• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 68
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
denuchi - специалист
а сега де. няма да сравняваме една самоделка с VRV на дайкин (предполагам). поразгледах сега едно ръководство. то там има и за височини и т.н. една проба ще реши проблема според мен. vanko68 ако разполагаш с свободно време и ако се разберете с човека изтествайте го. бих се включил и аз ама съм доста в другият край на страната. макар че имам приятни случки и неприятни. задигнаха ни една служебна кола преди време.
hygro - майстор
vanko68 написа:
Е,явно при мен е така,защото съм от Симеоново.
Късметлия си. Ако и си на късметлийско място, можеш да минеш с триметров сондаж :lol:
vanko68 написа:
По въпроса с мястото на топлообменника- това,което казваш ,не е вярно,няма такова правило.
Когато няма правило, трябва да използваш сивото си вещество. Когато изпомпваш водата през топлообменника, гарантираш дебит и топлообмен. Потопеният топлообменник разчита на конвекция, което е крайно неефективно и тъй като в един сондаж си силно ограничен откъм физически размери, обледеняването е гарантирано.
vanko68 написа:
И накрая-не си падам по баналните начини,предпочитам да видя и направя нещо по-различно.
Всеки си има свой път. Твоят води до нобелова награда или до падане на нос :wink:
dj_marti79 - специалист
:) Много спорове се разразиха около моя неизкопан кладенец, но нищо, в спора се ражда истината. Вода трябва да излезне между 6-ия и 9-ия метър (поне така е при комшиятя). Аз питам става ли с кладенец и и колко вода ми трябва, за да знам дали и колко да копая. Парите не са ми в повече а вместо да сондирам ще си купя климатици за всички стаи и ще ми останат пари. Ако се набия 15 бона само за сондажите, инвестициятя ще ми се възвърне след десетилетия. Моите приятели "братята" за тази цена на лин.м. ще ми изкопаят кладенци. На село кладенеца е дълбок 19м. водата е около 8м. Там мога да направя експеримент. Ако го смъкна с 1м. ще се възстанови за едно денонощие. Аз мислех фреона да е само горе а топлината да я извличам от кладенеца със система пълна с антифриз. Долу мисля да спусна 10-тина алуминиеви глидера за топлообменник, дано да стигнат. Пък ако е тоя зор,ще пусна една перка да го размутка.
Вярно ли е, че колкото по-малко фреон има системата, толкова по ефективно работи?
hygro - майстор
dj_marti79 написа:
Аз мислех фреона да е само горе а топлината да я извличам от кладенеца със система пълна с антифриз. Долу мисля да спусна 10-тина алуминиеви глидера за топлообменник, дано да стигнат.
Човече, пак не те разбирам. За какъв дявол е този напълно излишен топлообменник вода-вода, като можеш директно да изпомпваш водата от кладенеца? Как вреди е ясно, но що за полезна роля мислиш, че може да изпълнява? :?
zmeios - специалист
"Енергията е навсякъде около нас, просто трябва да я уловим"

Аз мисля, че този подпис на г-н диджей Марти обяснява много неща.

Може би трябва да уточним дали темата е за работещо решение, или търсим да уловим енергията на кофа вода?

П.С. да, знам че се заяждам, обаче просто не мога да гледам как някой говори авторитетно за изпомпването на киловатчас топлина във въздуха на една къща, а отрича ефекта от изпомпването на същата тази енергия от скромен, приблизително статичен водоем с t десетина градуса, не повече.
vanko68 - специалист
hygro - полезната роля се състои в това,че отпада филтрирането на кладенчовата вода.Което си е бая проблем при тези необходими дебити.
За по-горния ти пост -явно не четеш всичко,затова ще се повторя: Имам кладенец 10 м и Ф120 см. За какъв ... ми е да бия сондаж. Писах,че правих опит с потопен топлообменник на 18ка климатик и че цял ден нямах никакви ядове с твоите температури,замръзвания и конвекции.Ако конвекцията е "неефективно" решение,явно за теб радиаторите и конвекторите са "тера инкогнита". Не предвиждаш ли,че ако един топлообменник за въздушно охлаждане го цопнеш във вода,то топлообмена му ще нарастне не знам колко пъти.Дори само от конвекцията във водата. Твоя бойлер как се затопля целия,като нагревателя е ниско долу??? С конвекция ,разбира се.
Сивото ми вещество си е на мястото,резултатите,които предвиждам,са си налице и за какво да карам по твоята схема не ми е ясно. Защото така се правело ??? Ами аз не съм от тези,които се съгласяват с такъв "довод".
denuchi - специалист
dj_marti79.
така и така неси изкопал кладенец. хвани тези твой приятели "братята" да ти прекопаят градината и мини на вариант "1". а и знаели човек като се прекопава и нещо ценно може да намериш в земята. явно 2 и 3 при теб неса приложими в момента.
2v6 - майстор
vanko68 написа:
...
Защо всички негативно изказали са пропускате елементарния факт,че кладенеца не е термос,както разсъждавате,а нормална топлоотдаваща(или топлоприемаща) от околната земя система. Освен това почти винаги има някакъв обмен на водата в долната част на кладенеца.В къщи имам 10 м кладенец с Ф120 см,площта към земята се получава около 35-40 м2 ,което си е бая площ, и си правих опити с потопен на дъното кондензатор от 18ка климатик,демек 5 квт. След ЦЯЛ ДЕН работа температурата на повърхността не мръдна,на 5 м падна с 2°,а на дъното с 3°.Съвсем нормални резултати,очаквани от мен. Някой коментира,че щял да замръзне кондензатора ??? Е как да стане това,като температурата на изпарение е 2-3-5° ? И като се има впредвид водата колко яко поема топлина(или студ).
Дори да приемем,че водата е изолирана от земята,тези 8-10 тона вода при делта Т от +15 до 0 ° могат да поемат над 100 Квтч енергия,съвсем достатъчна за работата на голям климатик денем.
Браво че си пробвал :)
Дай сега повече информация - колко вода има в кладенеца, на какво разстояние от дъното си сложил "кондензатора" (така ли наричаш питата от външното тяло на климатика :?: ), какво помещение и от каква до каква температура загря за този ден :?:
Както го описваш излиза че си изстудил 100-на килограма вода за цял ден :!: И то само с 5 градуса. Колко ток изхарчи компресора за това време :?:
Колко метра и какви тръби свърза между компресора и топлообменника в кладенеца? Бяха ли изолирани?
Чаро - Акълия
vanko68 написа:
hygro - полезната роля се състои в това,че отпада филтрирането на кладенчовата вода.Което си е бая проблем при тези необходими дебити.
Ванко, слагай аксиални или кожухотръбни топлообменници на външния кръг и това не го считай за проблем.

Пробвай това с кладенеца и климатика за повече време, ако системата ти е на разположение, че ден е малко. Интересно ми е, но ми се струва, че няма да се отопляваш цяла зима.

Ди джей, къде ли не ги слагахте тия радиатори с css :lol:
По тоя начин топлообмена ще е много неефективен- веднъж вода-вода(антифриз) и още веднъж фреон-вода(антифриз) при всеки топлообмен имаш загуби (по-точно не загуби а непълен топлообмен) та смятай. Просто това дето мислиш няма никакъв смисъл.
2v6 - майстор
zmeios написа:
...
Може би трябва да уточним дали темата е за работещо решение, или търсим да уловим енергията на кофа вода?

П.С. да, знам че се заяждам, обаче просто не мога да гледам как някой говори авторитетно за изпомпването на киловатчас топлина във въздуха на една къща, а отрича ефекта от изпомпването на същата тази енергия от скромен, приблизително статичен водоем с t десетина градуса, не повече.
И каква е същността на твоето "заяждане" :?:
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 68

Тема "Направи сам термопомпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: