ще спестиш и опростиш доста системата ако е само с подово.
Ал_ - специалист
Ха! Предвиждам пир за сетивата, представяйки си крайния продукт. Та направо очаквай да се самопоканя, адресът надали е същият, ама все ще ви открия :partyman:
По въпроса ти - мнението ми за мястото на изолацията съвпада с това на radius.
По спомени някъде из инструкции бях чел, че ако отдулу помещението е отопляемо - изолацията, върху което е положено подовото, е поне 2-3 см, а ако не- расте.

Тема "Изолация под плочата - ефект" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: