• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
bulhomes2 - майстор
Какви рекуператори ще слагате?
valio2007 - специалист
vladaeca написа:
Само да си кажа, че възнамерявам да интегрирам един CO2 сензор.
Да не се морим с ON/OF. Само 6.90$ за стая.
Това е интересно. Дай линк ,ако може.
a_stoev - майстор
valio2007 написа:
vladaeca написа:
Само да си кажа, че възнамерявам да интегрирам един CO2 сензор.
Да не се морим с ON/OF. Само 6.90$ за стая.
Това е интересно. Дай линк ,ако може.
Въпроса е с какъв изход е. Стандартен - 0-10В/4-20ма или ще трябва съгласуване.
Тани - модератор
bulhomes2 написа:
Единственото сигурно е , че ще са с противоположни потоци. Ефективността на кръстосаните не ме устройва. Проблем е намирането и не знам какви ще са цените?
Bulgaria Therm - специалист
Тани написа:
bulhomes2 написа:
Единственото сигурно е , че ще са с противоположни потоци. Ефективността на кръстосаните не ме устройва. Проблем е намирането и не знам какви ще са цените?
Цената на топлообменника на Prometeo HR 400 с ефективност над 85% е 746 лв. без ДДС. За Майстори - 644 лв. без ДДС.
Тани - модератор
всъщост очаквах по-висока цена предвид марката. Благодаря за предложената отстъпка.Предлагате ли друг вид топлоовменници с по голям дебит? Може и да не е тази марка. Дори да е само с насрещни потоци, а не комбиниран като на Прометео?
Чаро - Акълия
Вентилацията/рекуперацията ми е безинтересна... нямам и време да изчета цялата тема.
Ще ме извините ако е дискутирано, но... как аджеба се филтрира входящия въздух? какви филтри, те не повияават ли съпротивлението, от там и разхода за 'разхождането' на възд. потоци? Каква е цената им, кога и как се сменят. Всъщност има ли изобщо някви филтри?
В моя район, само при отварянето на прозореца за 15мин. и ще се издушим от кви ли не миризляци, диоксини и прочее.
:)
Тани написа:
всъщост очаквах по-висока цена предвид марката. Благодаря за предложената отстъпка.Предлагате ли друг вид топлоовменници с по голям дебит? Може и да не е тази марка. Дори да е само с насрещни потоци, а не комбиниран като на Прометео?

За съжаление нямаме други топлообменници с по-голям дебит от 420 куб.м/час и с такава ефективност. Това, което имаме с големи дебити е с топлообменниците, които не ти харесват като ефективност, а те могат да се намерят и тук - Атаро, Тангра и т.н.
Чаро написа:
Вентилацията/рекуперацията ми е безинтересна... нямам и време да изчета цялата тема.
Ще ме извините ако е дискутирано, но... как аджеба се филтрира входящия въздух? какви филтри, те не повияават ли съпротивлението, от там и разхода за 'разхождането' на възд. потоци? Каква е цената им, кога и как се сменят. Всъщност има ли изобщо някви филтри?
В моя район, само при отварянето на прозореца за 15мин. и ще се издушим от кви ли не миризляци, диоксини и прочее.
:)

Филтри има на входящия външен и вътрешен въздух. Те влияят на съпротивленито, но това е отчетено още при проектирането на рекуператора. При VORT PROMETEO HR 400, който се споменава тук, има сигнализация за замърсен филтър. Стандартните филтри при него са тип F5(може и F7 при по-големи замърсявания. Не си мисли, обаче, че тези филтри ще ти махнат миризляците и диоксините.)
Какво е F5 или F7 можеш да питаш чичко Гугъл, ако не знаеш.
Цената на оригиналните италиански филтри е съответно 59 и 79 лв. без ДДС. Можеш да си ги намериш по-евтино от тук.
bulhomes2 - майстор
Bulgaria Therm написа:
Цената на топлообменника на Prometeo HR 400 с ефективност над 85% е 746 лв. без ДДС. За Майстори - 644 лв. без ДДС.
Имам чувството, че Ви попитах, но не видях отговор. Ако не се лъжа топлообменника му е шестостен с полиетиленови прегради, в който се разминават потоците. В идеалния случай това би довело до уеднаквяване на температурите. Предполагам, че тези 85% ефективност са процентите на практика до стоте процента в идеалния случай. Тоест при 0С вън и 20С вътре в идеалния случай би било 10С на изходящия и входящия. На практика навярно се получава 12С на изходящия и 8С на входящия (не съм ги интерполирал точно, а на око). Това ли е в действителност или твърдите, че този рекуператор ще докара 17С на входящия и 3С на изходящия въздух?

През цялото време говоря за пасивна рекуперация. Ако гарантирате, че прави това ме имате за клиент.
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19

Тема "Активен Рекуператор от Климатик" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: