Напълно съм съгласен с тебе в частта, че е полезно за здравето и за сградата. Не съм съгласен обаче с цифрите. С 10лв. на месец колко стаи ще поддържаш? 10лв са има-няма 60квч или по 1 час работа на духалката за 10 часа докато те няма. Ако е само една стая - то това постига ли ти целите за здравето, след като в останалите стаи ще е пак студено и влажно? А ако поддържаш във всички стаи едва ли ще се разминеш само с 10лв. Но принципно си прав, идеята не е лоша. Аз обаче бих я реализирал с отложен старт и да ми затопли помещението до някаква междинна температура час-два преди да си дойда, а после вече давам жега. Така хем икономия, хем здраве с приемлив компромис.
Тани написа:Сигурно докато си чел за топлоизолациите също си чел колко е вредно за конструкцията на сградата рязката промяна на температурата. Понякога (в България прекалено често) за да спестим 10 лв. правим поразии за 100! После се появвяват теми - защо ми се напука шпакловката , защо не мога да се оттърва от мухъл , защо ми е студено , когато в стаята е 25 градуса, за да се спестят 10 лв. разлика на месец за да се поддържа поне 16-18 градуса докато ни няма , после се дават за Саво , Парацетамол и в най-лошия случай за болести на дихателните пътища провокирани от мухъла и влагата! Предпочитам да спестя тези 10-15 лв от едно излизане на кафе и/или 2-3 кутии цигари!В моя конкретен случай (топлоизолирана стая) се получава, че ако поддържам 24 часа, 16 градуса при външна температура 0 градуса, за месеца ще изразходвам 84 лв. ток, ако гоня 21 градуса за 3 часа (става въпрос за спалня преди лягане) разходът ще е 14 лв. на месец. Нямам наблюдения върху влиянието на температурните разлики върху 47 годишната сграда, нямам мухъл или паднали шпакловки. Нека уточня, че говоря за сметки по формули намерени из нета - сега проверявам нещата практически и обезателно ще споделя резулататите.
Понеже ми е трудно да обясня тези неща на по-прости хорица и аз им казвам , че е по-икономично , но им спестявам от къде идва икономията и съвестта ми е чиста!