• 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 32
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Ahmakov - специалист
вт фев 12, 2019 11:30 pmgadinko написа:
Viessmann BG ми обясниха, че пазарът в Германия нямал нужда от 100s - там ползвали 200s, a другите държави дето ги виждам ги предлагали ;)
А да виждаш България в списъка?
gadinko - специалист
вт фев 12, 2019 11:43 pmAhmakov написа:
вт фев 12, 2019 11:30 pmgadinko написа:
Viessmann BG ми обясниха, че пазарът в Германия нямал нужда от 100s - там ползвали 200s, a другите държави дето ги виждам ги предлагали ;)
А да виждаш България в списъка?
Като писах в германския сайт да насоля софийския им офис - те препратиха имейла веднага обратно тука и ми се обади една леко нервна БГ кака да ми обяснява, че аджеба 100с-ките не били лоу кост алтернатива (то егати лоу коста) и не били само за измекярските пазари ми се продавали и в Белгия, Франция, Италия, Испания ... Германците видиш ли ползвали 200с ама то пазара там бил такъв ...
antov - напреднал
дай подробна схема на отоплителната част , помпи, задвижки , колектори , диаметри и т.н ,че да ти помогнем най-накрая. Сложи и един мониторинг в точките които ще ти определим и ще се изяснят нещата:))) Чувам за някаква каскада говорите.. Гледах една бг ТП с 2 компресора в каскада,но......
двата топлообменника по фреон разделени, но по вода вързани последователно, ако е така при теб, хич не е добре. Това връзване е за висока температура , а ти с тая нова къща нямаш нужда от такава. Имаш нужда от хладилна мощност, а високата температура не винаги означава това. Струва ми се някъде правиш байпас , и е много вероятно да имаш проблем с дебитомерите на колекторите.
LazarGanev - "Велик майстор"
antov, каскадата е между двете ТП, не са последователно вързани, а успоредно. Под "каскада" се има предвид начина им на управление, логиката. Може и да има някакъв проблем в това, и аз като Ахмаков имам подобни съмнение. За диаметрите и схемата питах още в началото и няма проблеми с това. Дебитомери няма, защото не е подово отопление, а с конвектори, там никой не слага. Въпреки че е много вероятно да не е правен хидравличен баланс - може и от този храст да излезе някой заек, защото къщата е голяма и конвекторите не са малко.
gadinko, обърни внимание дали всички конвектори работят еднакво, дали и най-далечните имат дебит за да топлят? Колко са на брой, може и да си споменавал, ама не помня, пък темата стана дълга?
Колкото до двата модела 100С и 200С - не задълбавайте толкова, няма голяма разлика в ефективността, работено е повече в обезшумяване на външното тяло, доста по-тихо е. Вътрешното тяло е еднакво. Нормално е в Германия да натискат за продажба 200С - немците са патриоти, имат доверие на Висман и плащат колкото струва (200С). Нормално е в другите държави пазара да е по-разчупен, има и местни марки с висок авторитет, затова там се предлага 100С, който не е по-лош, но е по-конкурентен. Изброени са само по-големите пазари, Бг пазарът е никакъв.
fox_vt - майстор
8 са конвекторите което е малко за 300м2 къща. То зависи колко са мощни де ама явно къщата не е със много помещения. Няколко снимки на къщата отвътре би показала доста неща.
gadinko - специалист
Е сега ми хрумна един тъп въпрос. Възможно ли е тия убавци да са ми вързали помпата дето са я определили за БГВ да топли и лирите и радиаторите ми тъй като след като си направих график на БГВ-то и през деня температурата на бойлера ми пада до 40 градуса - се охлаждат и лирите и радиаторите???
fox_vt - майстор
То това е гарантирано иначе няма да топлят. Преоразмерен радиатор ще го забележиш лесно но преоразмерена лира няма такова нещо. За съжаление конвектори радиатори и лири с термопомпа гонейки икономия са тотално несъвместими неща.
шоп - майстор
ср фев 13, 2019 6:50 pmfox_vt написа:
За съжаление конвектори радиатори и лири с термопомпа гонейки икономия са тотално несъвместими неща.
Тук не съм съгласен. Нека доктора си сложи 8 бр конвектори с по 8-10-12 киловата топлинна мощност при 50 гр и да ги пусне да работят с 35 гр. топлоносител....ще се роди.

Предполагам обаче, че не е инвестирал в такива конвектори, което е част от проблема и предпоставка за съществуването на темата [-(

Който е чел темата на Маги и Боян за ТП вода-вода всеки може да си направи сам ще разбере, колко е важно да имаме преоразмерени отоплителни уреди излъчващи топлина, когато са в нискотемпературен режим и куплирани с ТП.

П.П. У нас имам 8 бр конвектори + частично подово за 300м3. Конвекторите са по 7,5-8 киловата мощност всеки, а ТП е с мощност около 28 киловата.

Демек инвестирал съм в трикратно преоразмерени конвектори. Тази инвестиция се изплаща бързо, защото и с топлоносител с Т 30 гр може да се поддуржа 25 гр в стаите.
Дано съм бил полезен.
a_stoev - майстор
ср фев 13, 2019 6:04 pmgadinko написа:
Е сега ми хрумна един тъп въпрос. Възможно ли е тия убавци да са ми вързали помпата дето са я определили за БГВ да топли и лирите и радиаторите ми тъй като след като си направих график на БГВ-то и през деня температурата на бойлера ми пада до 40 градуса - се охлаждат и лирите и радиаторите???
Като нищо.
То затова баня се прави с подово, а лирата служи да си метнеш хавлията да ти е стоплена на Д-то.
иначе преоразмерен радиатор бачка прекрасно с термопомпа, ама глидерите са х2 от тези за "парно" Понякога се опира във "физически ограничения", не стигна стената под прозореца.

По лошото е, че тогава за къщата остава да се грижи само едната ТП, май? тя е 12 а нали това ти е 16?

П.П.
на един клиент са такива конвекторите:
Изображение
Слагат се в пода, но драмата е, че си пречат с пердетата /лично мнение/ и пак зъзне. Нещо не му излизат мощностите, то е ясно, че е от циркулацията, ама дали е водата или на въздуха? Водата е топла, а в стаите студено.
fox_vt - майстор
А дано ама надали шопе. Щом са му оставили градусите високи на ТП надали са смятали преоразмерено конвекторите камо ли радиаторите, за лирите не ми се мисли.
  • 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 32

Тема "високи сметки за ток с термопомпи Viessmann" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: