Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
marian1 - майстор
Колега мисля си че ти няма нищо на климатика, освен че поддържаш ниска температура.Моля при сходни условия задай един и същи режим, но и еднаква температура. Теорията ми е че при по ниска температура климатика ти не се размразява докрай. Повиши температурата и черпи една ракия за акъла :lol: Успех!
swissmad - специалист
Прелаве, мисля че имаше някакво значение на каква височина е монтирано външното тяло спрямо вътрешното.Не съм спец. по климатиците но преди да купя моя изчетох доста по форумите и там някъде беше написано,ама къде?????
Та по твоя въпрос със заскрежаването-виждах на едно място беше направена една система за затопляне на климатика отдолу (нагревателя е на долната тава ) за да се премахне обледеняването на охлаждащата серпентина.Казаха ми ,че е било навито с кабел за подово отопление няколко (към 4-5) метра на долната тава и харчело 100-150 вата ( в зависимост колко кабел си навил).Като се поинтересувах в магазина какъв е тоя кабел ми се видя несериозно с него да е направено отоплението-щото ми се стори много "обикновен"-без никаква хидроизолация ,но се сетих че съм виждал рекламни брошури за отоплителни кабели(силиконови) които се монтират в олуците да се предотврати заледяването им и да може безпроблемно да се отича водата.Та сигурно с такъв кабел е направено подгряването на климатика.Прави се с отделно включване (от климатика )и го включваш само когато температурата падне под 0 градуса.Аз не съм го направил още защото моя климатик не се обледенява много (само при температури към -15 гр. се забелязва лед) но не съм се отказал от идеята да го направя.Тъкмо му изтече и гарацията тая година...
Та ето ти една тема за размисъл.
preslav - майстор
marian1 написа:
Колега мисля си че ти няма нищо на климатика, освен че поддържаш ниска температура.Моля при сходни условия задай един и същи режим, но и еднаква температура. Теорията ми е че при по ниска температура климатика ти не се размразява докрай. Повиши температурата и черпи една ракия за акъла :lol: Успех!
Благодаря за мнението!
Зададената температура е една и съща и на двата климатика, поддържаната също, но определено малко по-голямата стая се затопля по-бавно, макар и времето за работа на климатиците да се различава с не повече от 5 минути това си дава отражение. Иначе климатикът се размразява до такава степен, че всичкия скреж изчезва и започва да пуши. Забелязал съм, че се размразява не за определено време, а докато е нужно (времето за размразяване винаги е различно).
За ракията съм винаги готов.
preslav - майстор
swissmad написа:
Прелаве, мисля че имаше някакво значение на каква височина е монтирано външното тяло спрямо вътрешното.Не съм спец. по климатиците но преди да купя моя изчетох доста по форумите и там някъде беше написано,ама къде?????
Та по твоя въпрос със заскрежаването-виждах на едно място беше направена една система за затопляне на климатика отдолу (нагревателя е на долната тава ) за да се премахне обледеняването на охлаждащата серпентина.Казаха ми ,че е било навито с кабел за подово отопление няколко (към 4-5) метра на долната тава и харчело 100-150 вата ( в зависимост колко кабел си навил).Като се поинтересувах в магазина какъв е тоя кабел ми се видя несериозно с него да е направено отоплението-щото ми се стори много "обикновен"-без никаква хидроизолация ,но се сетих че съм виждал рекламни брошури за отоплителни кабели(силиконови) които се монтират в олуците да се предотврати заледяването им и да може безпроблемно да се отича водата.Та сигурно с такъв кабел е направено подгряването на климатика.Прави се с отделно включване (от климатика )и го включваш само когато температурата падне под 0 градуса.Аз не съм го направил още защото моя климатик не се обледенява много (само при температури към -15 гр. се забелязва лед) но не съм се отказал от идеята да го направя.Тъкмо му изтече и гарацията тая година...
Та ето ти една тема за размисъл.
Благодаря за мението!
Срещал съм подобна информация в нета (точно за силиконовия нагревател). Идеята ми е ясна - след размразяването на климатика една част от водата остава в тавата и при ниски температури замръзва, при следващото размразяване новата вода няма къде да се оттече и се трупа върху вече замръзналата и така докато ти блокира външната перка и цялото тяло стане една буца лед (слава Богу това не ми се е случвало). Та идеята на този нагревател е да не позволява водата в тавата да замръзва, но няма как това да не се случи в тръбичката за оттичане на водата - винаги се получава ледена тапа, но за щастие тавичката ми прелива преди да е натрупала толкова лед, че да задере перката. С две думи този нагревател няма да ми помогне освен за сметката за ток. А в интерес на истината аз не се оплаквам от работата на климатика, само се чудя къде е причината двете външни тела да се държат по различен начин при еднакви други условия. И още нещо - срещал съм и това, че височината на монтажа на външното тяло спрямо вътрешното има значение, но доколкото разбрах това е само за случаите когато външното тяло е над вътрешното или под него - моите външни тела са под вътрешните, макар и с известна разлика в нивата. Все пак радвам се че можем да дискутираме темата, а когато открия някаква очевадна причина непременно ще я споделя.
swissmad - специалист
само се чудя къде е причината двете външни тела да се държат по различен начин при еднакви други условия
Да не би тялото което се обледенява да е монтирано на "течение" .По форумите за климатици много хора ,които живеят около морето (понеже видях че си от Варна) се оплакват ,че заради по-влажния въздух и вертреца който си духа постоянно там ,зимата им се обледеняват външните тела-дори при не толкова ниски температури.
preslav - майстор
swissmad написа:
само се чудя къде е причината двете външни тела да се държат по различен начин при еднакви други условия
Да не би тялото което се обледенява да е монтирано на "течение" .По форумите за климатици много хора ,които живеят около морето (понеже видях че си от Варна) се оплакват ,че заради по-влажния въздух и вертреца който си духа постоянно там ,зимата им се обледеняват външните тела-дори при не толкова ниски температури.
Външните тела са точно едно под друго - иначе влажниия климат си казва думата, убеден съм че при същите температурни условия, същите климатици в Хасково (условно казано) биха се държали по друг начин.
splitservice - специалист
swissmad написа:
След като имат разлика в годината на производство, може и да са с различен тип фреон и с различно количество. Това може да свериш по табелките на външните тела, ако има разлика най-вероятно да са и с различни топлообменници.
preslav - майстор
splitservice написа:
swissmad написа:
След като имат разлика в годината на производство, може и да са с различен тип фреон и с различно количество. Това може да свериш по табелките на външните тела, ако има разлика най-вероятно да са и с различни топлообменници.
Фреона е един и същи тип - това съм го гледал, но за количеството не съм съвсем сигурен - ще го погледна на светло.
torbalan - Дървен философ
ако има чалъм - измери тока, който консумират за някакъв период от време...

ясно е, че тоя който грее по-голямата стая, първи ще се заскрежи...
но си мисля, че ако времето е по-студено... ще си заскрежават и двата един след друг...

все пак има горе-долу 20% разлика в обема на отопляваните стаи...
preslav - майстор
torbalan написа:
ако има чалъм - измери тока, който консумират за някакъв период от време...

ясно е, че тоя който грее по-голямата стая, първи ще се заскрежи...
но си мисля, че ако времето е по-студено... ще си заскрежават и двата един след друг...

все пак има горе-долу 20% разлика в обема на отопляваните стаи...
Това с тока е идея, но ще трябва да си направя едно приспособление, което означава, че няма да имам резултатите веднага.

Тема "Заскрежаване на климатик" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: