Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
bobrock - напреднал
пет фев 06, 2026 8:50 amkozl написа:
В крайна сметка отоплителната система е низ от фактори, които трябва да се преценят и подредят комплексно.
Добро утро,
Благодаря за споделения опит. Да низа от фактори е голям: затова се постарах да събера повече изходна информация, споделена тук: партерен етаж, гаражи отдолу (с мин.вата изолация таван по проект), 1.5м тераси отгоре на 2те спални (покрити тераси но отворени- топло изолация по проект), 150мм изолация на пода; дълъг тръбен път - външното тяло на покрива над 6 ета; вида на дограмата.
И любимата част на съпругата ми- избора на настилка 3 слоен паркет. По отношение на паркета посещавах много приятели с такъв тип настилка(дори в къща (княжево) които са с ТП и комфорта и Темп бяха ОК.

Но досега съм се отоплявал само с газ и искам да разбера проекта ок ли е или мога да изискам нещо промяна. Получавам го по подразбиране към жилището не съм го поръчал аз.

Поздрави и хубав ден :supz:
speka_rs - майстор
пет фев 06, 2026 8:50 amkozl написа:
Аз ползвам и съм ползвал ТП въздух-въздух. Първите изключваха при достигане на зададената Т. Втората серия са с честотно регулиране и не изключват топлообмена, намяляват го. До колко не знам, но не спират в изчакване при достигната Т в помещението.
Та това 4,5 кВт минимална мощност некакси не ми се връзва логически с честотното регулиране.
Та нали целта е управлението да е плавно в целия Т диапазон на климата :? Т.е. като се затопли навън и ТП ще почне да цикли :?
Проблема със минималната мощност не е, че не могат да съборят много честота на компресора, а като се намали скороста на фреона почва маслото да не стой където трябва.

Още 2 въпроса към автора :
- на каква стъпка на тръбата е предвидено да се навива подовото ?
- каква дължина на кръговете са предвидени ?
bobrock - напреднал
пет фев 06, 2026 2:23 pmspeka_rs написа:
Още 2 въпроса към автора :
- на каква стъпка на тръбата е предвидено да се навива подовото ?
- каква дължина на кръговете са предвидени ?
Привет, прилагам какво имам: (3те стаи са с по 2 кръга)

Баня 1
(1 ) тръба Ф16х2
L = 25м
стъпка 100
А = 2м2
Qот. = 190W
---
Баня 2
(1 ) тръба Ф16х2
L = 31м
стъпка 100
А = 2.5м2
Qот. =240W
-----
Спалня 1 с тераса отгоре 1,5 м от прозореца навътре:
(1)тръба Ф16х2
L = 80м
стъпка 150
А = 12м2
Qот. = 840W
( 2 ) тръба Ф16х2
L = 79м
стъпка 150
А = 11.86м2
Qот. = 830W

Спалня (2) с тераса отгоре 1,5 м от прозореца навътре:
( 1 ) тръба Ф16х2
L = 52м
стъпка 150
А = 7.81м2
Qот. = 550W
(2) тръба Ф16х2
L = 54м
стъпка 150
А = 8.1м2
Qот. = 570W

Всекидневна с кухня
(1) тръба Ф16х2
L = 95м
стъпка 150
А = 14.26м2
Qот. = 1 000W

(2) тръба Ф16х2
L = 96м
стъпка 150
А = 14.41м2
Qот. = 1 010W

Тръбен път до външното тяло на покрива:
Ø15.88 -17m
Ø9.52 - 17m

Дължина кръгове до конвектори
СПалня 1 : Ø20 -12 м
СПалня 2: Ø20 -8.5 м
Всекидневна: Ø20- 7.5 м
radius - майстор
Също съм фен-теоретик, но тия подробни данни едва ли някой ще ги анализира както теб.
Аз, преди 10г, като се чудех дали сметките на проектантите имат нещо общо с реалността какво направих ?Направих ЕМПИРИЧНИ изследвания, защото когато теорията не съвпада с практиката, нали се сещаш на кое ще вярваш. Изчисленията са нещо хубаво, но никой не знае какви са ти реалните термомостове, особено с тия тераси, гаражи и т.н.
Та... аз изградих подовото, сложих едно шуменско проточно бойлерче 7.7кВ и видях реално, че при -12С за три дни ми е достатъчно. Взех ТП 9кв Мицубиши и си свиркам, а хората по темите ми казват, че лъжа за разхода.щ, защотомпри мен е 2ет.къща.
Rakeem - специалист
Какъв е смисъла от многото киловати на ТП при подово, Т. на водата ли ще се гони, за да се компенисират, евентуално, големи топлозагуби.
Подовото си има лимит на Т. на водата, особено при настилка с паркет.
Топлозагубите при подово се компенсират с отоплителна площ(стъпка) и добра изолация под тръбите, това не са радиатори, да ги набримчиш с по-мощна ТП на 60гр..
Мачът вече е свирен, стъпка 150 е в долната граница, ясно че е действано икономично.
Трябва да се мисли за трипътен с още една помпа, за да се включат и конвекторите при нужда, ако има съмнение, че ще се стои на студено.
Тук казусът, според мен, не е в мощта на ТП, аз повече от 8кВ. не виждам смисъл, за 100кв..
MamaMy - майстор
Имам приятел който се занимава с изследване енергийната ефективност на сгради. За съжаление трябва сградата да е вече отоплена зимата или охладена лятото за да излязат термомостовете на снимките. Колкото по-голяма разликата в температурите вън-вътре, толкова по-точни са резултатите. Ако не намерите такъв специалист мога да ви свържа. Работи на доста високо ниво. Изготвя доклад и анализ на пропуските и съвети как да бъдат избегнати наличните термомостове.
radius - майстор
Rakeem, ,то ако ще се включват и конвектори, е.ем ти мамата на подовото, губи се смисъла.
Един вид, не мога да се оправя с подовото, чакай да помагам с конвектори,че се о.ках.
Говоря за топлене, студа не ме интересува.
Rakeem - специалист
Какъв друг полезен ход има за компенсиране на топлозагуби.
Подовото му е към 5 и нещо киловата.
bobrock - напреднал
Здравейте,

Обърках се четейки коментарите и като лаик не "загрявам" някъде клонят нещата. :) хах
Проектът и подовата инсталация е към себестойността на жилището и и е заложено от инвеститора. Не е възлаган от мен.
Както и помпата(модел -мощност) не съм я избирал аз. Не съм задължен да избера тяхното предложение за помпа. Просто има оферта за групова покупка(инсталция, монтаж, качване на тавани и тт.н). Но ще се съгласите, малко биха се съгласили да поставят ТП на чуждо подова иснталация и проект, бих и аз не бих искал. Един трябва да направи всичко.
-Подовата инсталация - не е изградена/ жилищетото е все още е груб строеж.
-ТП- не е поръчана, трябва да се поръча до края на месеца.

Всичко тръгна от коментар на монтажник на паркет от практиката му на обекти с ТП за спецификата на Темп. граници на тази настилка. И както по-рано коментирах, не искам да се откажа от нея, заради месеците през които няма отопление да стъпвам по камък :)
Както се видя в проекта има и проектирано за конвектор за всяка стая (това и желая за южен апартамент) лятото да мога да се охлаждам.
Дотук добре.
Тук във форума поисках странично мнение и съвет според ситуацията и факторите над,под и около апартамента дали ТП ще върши тази работа: подовото да сгрява зимата предвид всички фактори и настилка, като не сме особено зиморничави комфортно ни е 22-23 на въздуха, рядко ако е кучи студ пускам на 24 (сега сме на газ-радиатори, вътрешен апартамент, висок етаж, като котлето паля малко сутрин или вечер, че не се диша). Спалните 21-22 спим зимата.
Предполагам ако е период на кофти студ подовото заради избраната настилка -паркет, ще има нужда от помощ, тогава ако имам конвектори -проблем ли ще е ?
Единственото, което не искам да слагам като допълнителна изолация е камена вата+ картон на таваните отвътре. Зимата е благодат, но Лятото е ад.

Rakeem написа:
Мачът вече е свирен, стъпка 150 е в долната граница, ясно че е действано икономично.
Трябва да се мисли за трипътен с още една помпа, за да се включат и конвекторите при нужда, ако има съмнение, че ще се стои на студено.
Тук казусът, според мен, не е в мощта на ТП, аз повече от 8кВ. не виждам смисъл, за 100кв.
Какво означава икономично и долна граница ? За моят апартамент трябва да се намали стъпката , за да има по-гъста мрежа от тръби? Какво означава трипътен с още една помпа за конвектори? Нали в проекта ми има отделни кръгове за конвектори към тази 11кв помпа.
radius написа:
Изчисленията са нещо хубаво, но никой не знае какви са ти реалните термомостове, особено с тия тераси, гаражи и т.н
Съгласен съм, но в случая за този проект, не мога да си позволя такива предварителни тестове..защото ще е основно жилище.
MamaMy написа:
За съжаление трябва сградата да е вече отоплена зимата или охладена лятото за да излязат термомостовете на снимките.
Уви, както по-горе няма как за този тест..Благодаря за предложението.
Rakeem - специалист
пет фев 06, 2026 11:40 pmbobrock написа:
Какво означава икономично и долна граница ? За моят апартамент трябва да се намали стъпката , за да има по-гъста мрежа от тръби? Какво означава трипътен с още една помпа за конвектори? Нали в проекта ми има отделни кръгове за конвектори към тази 11кв помпа.
Именно, според мен за партер, стъпката трябва да е по-малка + поне 5см фибран, не знам колко е предвиден при теб.
Трипътен с още една циркулационна помпа, означава подовото да работи с вода 35гр., а същевременно към конвекторите да можеш да подаваш 40-45гр., при нужда.
Текущата мощност на подовото ти е максимум 6кВ., което означава, че предвидената ТП е силно преоразмерена.

Тема "11 kW Термопомпа за 105 m² партер — реалистично или преоразмерено" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: