а сега де. няма да сравняваме една самоделка с VRV на дайкин (предполагам). поразгледах сега едно ръководство. то там има и за височини и т.н. една проба ще реши проблема според мен. vanko68 ако разполагаш с свободно време и ако се разберете с човека изтествайте го. бих се включил и аз ама съм доста в другият край на страната. макар че имам приятни случки и неприятни. задигнаха ни една служебна кола преди време.
vanko68 написа:Е,явно при мен е така,защото съм от Симеоново.Късметлия си. Ако и си на късметлийско място, можеш да минеш с триметров сондаж

vanko68 написа:По въпроса с мястото на топлообменника- това,което казваш ,не е вярно,няма такова правило.Когато няма правило, трябва да използваш сивото си вещество. Когато изпомпваш водата през топлообменника, гарантираш дебит и топлообмен. Потопеният топлообменник разчита на конвекция, което е крайно неефективно и тъй като в един сондаж си силно ограничен откъм физически размери, обледеняването е гарантирано.
vanko68 написа:И накрая-не си падам по баналните начини,предпочитам да видя и направя нещо по-различно.Всеки си има свой път. Твоят води до нобелова награда или до падане на нос