• 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 32
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
gadinko - специалист
вт фев 12, 2019 12:05 amfox_vt написа:
gadinko от кой град си. Като спомена бг терм ми стана любопитно кой от там ти препоръча висман, някой от работниците там или специалист някакъв. Принципно и при нас натискат за висман явно е масово.
От Софѐто съм :) Един от началниците :) Беше много убедителен, говореше ми как работели по - добре в каскада от Тошибите. Инсталацията ми беше за трифазни термопомпи - Висманите са монофазни. Той даже не ми предложи Тошиби а Митсубиши Хеви Индъстриз като алтернатива. Но явно си имат врътка с Висман да засилят продажбите ...
Последна промяна от gadinko на вт фев 12, 2019 2:24 pm, променено общо 2 пъти.
gadinko - специалист
вт фев 12, 2019 12:23 amGadnyara написа:
Еее, вие се надпреварвате в огромните сметки.

Максималната месечна фактура досега ми е 279лв. Къща 200кв.м, въздушна ТП 8kW. През лятото плащаме по 100лв/мес. Това е по "строителна" тарифа, около 20% по-скъпа. Винаги е минимум 23°С, освен ако не е слънчево - тогава се вдига.

Въпрос към автора: каква отоплителна мощност е изчислил проектантът ОиВ?
И при каква вътрешна температура? Че е в София се разбра, съответно изчислителната е -16°C.

Но пък съм впечатлен от менютата на Висман. Моята Тошиба е като калкулатор... :wink:
Абе мани ги ти тез менюта ... сигурно от тока за дисплея идват тия сметки ... Изчислил е общо 23КВ - отопление 18, БГВ 5 :) смятал го е при -12’ за лятото за климатизация +33’ и ми предложи две Естии по 8КВ ама аз тъпанара се хванах за пустата Висманска каскада ... И не съм по строителна тарифа освен това :evil:
Gadnyara - специалист
Нещо не е наред!
Не е редно да е предложил 2 Estia по 8kW при 18kW топлинен товар. Тези машини при -12*С отдават 4-4,5kW всяка, до 18kW е трябвало да допълват с нагреватели. Сметките щяха да са в същия порядък, от които се оплаквате.... Явно си е мислил за хидробокса с 6 или 9kW нагреватели. Между другото, единствено те (нагревателите 6 и 9kW) са трифазни в една 8kW Estia. Всичко друго е на 230VAC. :wink:
....................
Питах за изчислената мощност, за да се опитам да сравня. Излиза, че имате 3 пъти по-голяма нужда от енергия за отопление спрямо моята къща*. Което трябва да значи 3 пъти моите 160лв за Януари за отопление и БГВ. И като гледам сте близо до тях.

Т.е. аз драма не виждам в сметките, може би имате накъде да оптимизирате с настройки на машините, създаване на график и да свалите леко t в стаите, и ще свалите 15-20% от сметката.

* имате двойно по-голям обем 1200:600куб.м, държите по-висока t в стаите и на БГВ.
gadinko - специалист
вт фев 12, 2019 3:17 pmGadnyara написа:
Нещо не е наред!
Не е редно да е предложил 2 Estia по 8kW при 18kW топлинен товар. Тези машини при -12*С отдават 4-4,5kW всяка, до 18kW е трябвало да допълват с нагреватели. Сметките щяха да са в същия порядък, от които се оплаквате.... Явно си е мислил за хидробокса с 6 или 9kW нагреватели. Между другото, единствено те (нагревателите 6 и 9kW) са трифазни в една 8kW Estia. Всичко друго е на 230VAC. :wink:
....................
Питах за изчислената мощност, за да се опитам да сравня. Излиза, че имате 3 пъти по-голяма нужда от енергия за отопление спрямо моята къща*. Което трябва да значи 3 пъти моите 160лв за Януари за отопление и БГВ. И като гледам сте близо до тях.

Т.е. аз драма не виждам в сметките, може би имате накъде да оптимизирате с настройки на машините, създаване на график и да свалите леко t в стаите, и ще свалите 15-20% от сметката.

* имате двойно по-голям обем 1200:600куб.м, държите по-висока t в стаите и на БГВ.
Ето това е имал предвид:
"Доставка и монтаж на термопомпен компресорно-кондензаторен агрегат TOSHIBA,
тип ESTIA - HWS-804H-E,
Qот.=8,00 kW; Qохл.=6,0 kW
Хидромодул вътрешен за термопомпа ESTIA, тип
HWS-804XWHT6-E, Qот.=8,00 kW; Qохл.=6,0 kW
Nel=2.26 kW"
Gadnyara - специалист
HWS-804XWHT6-E - 6kW трифазен нагревател. Така мощността ще стигне.

Според мен, прекалено често щеше да е включен нагревателя - още при 0*С се изчерпва капацитета на ТП и надолу задължително помагат нагревателите. Ако онези 18kW товар са верни.... :wink:

Не копайте в посока 8kW Estia, сега сте с по-подходящи машини по мощност.
gadinko - специалист
вт фев 12, 2019 6:00 pmGadnyara написа:
HWS-804XWHT6-E - 6kW трифазен нагревател. Така мощността ще стигне.

Според мен, прекалено често щеше да е включен нагревателя - още при 0*С се изчерпва капацитета на ТП и надолу задължително помагат нагревателите. Ако онези 18kW товар са верни.... :wink:

Не копайте в посока 8kW Estia, сега сте с по-подходящи машини по мощност.
А за какво да натискам тогава? Кое е най-доброто решение? Ако мога да сменя Висманите с какво да бъде ?
шоп - майстор
вт фев 12, 2019 6:18 pmgadinko написа:

А за какво да натискам тогава? Кое е най-доброто решение? Ако мога да сменя Висманите с какво да бъде ?
Натискай за изолация и вентилация с рекуперация :idea:

Това е най-доброто решение без значение какъв е топлоизточника...

Като продадете Висманите за 2х2000 лв а сте ги ги купили за 20000 лв и купите нов въздухар, с колко мислите, че ще паднат сметките?

С 2% или 5 % или с 10% ( последното е абсурд!!!)

Да приемем 5% икономия. При месечна сметка 800 лв това са 40 лева :shock: :shock: :shock:

Вие си направете сметката кога ще избиете загубата от 16000 лв с месечна икономия 40 лв.

Докторе, помислете за изолация+изолация и пак изолация.

Тези мижави 12 см вата на таваните ги направете + още 160 см. Така таваните на стаите на втория етаж няма да са 4 м, а нормалните 2,6м.

Ватата е без пари...с парите, които ще дадете за един отоплителен сезон ще си купите един тир вата.

П.П. Прочетете и за вентилация и рекуперация. Така можете да намалите 30% от разходите за отопление. Вие имате високи тавани и там е идеално да се монтира.

Успехи!

П.П. Някои може да се шокират от предложението 1,6м вата. Вчера се прибрах от Прага. Имаше строително изложеие. Масово надуват с компресори насипна вата по тавани с дебелина на слоя 1,5 дори до 2м.
fox_vt - майстор
Ако е с френски прозорци няма да се получи с таваните. При тази височина предполагам проектанта е искал да се чувства просторно и явно има големи помещения със минимум врати. Но за такава мисъл икономия от отопление е девета дупка на кавала.
Ahmakov - специалист
gadinko, нещата не са много наред.
Няма комуникация между двете машини. И това е от този отоплителен сезон. Погледни януари 2018 как са работили и как работят декември 2018. Нормално , когато едната машина достигне максимума си, трябва втората да наваксва. Когато и тя достигне максимума си, тогава се включват нагревателите.
А при теб не е така.
И като допълнение за този модел 100s
https://www.viessmann-community.com/t5/ ... aq-p/61129
И умната...
gadinko - специалист
вт фев 12, 2019 10:45 pmAhmakov написа:
gadinko, нещата не са много наред.
Няма комуникация между двете машини. И това е от този отоплителен сезон. Погледни януари 2018 как са работили и как работят декември 2018. Нормално , когато едната машина достигне максимума си, трябва втората да наваксва. Когато и тя достигне максимума си, тогава се включват нагревателите.
А при теб не е така.
И като допълнение за този модел 100s
https://www.viessmann-community.com/t5/ ... aq-p/61129
И умната...
Viessmann BG ми обясниха, че пазарът в Германия нямал нужда от 100s - там ползвали 200s, a другите държави дето ги виждам ги предлагали ;)
  • 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 32

Тема "високи сметки за ток с термопомпи Viessmann" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: