• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 43
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
jordanvass - майстор
Напълно съм съгласен с тебе в частта, че е полезно за здравето и за сградата. Не съм съгласен обаче с цифрите. С 10лв. на месец колко стаи ще поддържаш? 10лв са има-няма 60квч или по 1 час работа на духалката за 10 часа докато те няма. Ако е само една стая - то това постига ли ти целите за здравето, след като в останалите стаи ще е пак студено и влажно? А ако поддържаш във всички стаи едва ли ще се разминеш само с 10лв. Но принципно си прав, идеята не е лоша. Аз обаче бих я реализирал с отложен старт и да ми затопли помещението до някаква междинна температура час-два преди да си дойда, а после вече давам жега. Така хем икономия, хем здраве с приемлив компромис.
preslav - майстор
Тани написа:
Сигурно докато си чел за топлоизолациите също си чел колко е вредно за конструкцията на сградата рязката промяна на температурата. Понякога (в България прекалено често) за да спестим 10 лв. правим поразии за 100! После се появвяват теми - защо ми се напука шпакловката , защо не мога да се оттърва от мухъл , защо ми е студено , когато в стаята е 25 градуса, за да се спестят 10 лв. разлика на месец за да се поддържа поне 16-18 градуса докато ни няма , после се дават за Саво , Парацетамол и в най-лошия случай за болести на дихателните пътища провокирани от мухъла и влагата! Предпочитам да спестя тези 10-15 лв от едно излизане на кафе и/или 2-3 кутии цигари!

Понеже ми е трудно да обясня тези неща на по-прости хорица и аз им казвам , че е по-икономично , но им спестявам от къде идва икономията и съвестта ми е чиста!
В моя конкретен случай (топлоизолирана стая) се получава, че ако поддържам 24 часа, 16 градуса при външна температура 0 градуса, за месеца ще изразходвам 84 лв. ток, ако гоня 21 градуса за 3 часа (става въпрос за спалня преди лягане) разходът ще е 14 лв. на месец. Нямам наблюдения върху влиянието на температурните разлики върху 47 годишната сграда, нямам мухъл или паднали шпакловки. Нека уточня, че говоря за сметки по формули намерени из нета - сега проверявам нещата практически и обезателно ще споделя резулататите.
Тани - модератор
Хммм... интересни сметки на теория! Но непълни - какво разбираш под топлоизолирана стая! Ако е добре топлоизолирана дори няма да ти трябва отопление!

http://pasivni.kashti.com/page_1.htm

При 0°С навън каква ще е температурата на стените и в стаята ти след 21 часа изключено отопление?До каква температура ще се стоплят стените за 3 часа , ако си настроил температурата на климатика(на въздуха в горната част на помещението) на 21°С . След като си легнеш и изключиш климатика каква ще е температурата след час? А след 2? А на сутринта?
preslav - майстор
Тани написа:
Хммм... интересни сметки на теория! Но непълни - какво разбираш под топлоизолирана стая! Трислоен стъклопакет, кофти изложение, 5 до 3 см. фибран на тавана (5 под покривна плоча, 3 под тавански неотоплявани помещения), 5 см. вата + гипсокартон на външните стени (разбирай едната към стълбище, другата към неотопляван апартамент) Ако е добре топлоизолирана дори няма да ти трябва отопление!
В интерес на истината съм много заинтригуван от темата пасивна къща - не от сега.

http://pasivni.kashti.com/page_1.htm

При 0°С навън каква ще е температурата на стените и в стаята ти след 21 часа изключено отопление? Ни повече, ни по-малко от 12-13 градуса - това наблюдавам в момента. До каква температура ще се стоплят стените за 3 часа , ако си настроил температурата на климатика(на въздуха в горната част на помещението) на 21°С Стените не знам до каква температура се стоплят, но в стаята постигам 20 градуса за доста по-малко от 3 часа. След като си легнеш и изключиш климатика каква ще е температурата след час? А след 2? А на сутринта? Сутрин температурата е около 14-15 градуса, но след 10 часа отсъствие спада до 12-13.
hladnia - специалист
Тани написа:
Какво нередно виждаш в това да си оставиш климатика да поддържа 18 градуса в дома ти докато си на работа? Аз също го правя. Преди климатика имах "духалка" и също я оставях да работи на толкова докато ме няма!
Доказано е от експерименти, че постоянното отдаване на топлина е по икономично, и по комфортно.Когато стени,мебели и др.са вече затоплени със близка температура до желаната 20-24С поглъщането (охлаждане на вече затопления въздух) е по малко.

А и друго се каня да ви питам от началото понеже чета постоянно, че отричате истинната на рекламите за климатици.
Не се ли замисляте,че дани те на табелките са плод на изчисления на инженери ,и после се правят опити, и сравняване на покриващите норми?
preslav - майстор
hladnia написа:

Доказано е от експерименти, че постоянното отдаване на топлина е по икономично, и по комфортно.Когато стени,мебели и др.са вече затоплени със близка температура до желаната 20-24С поглъщането (охлаждане на вече затопления въздух) е по малко. Доказано е, че преносът на топлина се увеличава с температурната разлика т.е. при една и съща външна температура ако в стаята поддържаш по-висока температура ще отдаваш повече топлина навън - въпросът е дали разходът за това топло е пренебрежимо малък в сравнение с получения комфорт и пораженията върху конструкцията на сградата.

А и друго се каня да ви питам от началото понеже чета постоянно, че отричате истинната на рекламите за климатици. Аз не отричам, а искам да разбера каква е истината за рекламите - когато си надвия на масрафа ще си сложа "инвертор", но не заради икономията, а заради комфорта. Спомням си първия горчив опит (преди години) с енергоспестяващите крушки - разликата в цената щеше да ми се върне (под формата на икономисан ток) след 3 години - крушката изгоря 2 седмици след изтичането на 1 годишната гаранция. Тогавашните данни също са били публикувани след изчисления на съответните инженери и проведени опити.
Не се ли замисляте,че дани те на табелките са плод на изчисления на инженери ,и после се правят опити, и сравняване на покриващите норми?
1115 - специалист
Не е редно на базата на една повредена крушка да се прави цялостен извод за всички крушки.
На съседа мерцедеса за 100 000лв. счупи мотор на 8 000км от завода - значи ли, че никой мерцедес няма да изкара повече от 10 000?
hladnia - специалист
preslav написа:

Спомням си първия горчив опит (преди години) с енергоспестяващите крушки - разликата в цената щеше да ми се върне (под формата на икономисан ток) след 3 години - крушката изгоря 2 седмици след изтичането на 1 годишната гаранция.
Да това за крушките е вярно че горят НО зависи от марката, и китайски некачествени кондензатори за по евтини матирали крайна цена.
fox_vt - майстор
Ако искате вярвайте но имах енергоспрестяваща която издържа 10 години,беше от времето когато таман навлизаха тия крушки и беше със отвратителна луминистценто студена светлина.Тва за крушките а навремето като си купувах първия компютър бях чувал мнение че е по добре да не се изключва изобщо заради топлиното разширение на електронните елементи и бля бля такива работи.И не го изключвах докато един път не легнах до леглото до него е такъв шум че теглих една на всичката електроника и му щракнах копчето.И до ден днешен като свърша работа с него и шалтер проблеми йок.Миналата зима като почнаха студовете оставих климата постоянно включен като само е намалян като няма никой и целта беше да вида максималното количество ток което ще платя,обаче смотаняците от еон не минали 2-3 месеца да засичат и писали последните известни данни :x и после 2 месеца уравняват и нищо не разбрах.Успях да сметна криво ляво че 50лв увеличение е имало ама не е мн сигурно.Това е за спалня южна външна изолация 5см стиропор,пвц с троен стъклопакет вътрешно К външно високоенергийно,от вътрешната страна на стената 5мм стиропор от едно време останал,6 ти етаж последен.Обаче имам котка и вратата на спалнята е в най добрия случай открехната към коридора който според мен се явява огромен топлинен консуматор.Сега в сегашно време пускам климатика само вечер и цяла нощ работи на 22 гр от38лв отидох на 65 лв ток.Тая зима ще карам така он офф докато не застудее много -5 поне и ще го оставям пак пуснат.
preslav - майстор
fox_vt написа:
Ако искате вярвайте но имах енергоспрестяваща която издържа 10 години,....
Не ти вярвам за крушката хахаха шегувам се - това е обратния случай на примера даден в предишния пост (за Мерцедеса). Моята крушка беше българска, лиценз на Филипс (казвам го само по повод китайските кондензатори). Миналата година нямах изолации никъде (с изключение на тавана на едната стая), тази година съм наковал всички тавани, а въпросната стая (наричана хладилника) е с изолация на 2 от стените - всички изолации са вътрешни. За момента не наблюдавам драстично спадане на сметките, но трябва да се отчете, че се лигавя с разни експерименти. Ще си направя труда и да оставя климатика постоянно включен за една седмица и после една седмица на ON/OFF, чакам само да дойде типичната варненска зима, че да са ми точни сметките.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 43

Тема "Кое прави инверторните климатици по-икономични?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: