Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
bobrock - напреднал
съб фев 07, 2026 10:53 amRakeem написа:
Именно, според мен за партер, стъпката трябва да е по-малка + поне 5см фибран, не знам колко е предвиден при теб.
Привет ! По проект Топлоизолацията на партерните апартаменти е с дебелина 150 мм. Това е максимално допустима дебелина, която може да се монтира предвид проектната височина на прозорците .
Rakeem написа:
Трипътен с още една циркулационна помпа, означава подовото да работи с вода 35гр., а същевременно към конвекторите да можеш да подаваш 40-45гр., при нужда.
В проекта имам заложена такава помпа, втора ли трябва да се добави? (тази добавка заема ли много място, че предвиденото е за помпа с вграден бойлер -200л). Да разбирам ли заложената цирк.помпа и 11кв ТП няма да могат да захранят конвекторите при нужда от още темп(студените периоди)? Ако, да- избора ми на настилка ли спъва...захранването паралено подово + конвектор (защото пода работи на ниска Т, а конвектора работи на висока?)
Rakeem написа:
Текущата мощност на подовото ти е максимум 6кВ., което означава, че предвидената ТП е силно преоразмерена.
Разгледах каталога на Дайкин на тази серия ,и 11КВ е единствения избор с вграден бойлер. (Заделената ниша за ТП, буферен съд е заедно с мястото за пералня, сушилня и т.н. и варианта вътр тяло+ отделен бойлер, буферен съд, малко ме ограничава
Възможно ли е аванса, който имам с тази мощност (11кв) да е заради това, че тялото е на тавана, както и потенциалните загуби от голямата дограма, и гаражи отдолу? Силно преоразмерена = високи сметка на ел енергия или неефективност?

Благодаря за отделеното време и мнение !
LazarGanev - "Велик майстор"
според мен за партер, стъпката трябва да е по-малка
Освен във фейса, това пише ли го в някой учебник или ръководство?
Трипътен с още една циркулационна помпа, означава подовото да работи с вода 35гр., а същевременно към конвекторите да можеш да подаваш 40-45гр., при нужда.
Какъв е смисъла да ограничиш подовото на 35 и да слагаш допълнителна смесителна помпена група за 500€, за да можеш да пускаш към конвекторите 40? Имаш 2 системи (подово и конвектори), но нямаш 2 термопомпи да ги захранват. Ако не се справя подовото на 35, подаваш му 45 и ще се справи. Отделно, че някои ТП сами го правят. Аз на моята и задавам само желаната стайна температура и не се интересувам какви магии прави, за да ги достигне.
bobrock - напреднал
съб фев 07, 2026 12:47 pmLazarGanev написа:

Какъв е смисъла да ограничиш подовото на 35 и да слагаш допълнителна смесителна помпена група за 500€, за да можеш да пускаш към конвекторите 40? Имаш 2 системи (подово и конвектори), но нямаш 2 термопомпи да ги захранват. Ако не се справя подовото на 35, подаваш му 45 и ще се справи. Отделно, че някои ТП сами го правят. Аз на моята и задавам само желаната стайна температура и не се интересувам какви магии прави, за да ги достигне.
Здравей Лазар,
Избраната настилка (паркет)ли е препъни камъкът пред ТП, при по-студените дни задавайки стайната тя да се оправи сама? Каква е пречката в такива дни да пускам и конвекторите заедно с подовото с паркет или конкретния модел не позволява едновременна работа?

Поздрави!
Rakeem - специалист
съб фев 07, 2026 12:47 pmLazarGanev написа:
според мен за партер, стъпката трябва да е по-малка
Освен във фейса, това пише ли го в някой учебник или ръководство?
Фейсбук не ползвам. Иначе, логиката ти е супер, само дето при паркет нещата не работят така. Точно при такъв тип инсталации на партер(където се очакват по-големи топлозагуби, потенциални термомостове) и настилки като паркет се препоръва по-малка стъпка. Това осигурява по-равномерно затопляна на замаската, с по-ниска Т на водата, като се избягват локални горещи точки.
Ще сложа подово и ще подавам 45гр., та аз на радиатори се топля с вода между 40-45гр. в 80% от времето.
съб фев 07, 2026 12:58 pmbobrock написа:
Здравей Лазар,
Избраната настилка (паркет)ли е препъни камъкът пред ТП, при по-студените дни задавайки стайната тя да се оправи сама? Каква е пречката в такива дни да пускам и конвекторите заедно с подовото с паркет или конкретния модел не позволява едновременна работа?

Поздрави!
За паркета не мога да кажа нищо - трябва да питаш доставчика дали става за подово. Нямам опит с такъв паркет и подово. Разсъждавайки, по-големият проблем би бил за самия паркет, иначе от топлотехническа гледна точка, с по-висока температура на водата, въпреки изолацията на паркета, пак би трябвало да може да се постигне достатъчна температура на пода, за да топли подовото. А конвекторите са за охлаждане
съб фев 07, 2026 2:01 pmRakeem написа:
Иначе, логиката ти е супер, само дето при паркет нещата не работят така. Точно при такъв тип инсталации на партер(където се очакват по-големи топлозагуби, потенциални термомостове) и настилки като паркет се препоръва по-малка стъпка. Това осигурява по-равномерно затопляна на замаската, с по-ниска Т на водата, като се избягват локални горещи точки.
Ще сложа подово и ще подавам 45гр., та аз на радиатори се топля с вода между 40-45гр. в 80% от времето.
Може да имаш по-голям опит от мен с паркет и подово, аз както споменах - нямам. Но моята логика е, че при паркет няма нужда от по-малка стъпка, дори напротив, може и още по-голяма (не че препоръчвам). От малка стъпка може да има нужда при тънка замазка и настилка с висока топлопроводимост - тогава се чувства "оребряване" на пода, т.е. се редуват по-топли и по-хладни участъци, което е неприятно. При нормална (6-7 см ) замазка 15см стъпка е оптимален вариант и това не съм си го измислил аз, това са препоръки на всички големи фирми произвеждащи материали за подово отопление, като Rehau, Oventrop и т.н. Намаляването на стъпката има минимален или нищожен ефект. При настилка с ниска топловодимост пък изобщо няма оребряване, тъй като се загрява еднакво целия слой, Тъй както има тазлика като печеш нещо на огън върху тънка ламарина или върху каменна или керамична плоча. А на последното изречение отговорът е - ще имам подово, пък ще се топля с конвектори :-D
bobrock - напреднал
съб фев 07, 2026 2:16 pmLazarGanev написа:
За паркета не мога да кажа нищо - трябва да питаш доставчика дали става за подово. Нямам опит с такъв паркет и подово. Разсъждавайки, по-големият проблем би бил за самия паркет, иначе от топлотехническа гледна точка, с по-висока температура на водата, въпреки изолацията на паркета, пак би трябвало да може да се постигне достатъчна температура на пода, за да топли подовото. А конвекторите са за охлаждане
Привет,

Паркета отговаря: Норвежки Boen , Floor heating systems: Well suitable to very well suitable; Areal thermal resistance: 0.093 m2 K/ W according to EN 12524; Thermal condactivity: 0.15 W/ mK according to DIN 14342.
Дървените подове, изцяло залепени за основата, осигуряват по-добър топлопренос.
Maximum output of underfloor heating system is 60 W/m2.
Temperature of substructure at 29°C (27°C in the Scandinavian countries)
Относителна влажност 30-65%

Относно преоразмерената ТП - 11KW с вграден бойлер, ако остане, като вариант - какви негативи ще има относно системата, не разбирам?
Защото не откривам 8-9Кв Дайкин с вграден бойлер около 200л (2ма възрастни + дете (момиче)). 8-[
съб фев 07, 2026 2:33 pmLazarGanev написа:
А на последното изречение отговорът е - ще имам подово, пък ще се топля с конвектори :-D
Нямам опит в отопление на друго освен газ-радиатори и просто преподложих, за да не жертвам паркета, в много студените няколко дни в зимата, ако се налага да помагам малко с конвектори :-D ако тази Дайкин АЛтерма 11Кв го позволява, разбира се.
Защото тези студени дни последните 10 годиин в София, не са много но пък после цяла година продължаваш на стъпваш на избраната настилка.
съб фев 07, 2026 2:46 pmbobrock написа:
съб фев 07, 2026 2:33 pmLazarGanev написа:
А на последното изречение отговорът е - ще имам подово, пък ще се топля с конвектори :-D
Нямам опит в отопление на друго освен газ-радиатори и просто преподложих, за да не жертвам паркета, в много студените няколко дни в зимата, ако се налага да помагам малко с конвектори :-D ако тази Дайкин АЛтерма 11Кв го позволява, разбира се.
Защото тези студени дни последните 10 годиин в София, не са много но пък после цяла година продължаваш на стъпваш на избраната настилка.
Отговорът ми беше към Rakeem
Пък ти като нямаш избор за по-малка ТП, ще вземеш тази естествено, ама защото нямаш избор, а не защото дългите тръби ще отдават 2-3 кВт или 15см изолация на пода ще прави термомостове. А конвекторите естествено, че може да ги пускаш да помагат, но едва ли ще ги изпълнят на отделен несмесен кръг, пък на подовото да пускат смесен, при положение, че строителят ще плаща. Иначе 60Вт/м2 е добре като отдаване за паркета
gogo7777 - майстор
Подово с паркет отгоре е все едно радиатор с пешкир върху него.
Баси и теориите, баси изчисленията.......аааа и баси и комфорта :lol:

Разделите касаещи "Отопление" били много забавни :) Започвам да ги следя като кибик с пуканки на първия ред. :)
bobrock - напреднал
съб фев 07, 2026 3:23 pmLazarGanev написа:
Пък ти като нямаш избор за по-малка ТП, ще вземеш тази естествено, ама защото нямаш избор, а не защото дългите тръби ще отдават 2-3 кВт или 15см изолация на пода ще прави термомостове. А конвекторите естествено, че може да ги пускаш да помагат, но едва ли ще ги изпълнят на отделен несмесен кръг, пък на подовото да пускат смесен, при положение, че строителят ще плаща. Иначе 60Вт/м2 е добре като отдаване за паркета
Да нямам избор,. а с този избор, какво ще получа :) ? Иначе предполагам предвидената 15 cm изолация на пода е добре в цялата каритнка.
LazarGanev написа:
А конвекторите естествено, че може да ги пускаш да помагат, но едва ли ще ги изпълнят на отделен несмесен кръг, пък на подовото да пускат смесен, при положение, че строителят ще плаща
Виждате ли проблем конвекторите да работят в „помагащ“ режим през зимата на същите 40–45°C (без отделен несмесен кръг и без смесителна група)То още нищо не е изградено, това мога да попитам дали може да се изпълни :) Предполагам става дума разни винтили, помпа...по-горе споменати 400-600Евро? Така или за иначе за 2-те спални си доплащам изграждането на подовата инсталация.

Иначе проверих в обяснителната ми записвка на Овик: Апартаментът се отоплява с подово на 45/40°C и се охлажда с вентилаторни конвектори на 7/12°C, всички свързани към една обща двутръбна инсталация, захранвана от термопомпа с буфер и хидробокс. :)

Поздрави

Тема "11 kW Термопомпа за 105 m² партер — реалистично или преоразмерено" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: