Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Чаро - Акълия
Не е ясна схемата. Сложи и помпите и автоматиката, може да разберем...

Единственото което виждам като предимство е пасивното охлаждане. Въпреки че като сложиш автоматиката, необходима за да работи добре твоята схема, си е същото.
Помпите- една сондажна, една за отопл. инстал., една за охл. инстал. и още две между топлообменниците и буферите. Отделно, че ще трябват всичките салтанати по затворения кръг между пластинчатите ТО и серпентините в буферите.

Имаш един топлообмен фреон-вода (пластинчат ТО), втори вода-вода (в буфера - серпентина) и трети вода-вода (буфера-серпентина към ВОИ).
Машината , да не кажа, че изобщо няма да работи, но... поне ще и трябва специфична настройка и ефективността и ще е под въпрос.

А едновременното охлаждане... просто сложи буфер на "отпадната" сондажна вода след термопомпата, и нея вкарвай във втората пита на конвекторите...

Да те насоча пак- как и кога е правен сондажа? Има ли дренаж? Помниш ли някакви подробности по изграждането на сондажа всъщност?
Сложи хубави филтри на сондажната, както си го обмислил- центробежен и след него от "италианските" (както ги нарече).
Имат патрони, ако не се лъжа, 5 микрона. Смяната на филтърен елемент и чистенето на центробежен филтър са детска игра и не отнемат чак толкова време. Освен това при добре прочистена сонда, ще ти се налага веднъж на сезон.
Та така мисля аз...
kpacи - специалист
Трябва да направя още едно уточнение. Термопомпата няма предвидена възможност да прави ривърс по фреон.

И пак подреждам нещата. Имаме БГВ със серпентина който и зиме и лете трябва да се отоплява - това означава постоянно е вързан с буфер1, имаме два хладилни шкафа които и зиме и лете са вързани към буфер2, имаме конвектори по стаите които зиме се свързват към буфер1 за отопление и лятно време с подходящата арматура и кранове се свързва към буфер2 за охлаждане.
Приемаме, че реализирам нещата като сложа достатъчно филтри на сондажната вода и не слагам тези серпентини в буферите. В буфер1 се загрява водата и като си достигне зададената да речем 45 гр. и ТП изключва. Сондажната влиза директно в топлообменника и "отпадната" както ти каза студена вода минава през буфер2 откъдето я пращам към охладителната част. При така направената схема "излишна" идва само помпата която аз предвиждах да върти вода в затворения кръг между топлообменника и серпентината в буфер2. Добре, ама лятото когато прехвърля конвекторите по стаите да ги свържа към буфер2 за охлаждане, сондажната вода отива директно към входа на другия топлообменник на ТП и "излишна" идва помпата която преди е въртяла водата през топлообменника. Сложих излишна в кавички защото според мен тя не е излишна, просто в този режим на работа тя не е включена.
При направената от мен схема на работа със серпентините тази "излишна" помпа работи винаги когато работи и другата такава и според мен не би трябвало да е с консумация по-голяма от 100W.
Чаро написа:
Отделно, че ще трябват всичките салтанати по затворения кръг между пластинчатите ТО и серпентините в буферите.
Пластинчатите топлообменници си имат всички необходими датчици по тях. Не виждам какво друго ще е необходимо освен помпата която да върти водата в тоя кръг.
Чаро написа:
А едновременното охлаждане... просто сложи буфер на "отпадната" сондажна вода след термопомпата, и нея вкарвай във втората пита на конвекторите...
..
Конвектори нямат ли само един кръг. Просто вход и изход. Как две пити, едната да я захраня с топла вода и другата със студена ли .. :cry: не разбирам нещо

Относно сондажа.
Аз си го правих преди около година. Дълбок е 16м. Водния стълб е 10м. Има обсадно PVC 110 в което съм пуснал една центробежна 750W която миналата година по това време като сложих вадеше вода с дебит 1.44 м. куб./час а сега около 1.20 м.куб./час. (Знам де, знам, че този дебит ми е крайно малък за тази ТП. Сигурно едно SQ ще реши нещата)Досега съм източил над 3400 м.куб. вода. Имам сложен филтър от тези "италианските" на който съм махнал филтровия елемент и ако я оставя да помпи 24 часа без прекъсване натрупва на дъното малко пясък. Иначе водата си е идеално бистра - като вода от чешмата.

Според мен при добре оразмерена серпентина системата трябва да работи. Ще има малко загуби, може да има малко лаг - но трябва да работи.
Няма да работи ако например сега пластинчатия топлообменник е с мощност 50kW а серпентината я направя къса и ми дава някаква мощност да речем 10кW.
Затова и отворих тази тема за да питам някой който знае как да си сметна тая серпентина. Какъм диаметър и каква дължина да взема за да е достатътчен топлообмена за тези 50кW платинчати топлообменници. Затова и написах тези температури защото според мен би трябвало да се вземат предвид като се правят изчисленията на серпентините.
t вода кондензатор 40/45 гр. С
t вода изпарител 10/15 гр. С
kpacи - специалист
И още нещо...
Намерих производителя на центробежния филтър. От неръждавейка и около 80л. на цена около 300лв. Те ми препоръчаха след центробежния непременно да сложа и от другия вид, но казаха, че 150 микрона да е филтъра. Ти казваш 5 микрона ...
не мога да преценя
Чаро - Акълия
kpacи написа:
Трябва да направя още едно уточнение. Термопомпата няма предвидена възможност да прави ривърс по фреон.
Да, това е важно, и това че едновременното охлаждане е за камери, а не за къщата.
Не знам защо не давате всичката информация, когато имате въпроси.
И в други теми се пише така.
Гадаем ...

Какво представляват тези камери? Не мога да си представя. Каква хладилна мощност им трябва- по-голяма от топлината за къщата? Разбирам, че само сондажна вода не е достатъчна, камерите искат по-ниска температура? Дай жокер нещо:lol:

Тая, цялата система ще излезе много по-ефективна и дори евтина, ако добавиш 2 топлообменника и четирипътен вентил. БГВ-то ще топлиш до по-висока Т, а камерите до по-ниска.

Просто казвам, че има и 5микрона(достатъчно фин) ти ще прецениш какъв. Аз лично карам без филтри (коаксиални топлообменници).

Започнах да схващам, май ...
Лятото как ще топлиш БГВ, като през буфер 1 ще минава сондажна вода? И до колко градуса мислиш, ще се затопля бойлера, ако от кондензатора 45гр, през буфера х<45гр и в бойлера през серпентината ?
Имам формули за смятане на площ на ТОА от едни дебели книги, но са такива, че нито мога да ги напиша във форума разбираемо, нито да ги обясня адекватно :lol:
Ето опростена формулка-
А = Q/0,8 x ∆t
A - площ в кв метри
Q – мощноств киловати
0,8 – коефициент тгоплопроводимост мед-вода при противоток
∆t – температурна разлика градуси C

Учените колеги да кажат :lol:

п.п. дай подробност за сондажа, че ми е интересно. Дренаж слага ли? С какво го прави?
kpacи - специалист
Чаро написа:
Какво представляват тези камери? Не мога да си представя. Каква хладилна мощност им трябва- по-голяма от топлината за къщата? Разбирам, че само сондажна вода не е достатъчна, камерите искат по-ниска температура? Дай жокер нещо:lol:
Това са два хладилни шкафа и не са с по-голяма мощност от топлинната на къщата. Около 6-8 куб.м. са. Но просто трябва да се охлаждат.
Чаро написа:
Тая, цялата система ще излезе много по-ефективна и дори евтина, ако добавиш 2 топлообменника и четирипътен вентил. БГВ-то ще топлиш до по-висока Т, а камерите до по-ниска.
Кажи точно какво имаш предвид, че нещо нямам идея. Дай схемичка ако може.

БГВ мисля да го топля до към 45 гр. и после да донагрявам с ток.

Сондажа си го направих с тръби ф60 на дължина 1.5м с резби за свързване на отделните елементи. Първата тръба имаше уширител на около ф150мм. И така всеки ден малко по малко около 2 месеца 16метра надолу. Пуснах обсадната тръба без да дренирам тъй като почти нямаше место между тръбата и отвора. На най-долното PVC разпробих дупки с дрелката много 8мм май беше. та така..
vanko68 - специалист
Ако само трябва да охлаждаш камерите,което е нищо на фона на отоплението,защо просто не проектираш и изпълниш ТП да си топли,както трябва, а с отпадната ледена вода да си охладиш камерите?
bycec - специалист
"Сондажа си го направих с тръби ф60 на дължина 1.5м с резби за свързване на отделните елементи. Първата тръба имаше уширител на около ф150мм"
Колега Краси, и аз ще помоля за още разяснение относно сондата: връзките със стандартни цолски резби ли са и какво представлява този уширител?
Извинявам се за намесата в темата
kpacи - специалист
bycec написа:
"Сондажа си го направих с тръби ф60 на дължина 1.5м с резби за свързване на отделните елементи. Първата тръба имаше уширител на около ф150мм"
Колега Краси, и аз ще помоля за още разяснение относно сондата: връзките със стандартни цолски резби ли са и какво представлява този уширител?
Извинявам се за намесата в темата
ето ги

Прикачен файл

P3251415.JPG
P3251415.JPG (69.35 KиБ) Видяна 5804 пъти

Прикачен файл

P3251417.JPG
P3251417.JPG (68.49 KиБ) Видяна 5804 пъти

Прикачен файл

P3251416.JPG
P3251416.JPG (68.73 KиБ) Видяна 5804 пъти
kpacи - специалист
vanko68 написа:
Ако само трябва да охлаждаш камерите,което е нищо на фона на отоплението,защо просто не проектираш и изпълниш ТП да си топли,както трябва, а с отпадната ледена вода да си охладиш камерите?
Какво имаш предвид под "както трябва". Аз си мисля, че точно така я правя.
bycec - специалист
Благодаря за снимките Краси. Явно при вас почвата е глинеста , но при мене още на първите 50см се натъкнах на камък и за това мисля да ползвам диамантена корона за бетон.

Тема "Въпрос за термопомпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: