Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
ivan_v - специалист
kamen123 написа:
примерен воден буфер/акумулатор на минимална цена съм гледал из нета направен от шперлат/пдч, метални профили и полиетилен, сигурно може да се намери с гугъл.

прави се куб или подобна форма от шперплат и се укрепва с метални профили, след това отгоре се поставя полиетилен да не пропуска вода, цена за материали за няколко м3 е около 50-100 лв
Ако успееш да направиш буфер няколко кубика на посочената цена направо печелиш нобелова награда за мир :)
Да припомня само,че трябва и топлоизолация, и серпентина( серпентини), освен ако не мислиш да го надуваш на 3 атмосфери. :)
шоп - майстор
ivan_v написа:
kamen123 написа:
примерен воден буфер/акумулатор на минимална цена съм гледал из нета направен от шперлат/пдч, метални профили и полиетилен, сигурно може да се намери с гугъл.

прави се куб или подобна форма от шперплат и се укрепва с метални профили, след това отгоре се поставя полиетилен да не пропуска вода, цена за материали за няколко м3 е около 50-100 лв
Ако успееш да направиш буфер няколко кубика на посочената цена направо печелиш нобелова награда за мир :)
Да припомня само,че трябва и топлоизолация, и серпентина( серпентини), освен ако не мислиш да го надуваш на 3 атмосфери. :)
Говорим за този тип буфери
този е 2000 литра

Прикачен файл

SolShed0610160020.jpg
SolShed0610160020.jpg (58.01 KиБ) Видяна 1695 пъти

Прикачен файл

SolShed0610160009.jpg
SolShed0610160009.jpg (66.79 KиБ) Видяна 1695 пъти

Прикачен файл

SolShed0610100033.jpg
SolShed0610100033.jpg (58.98 KиБ) Видяна 1695 пъти
kamen123 - напреднал
ivan_v написа:
какво толкова, може да видиш размери и цени из нета на водоустойчив шперплат, фибран и подобни за топлоизолация, алуминиеви профили, полиетилен,
полиетилена се топи около 100 градуса и ще държи водата на 50,
серпентини и надуване не трябват, с тръби и малка помпа 10-20 w може да въртиш водата
vrangelov - специалист
Ако няма серпентини, никаква няма да я свършиш с тези полиетилени и алуминиеви профили. И при помпата същото. Помпа не се избира по ватове.
Малко off topic:
Закон на логичния аргумент: Всичко е възможно, ако нямаш представа за какво говориш.

Поздрави!
шоп - майстор
Серпентини си трябват
За соларите си аз ползвам тръба с ал.вложка ф20мм х 50 метра. За 35 лв имаме отличен топлообмен заради дългият път. Подобно на снимките ги навивам

Разбира се може по-къса, но и по-скъпа медна серпентина

Прикачен файл

Denver5.jpg
Denver5.jpg (73.54 KиБ) Видяна 1673 пъти

Прикачен файл

exchanger_detail_thumb.jpg
exchanger_detail_thumb.jpg (38.22 KиБ) Видяна 1673 пъти

Прикачен файл

exchanger_building.jpg
exchanger_building.jpg (97.85 KиБ) Видяна 1673 пъти

Прикачен файл

imgC.jpg
imgC.jpg (35.33 KиБ) Видяна 1673 пъти
kamen123 - напреднал
vrangelov написа:
Закон на логичния аргумент: Всичко е възможно, ако нямаш представа за какво говориш
ами така е, аз пиша за най лекия вариант - събира се вода в куба и с малка помпа се върти,
а вие пишете решихте че избирам помпа за конкретен случаи,
не може ли в куб да съберат няколко м3 и с малка помпа да се въртят през тръби?
съгласен съм че може със серпентини и че има различни помпи които са добър избор в различни случаи...
vrangelov - специалист
Най-лекият вариант е да си избереш помпа според нуждите, а не малка. Най-качествено и евтино при малки системи според мен става с метален буфер под налягане.
kamen123 - напреднал
е това вече като цяло е много много дълга тема и не ми се пише толкова: кой какво смята за леко, качествено, какви са нуждите, как е стигнал до такова мнение и какви варианти има...

поне ще се съгласите ли че варианта който писах ще работи в някой случай?
vrangelov - специалист
Като го направиш, ще го видим.
kamen123 - напреднал
vrangelov написа:
Като го направиш, ще го видим.
въпроса ми е може ли в кофа с не много топла вода да се потопят две тръби и някаква помпа да върти водата от едната тръба към другата? :-)

или с други думи възможно ли е това което правят безброй собственици на аквариуми и басейни: потопявят две тръби и с помпа и филтър въртят водата за пречистване?

или нещо са се объркали и всъщност това е невъзможно?
:-)

Тема "въпроси за термопомпи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: