• 1
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 68
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
2v6 - майстор
dj_marti79 написа:
Здравейте колеги.
Моля за съвет. Ето тук ми се подмята някаква стара българска машина. Позната ли ни е? Като за начало може ли да се направи нещо с нея, да я взимам ли? Как се свързва за да я пробвам преди да я взема? Какво представлява този по-малкия съд, за какво служи?
Благодаря предварително.
Това е за хладилник.
Става за експерименти, но не разчитай да се отопляваш с него.
dj_marti79 - специалист
А това че работи с фреон R12 Не беше ли удобно за термопомпен бойлер например?
Знае ли някой как се свързва електрически това чудо? :?:
filmatoplo - майстор
Ако някой го накара това да тръгне значи е гений :) -това е БГ стандартен агрегат за хладилна камера.май с бутален компресор работещ в масло. :?
2v6 - майстор
dj_marti79 написа:
А това че работи с фреон R12 Не беше ли удобно за термопомпен бойлер например?
Знае ли някой как се свързва електрически това чудо? :?:
Докарай го да го пробваме.
denuchi - специалист
Отвори капачката на клемореда на компресора. Там трябва да има картинка, ако се е запазила. Хвърли едно ако там, а и какво е означението на клемите. При мен са C,S,R. C фаза, R нула, и кондензатор между S-R. Аз използвам кондензатор 35 микро фарада 500 волта. Модела който използвам аз за опитите е следващият малко по големият.
filmatoplo - майстор
Оооо ,щом чичо доктор е тука ще тръгне :) монофазно ли е туй чудо.
dj_marti79 - специалист
Благодаря на denuchi за оказаната помощ.
Ако не пиша повече в този форум, да знаете че жена ми ме е убила затова че харча пари за глупости в тази криза. :lol:
Да монофазен е. Пуснах го с 32 микрофарада. Работи тихо като хладилник. По-тихо и от Мидеата.
Аз си мислех за следното:
Този кондензатор да го обърна и да го ползвам за изпарител. Как да стане това нещо? Да обърна посоката на компресора, или да разменя вход и изход на компресора. Пък когато изкопая кладенеца ще сменя изпарителя с топлообменник вода-фреон, свързан с водата в кладенеца.
За кондензатор искам да използвам пак топлообменник фреон-вода и да опитамда топля бойлер или два радятора.
-И компресора, и изпарителя имат по 4 тръбички, как се свързва това чудо?
-с хладилния агент R12 Не се ли постигаше по-висока температура?
-капилярна тръбичка??? :?
-за какво служи този по-малкия съд?
За какво служат допълнителните изводи на клемореда на компресора?
dj_marti79 - специалист
Моля за съвети.

Прикачен файл

DSC00026.JPG
За какво са допълнителните изводи на компресора? Да не би да е термозащита - между тях има 0 ома съпротивбение?
DSC00026.JPG (92.58 KиБ) Видяна 5382 пъти

Прикачен файл

DSC00027.JPG
Тази кутийка знае ли някой за какво служи?
DSC00027.JPG (59.15 KиБ) Видяна 5382 пъти

Прикачен файл

DSC00029.JPG
Виждат ми се като 2 отделни кръга, може би повишаването на налягането става двустъпално, (каскадно ли се наричаше)?
DSC00029.JPG (82.11 KиБ) Видяна 5382 пъти
denuchi - специалист
Марти. Много въпроси си задал, а на повечето отговорите са видими, други коментирани тук. Допълните клеми това са термичната защита на компресора от претоварване в случая по температура. Малкият съд това е ресивър монтиран след кондензатора и преди ТРВ-то(капилярката). Едно бойлер че може и да постоплиш. А как да стане ли. Двете които отиват в кондензатора отиват направо в бойлера от там в тази съд (ресивъра). След това капилярката (навиваш си сам с малко експерименти или купуваш готова) от капилярката в кондензатора, и от там в компресора. На снимката се виждат само трите тръбички който излизат в компресора. Четвъртата къде е. Направи една снимка и от другата страна на кондензатора. и на тази въпросната 4 тръбичка. R12 къде ще намериш. използвай 134, но ще трябва да смениш маслото. 300-400 мл. Снощи се прибрах от твоя регион. Друго си е да го видиш на живо.

П.С. Е надяваме се чак до там да не се стига. в твоят сличай не трябва да има много разходи. Доста минимални.
dj_marti79 - специалист
Ту, как ме хвана яд. Моя телефон е 0895718813, ако идваш пак да се обадиш да пиеме по бира, другиге колеги от форума да заповядат също. Моя град не ти ли хареса? Има ли много Голф 2-ки :lol:
Този кондензатор е двукръгов, значи аз трябва ли да направя две серпентини в бойлера? Свързвам кондензатора след капилярката, а двата му кръга свързвам последователно ли? Тази капилярка има ли си име, номер, марка, размер, дължина? :?
Старото масло на компресора през входа му ли трябва да го излея? какво масло да му сипя?

Прикачен файл

DSC00047.JPG
От другата страна на кондензатора няма изходи.
DSC00047.JPG (83.48 KиБ) Видяна 5246 пъти
  • 1
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 68

Тема "Направи сам термопомпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: